Udka kurczaka w niezwykłej formie. Takich jeszcze nie jadłeś
Udka kurczaka w niezwykłej formie. Takich jeszcze nie jadłeś
Chrupiące udka z kurczaka w aromatycznych przyprawach to idealny przepis na obiad. Smakują nieziemsko, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
Udka z kurczaka - Pyszności
Ewa
Pieczone udka to jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny. Ja również za nimi przepadam- przygotowanie jest szybkie i proste, a mięso kruche i smaczne. Dziś przygotowałam udka bez kości, w aromatycznej marynacie. Dzięki smażeniu na głębokim tłuszczu skórka staje się przyjemnie chrupiąca. Taki kurczak sprawdzi się nie tylko jako część obiadu, ale również pyszna przekąska na ciepło na wszelakie imprezy i spotkania z przyjaciółmi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
1. Przy pomocy ostrego noża natnij kość strzałkową tak, aby przeciąć skórę i ścięgna. Natnij mięso i ściągnij z kości. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak wytrybować kurczaka.
Trybowane udka- Pyszności
2. Tak przygotowane mięso przekładam do miski i polewam olejem roślinnym. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano, słodką oraz ostrą paprykę i dokładnie mieszam. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki, aby lepiej przeszło aromatem przypraw.
Udka z kurczaka- Pyszności
3. Przygotowuję dwa duże naczynia. W jednym z nich roztrzepuję jajka wraz z jogurtem naturalnym, a do drugiego wsypuję bułkę tartą. Panieruję mięso najpierw w płynnej części, a później w sypkiej bułce.
Udka z kurczaka- Pyszności
4. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego przygotowane udka. Nie dodaję na raz za dużo mięsa, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Smażę przez około 8-10 minut, aż się zarumienią.
Udka z kurczaka- Pyszności
5. Kawałki mięsa odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładam na talerz i podaję w towarzystwie prostego sosu. Sprawdzi się tutaj BBQ, ketchup czy sos czosnkowy. Możesz podać je również z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.Smacznego!