Skąd biorą się dziury w chlebie? Piekarze nie chcą, żebyś o tym wiedział. Możesz chcieć zwrotu pieniędzy!

Czym są i jak powstają dziury w chlebie? Czy to zamierzony efekt piekarzy i producentów pieczywa? Naturalny efekt zakwasu? A może wręcz przeciwnie, i powinniśmy unikać takiego chleba? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule.

ObrazekDziury w chlebie - Pyszności; foto: Canva

Dziury w chlebie. Skąd się wzięły?

Do niektórych rzeczy jesteśmy tak przyzwyczajeni, że mimo totalnej niewiedzy na ich temat, przestajemy się nad nimi zastanawiać. Powrót do pytań, na które nigdy nie uzyskaliśmy odpowiedzi, serwują nam zwykle dzieci, które swoją bezpośredniością i ciekawością potrafią nieźle nas zagiąć. Wie to każdy, kto chociaż raz musiał, po krótkiej chwili zastanowienia, odpowiedzieć dziecku zwykłe "nie wiem" lub sięgnąć ukradkiem po telefon i wujka Google.

Obrazek
Dziury w chlebie - Pyszności; foto: Canva

Jako dzieci "wiedzieliśmy", że ubytki w żółtym serze zostały stworzone przez myszy. Takie wyjaśnienie nam w zupełności starczało, bo na młodą logikę było oczywiste. Dopiero później dowiedzieliśmy się, że ich prawdziwym twórcą jest dwutlenek węgla, a gładkie dziury w serze to zgodna z nauką serowarstwa kolej rzeczy.

A co z dziurami w chlebie? Okazuje się, że w przeciwieństwie do sera, ich przyczyna leży po absolutnie drugiej stronie barykady.

Za chleb z dziurami możesz żądać zwrotu pieniędzy

Jeśli kupiłaś chleb w piekarni, a po jego rozkrojeniu okazało się, że miękisz, czyli środek, jest przeorany dużymi dziurami, możesz spokojnie go zareklamować. Każda szanująca się piekarnia w takim przypadku powinna zwrócić ci pieniądze.

Z czego to wynika? Dziury w chlebie wynikają z błędów podczas jego przygotowywania. Nie oznacza to, że takie pieczywo jest w jakiś sposób szkodliwe, ale ogólny wizerunek twórcy produktu może jednak zostać nadszarpnięty.

Obrazek
Dziury w chlebie - Pyszności; foto: Canva

Najczęstszym powodem dziur w chlebie jest użycie zbyt dużej ilości drożdży lub cukru. Działanie mikroorganizmów w chlebie zwiększa się wtedy nawet kilkukrotnie, a ukrojona pajda wręcz nie nadaje się do posmarowania jej masłem.

Dziury w chlebie mogą być też skutkiem użycia mąki o za małej ilości glutenu lub dodanie za mocno sfermentowanego zakwasu.

Piekarz, który przygotowywał taki chleb, mógł też popełnić błędy podczas samego pieczenia. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura albo nieodpowiednie warunki podczas wyrastania to wystarczająca gafa, by w chlebie powstały nieapetyczne dziury.

Jeśli szukasz przepisu na chleb, w którym nie powstaną dziury, zobacz ten - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟