PrzepisUdka kurczaka w niezwykłej formie. Takich jeszcze nie jadłeś

Udka kurczaka w niezwykłej formie. Takich jeszcze nie jadłeś

Chrupiące udka z kurczaka w aromatycznych przyprawach to idealny przepis na obiad. Smakują nieziemsko, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Udka z kurczaka - Pyszności
Udka z kurczaka - Pyszności
Ewa

08.06.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:45

Pieczone udka to jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny. Ja również za nimi przepadam- przygotowanie jest szybkie i proste, a mięso kruche i smaczne. Dziś przygotowałam udka bez kości, w aromatycznej marynacie. Dzięki smażeniu na głębokim tłuszczu skórka staje się przyjemnie chrupiąca. Taki kurczak sprawdzi się nie tylko jako część obiadu, ale również pyszna przekąska na ciepło na wszelakie imprezy i spotkania z przyjaciółmi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Chrupiące udka z kurczaka

Składniki:

           
  • 8 udek z kurczaka,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy ostrego noża natnij kość strzałkową tak, aby przeciąć skórę i ścięgna. Natnij mięso i ściągnij z kości. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak wytrybować kurczaka.

Trybowane udka- Pyszności
Trybowane udka- Pyszności

2. Tak przygotowane mięso przekładam do miski i polewam olejem roślinnym. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano, słodką oraz ostrą paprykę i dokładnie mieszam. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki, aby lepiej przeszło aromatem przypraw.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

3. Przygotowuję dwa duże naczynia. W jednym z nich roztrzepuję jajka wraz z jogurtem naturalnym, a do drugiego wsypuję bułkę tartą. Panieruję mięso najpierw w płynnej części, a później w sypkiej bułce.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

4. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego przygotowane udka. Nie dodaję na raz za dużo mięsa, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Smażę przez około 8-10 minut, aż się zarumienią.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

5. Kawałki mięsa odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładam na talerz i podaję w towarzystwie prostego sosu. Sprawdzi się tutaj BBQ, ketchup czy sos czosnkowy. Możesz podać je również z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.Smacznego!

Chrupiące udka z kurczaka- Pyszności
Chrupiące udka z kurczaka- Pyszności
smażeniepanierkaudka z kurczaka
Wybrane dla Ciebie