W PRL-u była oznaką prawdziwego luksusu. Dziś nawet nie wiemy, jak ją przyrządzić

W okresie Polski Ludowej na stołach królowały różne potrawy, które dzisiaj są już niemal zapomniane. Jednym z takich dań, które cieszyło się popularnością, było jednogarnkowe danie z pręgi wołowej. Ta część mięsa, choć trudna w obróbce, nie jest obecnie zbyt często wybierana przez konsumentów, ale jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzona, smakuje naprawdę wyśmienicie.

Jak przyrządzić pręgę wołową? Jak przyrządzić pręgę wołową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele potraw z okresu PRL-u nie budzi dobrych wspomnień, a niektóre budzą wręcz obrzydzenie. Są też takie, które wciąż kojarzą nam się pozytywnie. Dlaczego więc do nich nie wracamy? W przypadku pręgi wołowej powodem może być brak umiejętności jej prawidłowego przyrządzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Jak przygotować pręgę wołową?

Pręga wołowa to część mięsa pochodząca z goleni krowy, która charakteryzuje się dużą ilością błon i powięzi. Jeżeli nie zostanie odpowiednio przygotowana, czyli jeżeli obróbka termiczna jest zbyt krótka lub zbyt długa, pręga staje się twarda i niesmaczna. Długie przeżuwanie tak przyrządzonego mięsa skutecznie zniechęca do ponownego sięgnięcia po tę część wołowiny. A to jest naprawdę wielka szkoda, ponieważ odpowiednio przeprowadzone duszenie sprawia, że pręga staje się miękka, wręcz rozpływa się w ustach i jest po prostu przepyszna.

Jak więc powinniśmy podchodzić do przygotowania tego rodzaju mięsa? Na pewno z dużą dawką cierpliwości. Duszenie pręgi wołowej to proces, który trwa co najmniej 2-3 godziny, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagrodzi nam to oczekiwanie. Spróbuj przyrządzić pręgę wołową według naszego przepisu i podejmij to kulinarne wyzwanie.

Pręga wołowa
Pręga wołowa © Freepik | Racool_studio

Duszona pręga wołowa. Przepis

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pręgę wołową dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki w poprzek włókien.
  2. Paprykę pokój w kostkę, a czosnek, marchewkę i cebulę w dość cienkie plastry.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę. Kiedy zeszkli się, dodaj czosnek. Po kilku minutach, kiedy warzywa zarumienią się, dodaj pokrojoną pręgę wołową.
  4. Podsmaż całość, a następnie podlej szklanką wody, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem przez 1-1,5 godziny co jakiś czas sprawdzając, czy danie nie wymaga dodania wody.
  5. Po tym czasie dodaj do pręgi pokrojone warzywa, wymieszaj i trzymaj na ogniu kolejne 1-1,5 godziny. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej