Austriacy kochają to danie. Najlepszy przepis na wołowinę
19.02.2024 09:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W Polsce dość rzadko sięga się po wołowinę. Jednym z przepisów, który przekona do siebie nawet sceptyków jest austriacki tafelspitz. Taka szuka mięsa to świetny pomysł na mniej i bardziej uroczysty obiad dla całej rodziny.
Tafelspitz to tradycyjne austriackie danie z duszonej wołowiny, które wywodzi się z Wiednia. Przyrządza się je z kawałka mięsa, które powoli duszone jest w wywarze z warzyw i przypraw. Mięso jest następnie podawane z sosem, z którym jest gotowane, a także z różnymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki, warzywa i makaron.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wołowina po austriacku
Chociaż Austria kojarzy się przede wszystkim z klasycznym sznyclem, to ma wiele innych dań do zaoferowania. Jedną z popularniejszych potraw jest właśnie duszona wołowina, nazywana tafelspitz. Austriacy uwielbiają ją serwować w towarzystwie sosu chrzanowego oraz pieczonych ziemniaków.
Sztuka mięsa w sosie to znakomita propozycja na rodzinny obiad. Prezentuje się elegancko, smakuje wybornie, a przygotowanie jest naprawdę proste. Dzięki odpowiedniemu duszeniu wołowina rozpływa się w ustach przy każdym kęsie.
Składniki:
- 2 kg ligawy wołowej,
- 3 kg kości wołowych ze szpikiem,
- 300 g marchwi i selera pokrojonych w równe części,
- 1 cebula,
- pół pora,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- sól,
- lubczyk.
Sposób przygotowania:
- Nieobraną cebulę przekrój na pół i zarumień na patelni bez tłuszczu.
- Umyj mięso w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie osusz.
- Zagotuj około 3 litry wody. Włóż mięso do garnka i gotuj.
- Podczas gotowania na wierzch będzie wydostawać się biała, mętna pianka. Należy ją za każdym razem wyławiać.
- Gotuj mięso od 3 do 4 godzin.
- 30 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru warzywa oraz por.
- Wyjmij ugotowane mięso z wywaru. Wywar posól do smaku.
- W garnku ułóż pokrojone w plasterki mięso i odcedzone warzywa.
- Zalej je niedużą ilością zupy ze szpikiem.
Tafelspitz możesz przystroić drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!