Pieczone udka w aromatycznym sosie curry z ananasem
Płatna współpraca z marką Tefal.
18.05.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:44
Pyszne pieczone udka w aromatycznym, domowym sosie curry z mleczkiem kokosowym i pomidorkami. Idealny przepis na pożywny obiad.
W moim domu udka najczęściej przyrządzałam po prostu w piekarniku, z dodatkiem przypraw i prostych marynat. Jednak ten przepis sprawił, że moi bliscy cały czas proszą o udka z patelni w domowym sosie curry. Pikantny sos świetnie przełamują kawałki ananasa, ale jeśli nie jesteś fanem takiego połączenia, to możesz pominąć ten dodatek. Ja jednak zachęcę, abyś przynajmniej spróbował - jego słodycz świetnie współgra z przygotowanym sosem. Efekt końcowy jest po prostu zachwycający. W przygotowaniu pomogła mi patelnia i garnek Tefal Ingenio. Dzięki odpinanej rączce jej używanie jest naprawdę wygodne, a ultratrwała powłoka pozwala na smażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Pieczone udka w sosie curry
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- sól/pieprz
Sos curry:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 300 g pomidorów krojonych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200-300 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki pasty curry
- 1 limonka sok
- sól/pieprz
Dodatki:
- 200 g ananasa w kawałkach
- 2-3 papryczki chili
- 100 g groszku cukrowego
Sposób przygotowania:
1. Udka z kurczaka przyprawiam solą oraz pieprzem.
2. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną drobno cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaję pomidory krojone z puszki, mleczko kokosowe, pastę curry i dokładnie mieszam całość. Dodaję sok z limonki i zagotowuję. Możesz użyć dowolnego koloru pasty, w zależności od tego, jaki poziom ostrości lubisz najbardziej.
3. Na patelni z odrobiną oleju podsmażam udka z kurczaka. Następnie zalewam je przygotowanym sosem curry.
4. Dorzucam pokrojoną na kawałki papryczki chili oraz kawałki ananasa. Możesz użyć zarówno tego z puszki, jak i świeżego. Chwilę gotuję całość.
5. Następnie przekładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut. Pięć minut przed końcem dorzucam jeszcze strączki młodego groszku.
6. Gotowe danie serwuję z prostą dekoracją z pokrojonej na części limonki. Świetnie smakuje z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Płatna współpraca z marką Tefal.