PoradyWrzuć do puszki kilka kostek. Kawa będzie o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna

Wrzuć do puszki kilka kostek. Kawa będzie o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranków. Jeśli chcemy, by zawsze dobrze smakowała, musimy w odpowiedni sposób ją przechowywać. Dzięki temu będzie miała idealny smak i aromat. Czasem jednak kawa wietrzeje. Na szczęście nie musisz jej wyrzucać, bo da się ją uratować.

Puszka z kawą
Puszka z kawą
Źródło zdjęć: © Pyszności

Kawa ma wszechstronne wykorzystanie. Nie tylko ja pijemy, ale możemy dodać na przykład do kremów do ciast. Wykorzystujemy ją też w kosmetyce - z kawy stworzymy wspaniały peeling, który pomoże nam zmniejszyć cellulit. Niektóre osoby robią z niej nawóz, by rośliny w ogrodzie rosły piękne i zdrowe. Dlatego też kluczowe jest odpowiednie przechowywanie czarnego proszku, by nie zwietrzał. Jak to robić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Kawa się nie zepsuje, jeśli będziesz przestrzegać tych zasad

Jeśli kupujesz kawę w ziarnach, zmiel ją przed użyciem. Rzadko jednak się zdarza, że taki produkt kupujemy. Najczęściej w nasze ręce trafia kawa już zmielona. Co więc zrobić, by nie zwietrzała? Przede wszystkim przechowuj produkt w oryginalnym opakowaniu. Wystarczy, że zabezpieczysz je klipsem. Możesz też przesypać kawę do szklanego lub metalowego opakowania. Powinno być ono szczelnie zamykane. Produkt trzymaj w zacienionym miejscu, najlepiej w szafce, w której nie ma w ogóle wilgoci.

Co robić, gdy kawa zwietrzeje?

Nic złego się nie stało. Kawę możesz wykorzystać również do innych rzeczy, na przykład w kosmetyce i ogrodzie. Idealnie się w tym sprawdzi. Proszek odstraszy owady i będzie świetnie nawoził rośliny. Będzie bardzo dobrym produktem do urządzenia domowego SPA. Maseczki, peelingi do ciała i włosów to tylko niektóre ze specyfików, jakie możesz przygotować.

Dodaj czekoladę do kawy
Dodaj czekoladę do kawy© pxhere

Jeżeli jednak zależy ci na tym, by nadal pić kawę, możesz ją uratować. Musisz zrobić tylko jedną rzecz. Do pojemnika (najlepiej metalowego lub szklanego), w którym znajduje się kawa dodaj kilka kostek gorzkiej czekolady. Ten składnik poczyni cuda. Po dwóch dniach kawa będzie idealnie smaczna i aromatyczna. Gorzka czekolada ją bardzo szybko uratuje.

Wybrane dla Ciebie