Wrzuć do puszki kilka kostek. Kawa będzie o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranków. Jeśli chcemy, by zawsze dobrze smakowała, musimy w odpowiedni sposób ją przechowywać. Dzięki temu będzie miała idealny smak i aromat. Czasem jednak kawa wietrzeje. Na szczęście nie musisz jej wyrzucać, bo da się ją uratować.

Puszka z kawąPuszka z kawą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Paulina Hermann

Kawa ma wszechstronne wykorzystanie. Nie tylko ja pijemy, ale możemy dodać na przykład do kremów do ciast. Wykorzystujemy ją też w kosmetyce - z kawy stworzymy wspaniały peeling, który pomoże nam zmniejszyć cellulit. Niektóre osoby robią z niej nawóz, by rośliny w ogrodzie rosły piękne i zdrowe. Dlatego też kluczowe jest odpowiednie przechowywanie czarnego proszku, by nie zwietrzał. Jak to robić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Kawa się nie zepsuje, jeśli będziesz przestrzegać tych zasad

Jeśli kupujesz kawę w ziarnach, zmiel ją przed użyciem. Rzadko jednak się zdarza, że taki produkt kupujemy. Najczęściej w nasze ręce trafia kawa już zmielona. Co więc zrobić, by nie zwietrzała? Przede wszystkim przechowuj produkt w oryginalnym opakowaniu. Wystarczy, że zabezpieczysz je klipsem. Możesz też przesypać kawę do szklanego lub metalowego opakowania. Powinno być ono szczelnie zamykane. Produkt trzymaj w zacienionym miejscu, najlepiej w szafce, w której nie ma w ogóle wilgoci.

Co robić, gdy kawa zwietrzeje?

Nic złego się nie stało. Kawę możesz wykorzystać również do innych rzeczy, na przykład w kosmetyce i ogrodzie. Idealnie się w tym sprawdzi. Proszek odstraszy owady i będzie świetnie nawoził rośliny. Będzie bardzo dobrym produktem do urządzenia domowego SPA. Maseczki, peelingi do ciała i włosów to tylko niektóre ze specyfików, jakie możesz przygotować.

Dodaj czekoladę do kawy
Dodaj czekoladę do kawy © pxhere

Jeżeli jednak zależy ci na tym, by nadal pić kawę, możesz ją uratować. Musisz zrobić tylko jedną rzecz. Do pojemnika (najlepiej metalowego lub szklanego), w którym znajduje się kawa dodaj kilka kostek gorzkiej czekolady. Ten składnik poczyni cuda. Po dwóch dniach kawa będzie idealnie smaczna i aromatyczna. Gorzka czekolada ją bardzo szybko uratuje.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟