Do garnka poza jajkami, wrzuć kilka plasterków. Będą obierać się ze skorupki znacznie łatwiej

Jajka na twardo - Pyszności; Foto Canva.com

Jajka na twardo należą do kategorii produktów, które spożywamy na śniadanie, obiad i kolację lub jako dodatek do wielu sałatek, które przygotowujemy na naprawdę różne okazje. Czy wiesz, że jest jedno proste rozwiązanie, dzięki któremu ich gotowanie i następnie obieranie, stanie się o wiele prostsze?

Jajka na twardo z plastrami cytryny – dlaczego warto zastosować ten patent w swojej kuchni?

Triki, które ułatwiają gotowanie i przyrządzanie posiłków, są pożądane przez wielu miłośników gotowania. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam kolejny z nich, dzięki którym w prosty sposób ugotujecie i obierzecie jajka na twardo. Chyba każdemu zdarzyło się, że skorupki pękały, a problemy z obieraniem stały się już normą. Oczywiście w tym wszystkim najważniejsza wydaje się świeżość jajek. Skorupka odchodzi tu z łatwością, a my nie pozbywamy się niezwykle cennego białka.

Gotowanie jajek – Pyszności; foto: Canva

Aby uprościć jeszcze bardziej ich gotowanie, dobrze jest do wody wrzucić kilka plasterków cytryny, zanim włożymy do niej jajka. Dlaczego? Ten sekretny dodatek sprawi, że skorupka podczas gotowania nie pęknie, a obieranie stanie się o wiele prostsze – skorupka z łatwością odejdzie od białka, a Ty nie pozbędziesz się tak ważnego składniku ugotowanego jajka.

Jak sok z cytryny wpływa na jajka na twardo?

Oczywiście, najważniejszą kwestią w tym wszystkim wydaje się sok z cytryny. Kwaśne środowisko powoduje, że skorupki jajka ulegają wzmocnieniu i stają się bardziej wytrzymałe. Dzięki temu nie pękną, nawet gdy mamy do czynienia z wysokim ciśnieniem wewnątrz jajka, wywołanym wysoką temperaturą wody. Jajka na twardo i ich skorupki nie pękną, a i samo obieranie, tuż po ich wyjęciu z wody, stanie się o wiele prostsze.

Cytryna – Pyszności; Foto: Canva.com

Białko powinno samoistnie odkleić się od skorupki, tuż przed obraniem. Oczywiście, plasterki cytryny to nie jest jedyna możliwość, którą w takim przypadku można zastosować. Idealnie sprawdzi się tu również ocet lub zupełnie inny produkt, który wyróżnia się wystarczająco kwaśnym pH. W ten sposób oszczędzimy sobie pracy i przede wszystkim nerwów, bo z takim patentem gotowanie stanie się prostsze, a i jajka na twardo będą lepsze – zarówno pod względem wyglądu i smaku!

Lubisz pożywne śniadania? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na królewską kanapkę na bogato:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×