Zrób tak z jajkami, gdy przyniesiesz do domu. Będą świeże o wiele dłużej
06.01.2024 18:38, aktual.: 06.01.2024 20:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak przechowywać jajka, by wydłużyć ich świeżość? Wytycznych jest kilka, jednak mało kto zwraca uwagę na to, jak ułożone są jajka w wytłaczance. A to, okazuje się, ma wpływ na ich świeżość.
Bez względu na to, czy przechowujesz jajka w wytłaczance, czy innym pojemniku, zawsze zwracaj uwagę na to, by spiczasty czubek jajka skierowany był ku dołowi. Ta metoda przechowywania jajek jest niezwykle skuteczna i pomaga w utrzymaniu ich świeżości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać jajka? Dzięki tej metodzie przedłużysz ich świeżość
Zazwyczaj to węższa część jajka wystaje z wytłaczanki, natomiast szersza schowana jest wewnątrz opakowania. Odwracając je jednak szerszą stroną do góry, a węższą w dół, wydłużamy ich świeżość. Za tym stoją bardzo proste zasady fizyki: żółtko w tak odwróconym jajku osiądzie dokładnie w środku, z dala od komory powietrznej, a co za tym idzie, dłużej pozostanie świeże.
Pamiętaj również, że jajka nie powinny być przechowywane w pobliżu produktów o silnym aromacie. Jajka mają tendencję do przesiąkania zapachami, więc powinno się je trzymać w osobnych komorach, albo w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Jak przedłużyć świeżość jajek?
Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, dlatego też powinno się przechowywać je w lodówce, najlepiej w wytłaczance lub misce tak, aby miały stały dopływ powietrza. Nie należy przechowywać jaj w temperaturze pokojowej - jeden dzień w takich warunkach równa się pięciu dniom przechowywania w lodówce.
Nie zaleca się również mycia skorupek jaj przed włożeniem ich do lodówki. Proces starzenia się jajek polega m.in. na rozkładzie białka i witamin oraz jełczeniu tłuszczu. Zjawiska te hamuje naturalna warstwa ochronna pokrywająca skorupkę. Myjąc ją, pozbywamy jajka tej ochrony, tym samym przyczyniając się skrócenia ich świeżości.
Zobacz także