W PRL‑u była oznaką prawdziwego luksusu. Dziś nawet nie wiemy, jak ją przyrządzić
W okresie Polski Ludowej na stołach królowały różne potrawy, które dzisiaj są już niemal zapomniane. Jednym z takich dań, które cieszyło się popularnością, było jednogarnkowe danie z pręgi wołowej. Ta część mięsa, choć trudna w obróbce, nie jest obecnie zbyt często wybierana przez konsumentów, ale jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzona, smakuje naprawdę wyśmienicie.
18.12.2023 19:39
Wiele potraw z okresu PRL-u nie budzi dobrych wspomnień, a niektóre budzą wręcz obrzydzenie. Są też takie, które wciąż kojarzą nam się pozytywnie. Dlaczego więc do nich nie wracamy? W przypadku pręgi wołowej powodem może być brak umiejętności jej prawidłowego przyrządzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować pręgę wołową?
Pręga wołowa to część mięsa pochodząca z goleni krowy, która charakteryzuje się dużą ilością błon i powięzi. Jeżeli nie zostanie odpowiednio przygotowana, czyli jeżeli obróbka termiczna jest zbyt krótka lub zbyt długa, pręga staje się twarda i niesmaczna. Długie przeżuwanie tak przyrządzonego mięsa skutecznie zniechęca do ponownego sięgnięcia po tę część wołowiny. A to jest naprawdę wielka szkoda, ponieważ odpowiednio przeprowadzone duszenie sprawia, że pręga staje się miękka, wręcz rozpływa się w ustach i jest po prostu przepyszna.
Jak więc powinniśmy podchodzić do przygotowania tego rodzaju mięsa? Na pewno z dużą dawką cierpliwości. Duszenie pręgi wołowej to proces, który trwa co najmniej 2-3 godziny, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagrodzi nam to oczekiwanie. Spróbuj przyrządzić pręgę wołową według naszego przepisu i podejmij to kulinarne wyzwanie.
Duszona pręga wołowa. Przepis
Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- kilka ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Pręgę wołową dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki w poprzek włókien.
- Paprykę pokój w kostkę, a czosnek, marchewkę i cebulę w dość cienkie plastry.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę. Kiedy zeszkli się, dodaj czosnek. Po kilku minutach, kiedy warzywa zarumienią się, dodaj pokrojoną pręgę wołową.
- Podsmaż całość, a następnie podlej szklanką wody, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem przez 1-1,5 godziny co jakiś czas sprawdzając, czy danie nie wymaga dodania wody.
- Po tym czasie dodaj do pręgi pokrojone warzywa, wymieszaj i trzymaj na ogniu kolejne 1-1,5 godziny. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.