Do gotowania jaj wrzuć 2 plasterki cytryny. Zobaczysz, co stanie się ze skorupką
Obieranie ugotowanych jajek nigdy nie było takie proste. Podczas gotowania dodaj do nich jeden tani składnik, a skorupka odejdzie w mgnieniu oka.
07.01.2023 | aktual.: 07.01.2023 11:05
Jajka na twardo
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka świeżego pieczywa z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną majonezu lub pyszne jajo z płynnym żółtkiem, okraszone szczyptą soli. Takie jajka mają jednak pewną wadę - ich obieranie potrafi być uciążliwe i sprawić nam trochę kłopotu. Jest jednak jeden banalnie prosty trik, który ułatwi Ci to zadanie. Skorupka błyskawicznie odejdzie od białka, bez żadnego wysiłku.
Obieranie jajek
Do garnka wlej wodę i dorzuć do niej 2-3 plasterki cytryny lub wyciśnij łyżkę soku. Następnie dodaj jaja, łyżkę soli i gotuj. Jeśli chcesz ugotować jajko na miękko, to trzymaj je w wodzie przez 3-4 minuty od momentu, gdy się zagotuje. Jajko na twardo potrzebuje nieco więcej czasu, bo około 8-10 minut od zagotowania.
Dodany do garnka sok z cytryny sprawi, że skorupka nie tylko nie będzie pękała podczas gotowania, ale również błyskawicznie będzie odchodziła od jajka. Zamiast cytryny możesz dodać również odrobinę octu. Podobnie jak cytrus, stworzy on kwaśne środowisko, które wzmocni skorupkę.
Alternatywnym sposobem, który może uchronić jajka przed pękaniem, jest nakłucie igłą zaokrąglonego czubka jajka. W ten sposób przebijesz znajdujący się w środku pęcherzyk powietrza i sprawisz, że ciśnienie w jajku znajdzie ujście.
Zobacz także
Dlaczego jajka pękają podczas gotowania?
Najczęstszą przyczyną pękania jajek w garnku jest wkładanie do wrzącej wody zimnych dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatury sprawia, że skorupka pod wpływem szoku termicznego po prostu pęka. Żeby tego uniknąć, wyjmij jajka pół godziny wcześniej z lodówki, aby złapały nieco pokojowej temperatury.
Przepis na pyszną sałatkę winne grono znajdziesz na naszym kanale YouTube