Boczek na grilla to pomysł równie dobry, co kiełbasa i karkówka. Z tego przepisu wyjdzie miękki i soczysty
Robiąc zakupy w majówkę, możemy spodziewać się kolejki do działu mięsnego. Kiedy jednak inni będą wyładowywali wózki pętami kiełbasy i tonami karkówki, ty umieść tam coś zupełnie innego. Dlaczego to właśnie boczek na grilla chcemy ci polecić? To proste — mamy na niego sposób.
27.04.2024 09:22
Boczek na grilla to sprawa dość nieoczywista. Sam jednak przyznaj, że czasy, kiedy na ruszcie lądowała wyłącznie kiełbasa, już dawno minęły. A skoro możemy tu pisać o grillowanych warzywach, to możemy również opisać właśnie boczek. Bo czemu by nie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak się okazuje, boczek na grilla pasuje wręcz doskonale. Jego tłusta konsystencja zamknięta w chrupiącej, zgrillowanej zewnętrznej powierzchni to istny raj dla podniebienia. Dzisiaj zaproponujemy ci boczek na grilla na trzy różne sposoby. Szczególnie ten drugi może sprawić, że zupełnie inaczej spojrzysz na ten rodzaj mięsa!
Boczek na grilla: wersja klasyczna
Składniki:
- 500 g boczku,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. W środku umieść również pokrojony w mniej więcej półcentymetrowe plastry boczek.
- Po 60 minutach wyjmij boczek i umieść go na aluminiowej tacce. Grilluj z obu stron do zarumienienia. Smacznego!
Boczek na grilla: szaszłyk z owocami
Składniki:
- 500 g boczku,
- suszone śliwki,
- suszone morele.
- Boczek pokrój w długie plastry. Na każdego szaszłyka poświeć po 2 plastry boczku i po 2-3 suszone owoce.
- Nadziewaj mięso i owoce naprzemiennie. Grilluj z każdej strony do zarumienienia.
Boczek na grilla: drobiowy miszmasz
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 4 plastry boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka pozbaw kości. Jeśli nie wiesz do końca, jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w innym naszym artykule.
- Drób owiń teraz plastrami boczku.
- Z pozostałych składników przyrządź marynatę. Wysmaruj nią przygotowane mięso.
- Grilluj do miękkości. W międzyczasie możesz jeszcze raz posmarować boczek sosem.