Pieczone udka w aromatycznym sosie curry z ananasem

Płatna współpraca z marką Tefal.

Pieczone udka w sosie curry - PysznościPieczone udka w sosie curry - Pyszności
Ewa

Pyszne pieczone udka w aromatycznym, domowym sosie curry z mleczkiem kokosowym i pomidorkami. Idealny przepis na pożywny obiad.

W moim domu udka najczęściej przyrządzałam po prostu w piekarniku, z dodatkiem przypraw i prostych marynat. Jednak ten przepis sprawił, że moi bliscy cały czas proszą o udka z patelni w domowym sosie curry. Pikantny sos świetnie przełamują kawałki ananasa, ale jeśli nie jesteś fanem takiego połączenia, to możesz pominąć ten dodatek. Ja jednak zachęcę, abyś przynajmniej spróbował - jego słodycz świetnie współgra z przygotowanym sosem. Efekt końcowy jest po prostu zachwycający. W przygotowaniu pomogła mi patelnia i garnek Tefal Ingenio. Dzięki odpinanej rączce jej używanie jest naprawdę wygodne, a ultratrwała powłoka pozwala na smażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Pieczone udka w sosie curry

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • sól/pieprz

Sos curry:

          
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 300 g pomidorów krojonych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200-300 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 limonka sok
  • sól/pieprz

Dodatki:

     
  • 200 g ananasa w kawałkach
  • 2-3 papryczki chili
  • 100 g groszku cukrowego

Sposób przygotowania:

1. Udka z kurczaka przyprawiam solą oraz pieprzem.

2. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną drobno cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaję pomidory krojone z puszki, mleczko kokosowe, pastę curry i dokładnie mieszam całość. Dodaję sok z limonki i zagotowuję. Możesz użyć dowolnego koloru pasty, w zależności od tego, jaki poziom ostrości lubisz najbardziej.

Pieczone udka w sosie curry- Pyszności
Pieczone udka w sosie curry- Pyszności

3. Na patelni z odrobiną oleju podsmażam udka z kurczaka. Następnie zalewam je przygotowanym sosem curry.

Pieczone udka w sosie curry- Pyszności
Pieczone udka w sosie curry- Pyszności

4. Dorzucam pokrojoną na kawałki papryczki chili oraz kawałki ananasa. Możesz użyć zarówno tego z puszki, jak i świeżego. Chwilę gotuję całość.

5. Następnie przekładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut. Pięć minut przed końcem dorzucam jeszcze strączki młodego groszku.

Obrazek
Pieczone udka w sosie curry- Pyszności

6. Gotowe danie serwuję z prostą dekoracją z pokrojonej na części limonki. Świetnie smakuje z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Pieczone udka w sosie curry- Pyszności
Pieczone udka w sosie curry- Pyszności

Płatna współpraca z marką Tefal.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej