PoradyJak uratować niedogotowane jajko na miękko? Wszystko co potrzebne masz już w kuchni

Jak uratować niedogotowane jajko na miękko? Wszystko co potrzebne masz już w kuchni

Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva
Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva
30.12.2022 16:48, aktualizacja: 10.10.2023 20:08

Zdarzyło ci się kiedyś, że jajko, które w zamiarze miało być ugotowane na miękko, wyszło... zupełnie płynne? Nie załamuj rąk i tym bardziej nie wyrzucaj jajka do śmieci. Znamy odpowiedź na to, jak uratować niedogotowane jajko.

Ugotowanie jajka na miękko to czynność o wiele trudniejsza niż przygotowanie jajek na twardo. Zwłaszcza wtedy, kiedy takich jajek do zrobienia mamy kilka, czy nawet kilkanaście. Te na dnie ścinają się szybciej niż te przy powierzchni. Nic więc dziwnego w tym, że czasem jajko nie ugotuje się tak, jak byśmy tego chcieli.

Jeśli wyszło zbyt mocno ścięte - cóż, czasu się nie cofnie. Pozostaje albo zjeść takie, albo wziąć się za nowe. Jeśli jednak jajko po obraniu okazało się zbyt płynne, można to jeszcze naprawić.

Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva
Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva

Jak gotować jajka na miękko?

Zanim jednak przystąpimy do leczenia, warto przypomnieć profilaktykę takich sytuacji. Po co reperować, skoro można unikać?

Czas gotowania jajek na miękko zależy od ich rozmiaru. Klasyczne podejście do tej techniki zakłada następujący czas gotowania.

Dla jajek S - 3,5 minuty. M - 4,5 minuty. L - 5,5 minuty. Oczywiście podany czas powinien być liczony od momentu zagotowania się wody, w której jajko już się nagrzewało. Ważne jest również schłodzenie jajek po tym czasie, żeby zatrzymać proces ścinania się żółtka. Jednak nie można z tym przesadzić. Jak wiadomo, żółtko na ciepło jest znacznie smaczniejsze niż takie, które zrobiło się zimne.

Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva
Jak uratować niedogotowane jajko? - Pyszności; foto: Canva

Jak uratować niedogotowane jajko?

Wyobraź sobie sytuację (lub przypomnij ją sobie z autopsji), w której gotowałaś jajko na miękko, ostudziłaś je i nagle, kiedy zaczęłaś je obierać, zauważyłaś, że jest zdecydowanie zbyt płynne. Część skorupki uległa już zniszczeniu, więc nie możesz od tak wrzucić go z powrotem do wody, bo całe wypłynie. Co robić?

Włóż niedogotowane jajko do... woreczka śniadaniowego. Następnie obetnij nadmiar folii, tak, by nie było jej zbyt wiele. Zawiąż woreczek na supeł i gotowe. Możesz spokojnie dogotować jajko bez ryzyka wypłynięcia wnętrza ze skorupki.

A może szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Zobacz ten przepis na faworki według Magdy Gessler. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także