Do gotowania jaj wrzuć 2 plasterki cytryny. Zobaczysz, co stanie się ze skorupką

Obieranie ugotowanych jajek nigdy nie było takie proste. Podczas gotowania dodaj do nich jeden tani składnik, a skorupka odejdzie w mgnieniu oka.

Obrazekobieranie jajek - Pyszności
Ewa

Jajka na twardo

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka świeżego pieczywa z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną majonezu lub pyszne jajo z płynnym żółtkiem, okraszone szczyptą soli. Takie jajka mają jednak pewną wadę - ich obieranie potrafi być uciążliwe i sprawić nam trochę kłopotu. Jest jednak jeden banalnie prosty trik, który ułatwi Ci to zadanie. Skorupka błyskawicznie odejdzie od białka, bez żadnego wysiłku.

Obieranie jajek- Pyszności/ źródło: Canva
Obieranie jajek- Pyszności/ źródło: Canva

Obieranie jajek

Do garnka wlej wodę i dorzuć do niej 2-3 plasterki cytryny lub wyciśnij łyżkę soku. Następnie dodaj jaja, łyżkę soli i gotuj.  Jeśli chcesz ugotować jajko na miękko, to trzymaj je w wodzie przez 3-4 minuty od momentu, gdy się zagotuje. Jajko na twardo potrzebuje nieco więcej czasu, bo około 8-10 minut od zagotowania.

Dodany do garnka sok z cytryny sprawi, że skorupka nie tylko nie będzie pękała podczas gotowania, ale również błyskawicznie będzie odchodziła od jajka. Zamiast cytryny możesz dodać również odrobinę octu. Podobnie jak cytrus, stworzy on kwaśne środowisko, które wzmocni skorupkę.

Alternatywnym sposobem, który może uchronić jajka przed pękaniem, jest nakłucie igłą zaokrąglonego czubka jajka. W ten sposób przebijesz znajdujący się w środku pęcherzyk powietrza i sprawisz, że ciśnienie w jajku znajdzie ujście.

Dlaczego jajka pękają podczas gotowania?

Najczęstszą przyczyną pękania jajek w garnku jest wkładanie do wrzącej wody zimnych dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatury sprawia, że skorupka pod wpływem szoku termicznego po prostu pęka. Żeby tego uniknąć, wyjmij jajka pół godziny wcześniej z lodówki, aby złapały nieco pokojowej temperatury.

Przepis na pyszną sałatkę winne grono znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia