Do garnka poza jajkami, wrzuć kilka plasterków. Będą obierać się ze skorupki znacznie łatwiej

Jajka na twardo należą do kategorii produktów, które spożywamy na śniadanie, obiad i kolację lub jako dodatek do wielu sałatek, które przygotowujemy na naprawdę różne okazje. Czy wiesz, że jest jedno proste rozwiązanie, dzięki któremu ich gotowanie i następnie obieranie, stanie się o wiele prostsze?

ObrazekJajka na twardo - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jajka na twardo z plastrami cytryny - dlaczego warto zastosować ten patent w swojej kuchni?

Triki, które ułatwiają gotowanie i przyrządzanie posiłków, są pożądane przez wielu miłośników gotowania. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam kolejny z nich, dzięki którym w prosty sposób ugotujecie i obierzecie jajka na twardo. Chyba każdemu zdarzyło się, że skorupki pękały, a problemy z obieraniem stały się już normą. Oczywiście w tym wszystkim najważniejsza wydaje się świeżość jajek. Skorupka odchodzi tu z łatwością, a my nie pozbywamy się niezwykle cennego białka.

Obrazek
Gotowanie jajek - Pyszności; foto: Canva

Aby uprościć jeszcze bardziej ich gotowanie, dobrze jest do wody wrzucić kilka plasterków cytryny, zanim włożymy do niej jajka. Dlaczego? Ten sekretny dodatek sprawi, że skorupka podczas gotowania nie pęknie, a obieranie stanie się o wiele prostsze - skorupka z łatwością odejdzie od białka, a Ty nie pozbędziesz się tak ważnego składniku ugotowanego jajka.

Jak sok z cytryny wpływa na jajka na twardo?

Oczywiście, najważniejszą kwestią w tym wszystkim wydaje się sok z cytryny. Kwaśne środowisko powoduje, że skorupki jajka ulegają wzmocnieniu i stają się bardziej wytrzymałe. Dzięki temu nie pękną, nawet gdy mamy do czynienia z wysokim ciśnieniem wewnątrz jajka, wywołanym wysoką temperaturą wody. Jajka na twardo i ich skorupki nie pękną, a i samo obieranie, tuż po ich wyjęciu z wody, stanie się o wiele prostsze.

Obrazek
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Białko powinno samoistnie odkleić się od skorupki, tuż przed obraniem. Oczywiście, plasterki cytryny to nie jest jedyna możliwość, którą w takim przypadku można zastosować. Idealnie sprawdzi się tu również ocet lub zupełnie inny produkt, który wyróżnia się wystarczająco kwaśnym pH. W ten sposób oszczędzimy sobie pracy i przede wszystkim nerwów, bo z takim patentem gotowanie stanie się prostsze, a i jajka na twardo będą lepsze - zarówno pod względem wyglądu i smaku!

Lubisz pożywne śniadania? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na królewską kanapkę na bogato:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe