WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Wrzuć do puszki kilka kostek. Kawa będzie o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranków. Jeśli chcemy, by zawsze dobrze smakowała, musimy w odpowiedni sposób ją przechowywać. Dzięki temu będzie miała idealny smak i aromat. Czasem jednak kawa wietrzeje. Na szczęście nie musisz jej wyrzucać, bo da się ją uratować.

Puszka z kawąPuszka z kawą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Paulina Hermann

Kawa ma wszechstronne wykorzystanie. Nie tylko ja pijemy, ale możemy dodać na przykład do kremów do ciast. Wykorzystujemy ją też w kosmetyce - z kawy stworzymy wspaniały peeling, który pomoże nam zmniejszyć cellulit. Niektóre osoby robią z niej nawóz, by rośliny w ogrodzie rosły piękne i zdrowe. Dlatego też kluczowe jest odpowiednie przechowywanie czarnego proszku, by nie zwietrzał. Jak to robić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Kawa się nie zepsuje, jeśli będziesz przestrzegać tych zasad

Jeśli kupujesz kawę w ziarnach, zmiel ją przed użyciem. Rzadko jednak się zdarza, że taki produkt kupujemy. Najczęściej w nasze ręce trafia kawa już zmielona. Co więc zrobić, by nie zwietrzała? Przede wszystkim przechowuj produkt w oryginalnym opakowaniu. Wystarczy, że zabezpieczysz je klipsem. Możesz też przesypać kawę do szklanego lub metalowego opakowania. Powinno być ono szczelnie zamykane. Produkt trzymaj w zacienionym miejscu, najlepiej w szafce, w której nie ma w ogóle wilgoci.

Co robić, gdy kawa zwietrzeje?

Nic złego się nie stało. Kawę możesz wykorzystać również do innych rzeczy, na przykład w kosmetyce i ogrodzie. Idealnie się w tym sprawdzi. Proszek odstraszy owady i będzie świetnie nawoził rośliny. Będzie bardzo dobrym produktem do urządzenia domowego SPA. Maseczki, peelingi do ciała i włosów to tylko niektóre ze specyfików, jakie możesz przygotować.

Dodaj czekoladę do kawy
Dodaj czekoladę do kawy © pxhere

Jeżeli jednak zależy ci na tym, by nadal pić kawę, możesz ją uratować. Musisz zrobić tylko jedną rzecz. Do pojemnika (najlepiej metalowego lub szklanego), w którym znajduje się kawa dodaj kilka kostek gorzkiej czekolady. Ten składnik poczyni cuda. Po dwóch dniach kawa będzie idealnie smaczna i aromatyczna. Gorzka czekolada ją bardzo szybko uratuje.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler