Wrzuć do mięsa mielonego. Zapomnisz o twardych kotletach
Kotlety mielone są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Te apetyczne klopsy zazwyczaj podajemy z dodatkiem ziemniaków i buraczków, a czasem ogórków kiszonych. Choć przygotowanie kotletów mielonych wydaje się łatwe jak bułka z masłem, to jednak często wychodzą twarde i mają tendencję do rozpadania się. Jak uniknąć takich problemów? Oto patent na soczyste mielone, który warto wypróbować.
03.03.2024 15:31
Bułka namoczona w mleku lub wodzie, dodatek majonezu, piana z białek - to tylko niektóre z trików, które mają na celu nadanie kotletom mielonym przyjemnej, delikatnej i soczystej konsystencji. Jeśli jednak mimo stosowania tych metod nadal zmagasz się z problemem suchych jak wiór kotletów mielonych, koniecznie wypróbuj ten niezwykle prosty trik. Wystarczy dodać jeden składnik, który pomoże ci uporać się z problemem twardych mielonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste?
Zwyczajowo do masy mięsnej, z której formujemy kotlety mielone, dodajemy namoczoną bułkę. Wielu ludzi uważa, że dzięki temu kotlety stają się bardziej soczyste. Warto jednak wiedzieć, że ten patent zaczęto stosować w czasach PRL z bardzo prostego powodu - chodziło o zwiększenie objętości kotletów. Niestety woda zgromadzona w bułce może zniszczyć strukturę dania, co prowadzi do rozpadania się kotletów.
Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie bułka namoczona w mleku. Dzięki temu dodatkowi pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu mięsa, który czasem towarzyszy wieprzowinie. Istnieje jednak jeszcze jeden, jeszcze bardziej skuteczny patent na nadanie kotletom przyjemnej, miękkiej konsystencji. Zamiast namoczonej bułki dodaj do nich surowe ziemniaki otarte na drobnych oczkach. Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczy jeden średniej wielkości ziemniak. Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste i delikatne.
Dlaczego kotlety z mięsa mielonego często wychodzą za twarde?
Przygotowanie kotletów mielonych może wydawać się proste, ale istnieje kilka zasad, które trzeba przestrzegać, aby nie były one twarde i kruche. Przede wszystkim mielone mogą być suche, jeśli mięso jest zbyt chude. To właśnie dlatego nie przygotowuje się kotletów mielonych z wołowiny. Ważne jest również, aby masę mięsną dobrze wyrobić - musi być odpowiednio napowietrzona.
Nie powinniśmy też smażyć kotletów zbyt długo. Jeśli to zrobimy, gotowe danie będzie twarde i suche. Dlatego też kotlety najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 5 minut z każdej strony. Warto również zwrócić uwagę na wielkość formowanych kotletów. Im będą większe, tym więcej czasu spędzą na patelni, co zwiększa ryzyko przesmażenia. Nie powinniśmy też dociskać kotletów do patelni łopatką. To nie przyspieszy procesu smażenia, a jedynie sprawi, że z mięsa wypłyną aromatyczne soki.