Boczek na grilla to pomysł równie dobry, co kiełbasa i karkówka. Z tego przepisu wyjdzie miękki i soczysty

Robiąc zakupy w majówkę, możemy spodziewać się kolejki do działu mięsnego. Kiedy jednak inni będą wyładowywali wózki pętami kiełbasy i tonami karkówki, ty umieść tam coś zupełnie innego. Dlaczego to właśnie boczek na grilla chcemy ci polecić? To proste — mamy na niego sposób.

Boczek na grilla - koniecznie to przetestujBoczek na grilla - koniecznie to przetestuj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katarzyna

Boczek na grilla to sprawa dość nieoczywista. Sam jednak przyznaj, że czasy, kiedy na ruszcie lądowała wyłącznie kiełbasa, już dawno minęły. A skoro możemy tu pisać o grillowanych warzywach, to możemy również opisać właśnie boczek. Bo czemu by nie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Jak się okazuje, boczek na grilla pasuje wręcz doskonale. Jego tłusta konsystencja zamknięta w chrupiącej, zgrillowanej zewnętrznej powierzchni to istny raj dla podniebienia. Dzisiaj zaproponujemy ci boczek na grilla na trzy różne sposoby. Szczególnie ten drugi może sprawić, że zupełnie inaczej spojrzysz na ten rodzaj mięsa!

Boczek na grilla: wersja klasyczna

Składniki:

  • 500 g boczku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. W środku umieść również pokrojony w mniej więcej półcentymetrowe plastry boczek.
  2. Po 60 minutach wyjmij boczek i umieść go na aluminiowej tacce. Grilluj z obu stron do zarumienienia. Smacznego!
Boczek na grilla posmakuje każdemu
Boczek na grilla posmakuje każdemu © Canva | Polina Tankilevitch

Boczek na grilla: szaszłyk z owocami

Składniki:

  • 500 g boczku,
  • suszone śliwki,
  • suszone morele.
  1. Boczek pokrój w długie plastry. Na każdego szaszłyka poświeć po 2 plastry boczku i po 2-3 suszone owoce.
  2. Nadziewaj mięso i owoce naprzemiennie. Grilluj z każdej strony do zarumienienia.

Boczek na grilla: drobiowy miszmasz

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 4 plastry boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka pozbaw kości. Jeśli nie wiesz do końca, jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w innym naszym artykule.
  2. Drób owiń teraz plastrami boczku.
  3. Z pozostałych składników przyrządź marynatę. Wysmaruj nią przygotowane mięso.
  4. Grilluj do miękkości. W międzyczasie możesz jeszcze raz posmarować boczek sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej