Boczek na grilla to pomysł równie dobry, co kiełbasa i karkówka. Z tego przepisu wyjdzie miękki i soczysty

Robiąc zakupy w majówkę, możemy spodziewać się kolejki do działu mięsnego. Kiedy jednak inni będą wyładowywali wózki pętami kiełbasy i tonami karkówki, ty umieść tam coś zupełnie innego. Dlaczego to właśnie boczek na grilla chcemy ci polecić? To proste — mamy na niego sposób.

Boczek na grilla - koniecznie to przetestujBoczek na grilla - koniecznie to przetestuj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katarzyna

Boczek na grilla to sprawa dość nieoczywista. Sam jednak przyznaj, że czasy, kiedy na ruszcie lądowała wyłącznie kiełbasa, już dawno minęły. A skoro możemy tu pisać o grillowanych warzywach, to możemy również opisać właśnie boczek. Bo czemu by nie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Jak się okazuje, boczek na grilla pasuje wręcz doskonale. Jego tłusta konsystencja zamknięta w chrupiącej, zgrillowanej zewnętrznej powierzchni to istny raj dla podniebienia. Dzisiaj zaproponujemy ci boczek na grilla na trzy różne sposoby. Szczególnie ten drugi może sprawić, że zupełnie inaczej spojrzysz na ten rodzaj mięsa!

Boczek na grilla: wersja klasyczna

Składniki:

  • 500 g boczku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. W środku umieść również pokrojony w mniej więcej półcentymetrowe plastry boczek.
  2. Po 60 minutach wyjmij boczek i umieść go na aluminiowej tacce. Grilluj z obu stron do zarumienienia. Smacznego!
Boczek na grilla posmakuje każdemu
Boczek na grilla posmakuje każdemu © Canva | Polina Tankilevitch

Boczek na grilla: szaszłyk z owocami

Składniki:

  • 500 g boczku,
  • suszone śliwki,
  • suszone morele.
  1. Boczek pokrój w długie plastry. Na każdego szaszłyka poświeć po 2 plastry boczku i po 2-3 suszone owoce.
  2. Nadziewaj mięso i owoce naprzemiennie. Grilluj z każdej strony do zarumienienia.

Boczek na grilla: drobiowy miszmasz

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 4 plastry boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka pozbaw kości. Jeśli nie wiesz do końca, jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w innym naszym artykule.
  2. Drób owiń teraz plastrami boczku.
  3. Z pozostałych składników przyrządź marynatę. Wysmaruj nią przygotowane mięso.
  4. Grilluj do miękkości. W międzyczasie możesz jeszcze raz posmarować boczek sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser