Udka kurczaka w niezwykłej formie. Takich jeszcze nie jadłeś

Chrupiące udka z kurczaka w aromatycznych przyprawach to idealny przepis na obiad. Smakują nieziemsko, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

ObrazekUdka z kurczaka - Pyszności
Ewa

Pieczone udka to jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny. Ja również za nimi przepadam- przygotowanie jest szybkie i proste, a mięso kruche i smaczne. Dziś przygotowałam udka bez kości, w aromatycznej marynacie. Dzięki smażeniu na głębokim tłuszczu skórka staje się przyjemnie chrupiąca. Taki kurczak sprawdzi się nie tylko jako część obiadu, ale również pyszna przekąska na ciepło na wszelakie imprezy i spotkania z przyjaciółmi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Chrupiące udka z kurczaka

Składniki:

           
  • 8 udek z kurczaka,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy ostrego noża natnij kość strzałkową tak, aby przeciąć skórę i ścięgna. Natnij mięso i ściągnij z kości. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak wytrybować kurczaka.

Trybowane udka- Pyszności
Trybowane udka- Pyszności

2. Tak przygotowane mięso przekładam do miski i polewam olejem roślinnym. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano, słodką oraz ostrą paprykę i dokładnie mieszam. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki, aby lepiej przeszło aromatem przypraw.

Obrazek
Udka z kurczaka- Pyszności

3. Przygotowuję dwa duże naczynia. W jednym z nich roztrzepuję jajka wraz z jogurtem naturalnym, a do drugiego wsypuję bułkę tartą. Panieruję mięso najpierw w płynnej części, a później w sypkiej bułce.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

4. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego przygotowane udka. Nie dodaję na raz za dużo mięsa, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Smażę przez około 8-10 minut, aż się zarumienią.

Obrazek
Udka z kurczaka- Pyszności

5. Kawałki mięsa odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładam na talerz i podaję w towarzystwie prostego sosu. Sprawdzi się tutaj BBQ, ketchup czy sos czosnkowy. Możesz podać je również z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.Smacznego!

Chrupiące udka z kurczaka- Pyszności
Chrupiące udka z kurczaka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków