Jak uratować niedogotowane jajko na miękko? Wszystko co potrzebne masz już w kuchni

Zdarzyło ci się kiedyś, że jajko, które w zamiarze miało być ugotowane na miękko, wyszło... zupełnie płynne? Nie załamuj rąk i tym bardziej nie wyrzucaj jajka do śmieci. Znamy odpowiedź na to, jak uratować niedogotowane jajko.

ObrazekJak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva

Ugotowanie jajka na miękko to czynność o wiele trudniejsza niż przygotowanie jajek na twardo. Zwłaszcza wtedy, kiedy takich jajek do zrobienia mamy kilka, czy nawet kilkanaście. Te na dnie ścinają się szybciej niż te przy powierzchni. Nic więc dziwnego w tym, że czasem jajko nie ugotuje się tak, jak byśmy tego chcieli.

Jeśli wyszło zbyt mocno ścięte - cóż, czasu się nie cofnie. Pozostaje albo zjeść takie, albo wziąć się za nowe. Jeśli jednak jajko po obraniu okazało się zbyt płynne, można to jeszcze naprawić.

Obrazek
Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva

Jak gotować jajka na miękko?

Zanim jednak przystąpimy do leczenia, warto przypomnieć profilaktykę takich sytuacji. Po co reperować, skoro można unikać?

Czas gotowania jajek na miękko zależy od ich rozmiaru. Klasyczne podejście do tej techniki zakłada następujący czas gotowania.

Dla jajek S - 3,5 minuty. M - 4,5 minuty. L - 5,5 minuty. Oczywiście podany czas powinien być liczony od momentu zagotowania się wody, w której jajko już się nagrzewało. Ważne jest również schłodzenie jajek po tym czasie, żeby zatrzymać proces ścinania się żółtka. Jednak nie można z tym przesadzić. Jak wiadomo, żółtko na ciepło jest znacznie smaczniejsze niż takie, które zrobiło się zimne.

Obrazek
Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva

Jak uratować niedogotowane jajko?

Wyobraź sobie sytuację (lub przypomnij ją sobie z autopsji), w której gotowałaś jajko na miękko, ostudziłaś je i nagle, kiedy zaczęłaś je obierać, zauważyłaś, że jest zdecydowanie zbyt płynne. Część skorupki uległa już zniszczeniu, więc nie możesz od tak wrzucić go z powrotem do wody, bo całe wypłynie. Co robić?

Włóż niedogotowane jajko do... woreczka śniadaniowego. Następnie obetnij nadmiar folii, tak, by nie było jej zbyt wiele. Zawiąż woreczek na supeł i gotowe. Możesz spokojnie dogotować jajko bez ryzyka wypłynięcia wnętrza ze skorupki.

A może szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Zobacz ten przepis na faworki według Magdy Gessler. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują