Na grilla wrzucam warzywo, które wszystkich dziwi. Ale każdy zawsze prosi o dokładkę
Kiedy pojawiają się na straganach, kupuję je codziennie. Są idealne do kanapek, twarogu, sałatek. Dość ostre i pikantne podkręcają smak wielu dań. Zdecydowanie najczęściej jem je na surowo, ale przekonałam się też do rzodkiewek z grilla. Spróbujcie koniecznie podczas majówki, bo w wersji na ciepło pozytywnie zaskakują.
29.04.2024 | aktual.: 29.04.2024 13:23
Warzywa na grilla? Cukinia, bakłażan, papryka, pomidor... od razu mamy całą listę propozycji, ale rzodkiewki na niej nie ma. Nie jest to wybór oczywisty. Z reguły na ruszcie układamy większe warzywa, bo wydaje się nam, że gdy zostaną poddane wysokiej temperaturze zachowują więcej smaku i nie wysuszą się.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małe, ale pełne smaku
Rzodkiewki, choć są małe, to jednak grillują się bardzo dobrze. Pod wpływem ciepła stają się miękkie, ale zachowują swoją pikantną nutę. Jak nietrudno się domyśleć, potrzebują tylko chwili na ruszcie. Świetnie smakują z sosami i pieczywem, a także jako dodatek do sałatek. Mogą być też składnikiem szaszłyków, na przykład z mięsem drobiowym. Często je także układam z plasterkami cukinii, pomidora czy papryki i przygotowuję talerz warzyw z grilla. Rzodkiewki można przed grillowaniem zamarynować, wtedy zachowują więcej wilgoci.
Nawet z patelni
Gdy przekonasz się do rzodkiewek na ciepło, możesz je tak przygotowywać nawet bez rozgrzewania grilla. Wystarczy je pokroić na grubsze plastry i wrzucić na patelnię grillową, a potem podać z sosem ziołowym lub czosnkowym. To też dobry sposób, gdy warzywa zaczynają tracić świeżość. Wtedy po pokrojeniu na plasterki dobrze je przesmażyć na patelni w maśle z dodatkiem czosnku.
Rzodkiewki grillowane w ziołowej marynacie
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki,
- główka czosnku,
- pół cytryny,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól, pieprz, oregano, gałązki świeżej natki pietruszki i kolendry,
- pół łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj olej lub oliwę z octem, miodem, przyprawami i drobno posiekanymi ziołami. Rzodkiewki umyj, odetnij liście, ale zostaw kawałki gałązek na końcu każdej rzodkiewki. Wrzuć je do marynaty na około 30 minut.
- Rzodkiewki nadziewaj na patyczki do szaszłyków lub po prostu układaj na tacce do grillowania z plastrami cytryny i ząbkami czosnku. Grilluj 10-15 minut. Rzodkiewki powinny być zarumienione, ale wciąż chrupiące.