Wrzuć do puszki kilka kostek. Kawa będzie o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna
Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranków. Jeśli chcemy, by zawsze dobrze smakowała, musimy w odpowiedni sposób ją przechowywać. Dzięki temu będzie miała idealny smak i aromat. Czasem jednak kawa wietrzeje. Na szczęście nie musisz jej wyrzucać, bo da się ją uratować.
26.08.2023 14:47
Kawa ma wszechstronne wykorzystanie. Nie tylko ja pijemy, ale możemy dodać na przykład do kremów do ciast. Wykorzystujemy ją też w kosmetyce - z kawy stworzymy wspaniały peeling, który pomoże nam zmniejszyć cellulit. Niektóre osoby robią z niej nawóz, by rośliny w ogrodzie rosły piękne i zdrowe. Dlatego też kluczowe jest odpowiednie przechowywanie czarnego proszku, by nie zwietrzał. Jak to robić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa się nie zepsuje, jeśli będziesz przestrzegać tych zasad
Jeśli kupujesz kawę w ziarnach, zmiel ją przed użyciem. Rzadko jednak się zdarza, że taki produkt kupujemy. Najczęściej w nasze ręce trafia kawa już zmielona. Co więc zrobić, by nie zwietrzała? Przede wszystkim przechowuj produkt w oryginalnym opakowaniu. Wystarczy, że zabezpieczysz je klipsem. Możesz też przesypać kawę do szklanego lub metalowego opakowania. Powinno być ono szczelnie zamykane. Produkt trzymaj w zacienionym miejscu, najlepiej w szafce, w której nie ma w ogóle wilgoci.
Co robić, gdy kawa zwietrzeje?
Nic złego się nie stało. Kawę możesz wykorzystać również do innych rzeczy, na przykład w kosmetyce i ogrodzie. Idealnie się w tym sprawdzi. Proszek odstraszy owady i będzie świetnie nawoził rośliny. Będzie bardzo dobrym produktem do urządzenia domowego SPA. Maseczki, peelingi do ciała i włosów to tylko niektóre ze specyfików, jakie możesz przygotować.
Jeżeli jednak zależy ci na tym, by nadal pić kawę, możesz ją uratować. Musisz zrobić tylko jedną rzecz. Do pojemnika (najlepiej metalowego lub szklanego), w którym znajduje się kawa dodaj kilka kostek gorzkiej czekolady. Ten składnik poczyni cuda. Po dwóch dniach kawa będzie idealnie smaczna i aromatyczna. Gorzka czekolada ją bardzo szybko uratuje.