Zrób tak z jajkami, gdy przyniesiesz do domu. Będą świeże o wiele dłużej

Jak przechowywać jajka, by wydłużyć ich świeżość? Wytycznych jest kilka, jednak mało kto zwraca uwagę na to, jak ułożone są jajka w wytłaczance. A to, okazuje się, ma wpływ na ich świeżość.

Jak przechowywać jajka?Jak przechowywać jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bez względu na to, czy przechowujesz jajka w wytłaczance, czy innym pojemniku, zawsze zwracaj uwagę na to, by spiczasty czubek jajka skierowany był ku dołowi. Ta metoda przechowywania jajek jest niezwykle skuteczna i pomaga w utrzymaniu ich świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Jak przechowywać jajka? Dzięki tej metodzie przedłużysz ich świeżość

Zazwyczaj to węższa część jajka wystaje z wytłaczanki, natomiast szersza schowana jest wewnątrz opakowania. Odwracając je jednak szerszą stroną do góry, a węższą w dół, wydłużamy ich świeżość. Za tym stoją bardzo proste zasady fizyki: żółtko w tak odwróconym jajku osiądzie dokładnie w środku, z dala od komory powietrznej, a co za tym idzie, dłużej pozostanie świeże.

Pamiętaj również, że jajka nie powinny być przechowywane w pobliżu produktów o silnym aromacie. Jajka mają tendencję do przesiąkania zapachami, więc powinno się je trzymać w osobnych komorach, albo w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Zobacz, jak przechowywać jajka
Zobacz, jak przechowywać jajka © Pixabay

Jak przedłużyć świeżość jajek?

Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, dlatego też powinno się przechowywać je w lodówce, najlepiej w wytłaczance lub misce tak, aby miały stały dopływ powietrza. Nie należy przechowywać jaj w temperaturze pokojowej - jeden dzień w takich warunkach równa się pięciu dniom przechowywania w lodówce.

Nie zaleca się również mycia skorupek jaj przed włożeniem ich do lodówki. Proces starzenia się jajek polega m.in. na rozkładzie białka i witamin oraz jełczeniu tłuszczu. Zjawiska te hamuje naturalna warstwa ochronna pokrywająca skorupkę. Myjąc ją, pozbywamy jajka tej ochrony, tym samym przyczyniając się skrócenia ich świeżości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej