Austriacy kochają to danie. Najlepszy przepis na wołowinę

W Polsce dość rzadko sięga się po wołowinę. Jednym z przepisów, który przekona do siebie nawet sceptyków jest austriacki tafelspitz. Taka szuka mięsa to świetny pomysł na mniej i bardziej uroczysty obiad dla całej rodziny.

Wołowina po austriacku - PysznościWołowina po austriacku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Steffen_F
Ewa Malinowska

Tafelspitz to tradycyjne austriackie danie z duszonej wołowiny, które wywodzi się z Wiednia. Przyrządza się je z kawałka mięsa, które powoli duszone jest w wywarze z warzyw i przypraw. Mięso jest następnie podawane z sosem, z którym jest gotowane, a także z różnymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki, warzywa i makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składana tortilla z kurczakiem. Przepis na pyszne i zdrowe danie

Wołowina po austriacku

Chociaż Austria kojarzy się przede wszystkim z klasycznym sznyclem, to ma wiele innych dań do zaoferowania. Jedną z popularniejszych potraw jest właśnie duszona wołowina, nazywana tafelspitz. Austriacy uwielbiają ją serwować w towarzystwie sosu chrzanowego oraz pieczonych ziemniaków.

Wołowina po austriacku - Pyszności
Wołowina po austriacku - Pyszności © Canva | Steffen_F

Sztuka mięsa w sosie to znakomita propozycja na rodzinny obiad. Prezentuje się elegancko, smakuje wybornie, a przygotowanie jest naprawdę proste. Dzięki odpowiedniemu duszeniu wołowina rozpływa się w ustach przy każdym kęsie.

Składniki:

  • 2 kg ligawy wołowej,
  • 3 kg kości wołowych ze szpikiem,
  • 300 g marchwi i selera pokrojonych w równe części,
  • 1 cebula,
  • pół pora,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • lubczyk.

Sposób przygotowania:

  1. Nieobraną cebulę przekrój na pół i zarumień na patelni bez tłuszczu.
  2. Umyj mięso w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie osusz.
  3. Zagotuj około 3 litry wody. Włóż mięso do garnka i gotuj.
  4. Podczas gotowania na wierzch będzie wydostawać się biała, mętna pianka. Należy ją za każdym razem wyławiać.
  5. Gotuj mięso od 3 do 4 godzin.
  6. 30 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru warzywa oraz por.
  7. Wyjmij ugotowane mięso z wywaru. Wywar posól do smaku.
  8. W garnku ułóż pokrojone w plasterki mięso i odcedzone warzywa.
  9. Zalej je niedużą ilością zupy ze szpikiem.

Tafelspitz możesz przystroić drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej