Delikatne chlebki bez mąki i drożdży. Są lepsze i lżejsze nawet od zwykłego pieczywa

Chlebki bez mąki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Eva Chung

Szalejąca inflacja spowodowała, że ceny pieczywa rosną w zawrotnym tempie. W takiej sytuacji większość z nas decyduje się na domowe wypieki. Warto jest w związku z tym poznać przepis na domowe chlebki bez mąki i drożdży. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.

Chlebki bez mąki – w czym tkwi ich wyjątkowość?

Dlaczego warto zainteresować się właśnie tym przepisem? To bez wątpienia pyszny, domowy zamiennik tradycyjnego chleba, który praktycznie nie zawiera węglowodanów i jednocześnie jest bogaty w białko. Są delikatne, puszyste, a większość osób określa je mianem „chmur”. Pomimo że znajdą się tu sceptycy, to jednak chlebki bez mąki to prawdziwe arcydzieło, gdy mówimy o pieczywie. Idealnie komponuje się z innymi dodatkami, które lubimy spożywać na śniadanie, obiad, czy kolację. Ważne jest to, że zrobisz je w parę chwil.

Chlebki – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Eva Chung

Jak przygotować chlebki bez mąki?

Na pewno nie jest to proces czaso- i pracochłonny. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i kilkunastu minut. Chlebki wyjdą rewelacyjne, a smakują jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami. Gwarantujemy, że rzadziej będziecie sięgać po tradycyjne pieczywo.

Składniki:

  • 3 jajka (żółtka należy oddzielić od białek)
  • twaróg pełnotłusty lub kremowy serek śmietankowy – 3 łyżki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować chlebki bez mąki, to należy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do temperatury 150 stopni Celsjusza. Oddzielamy białka od żółtek. W jednej misce łączymy ze sobą żółtka, twaróg i odrobinę cukru, a w drugiej ubijamy białka z proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Kolejny krok to ostrożne wymieszania mieszaniny żółtek z białkami. Starajmy się zrobić to tak, by nie rozbijać zbytnio puszystości białek. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki tworzymy placuszki. Przystępujemy do pieczenia.

Przygotowanie chlebków – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Eva Chung

Najlepiej będzie to zrobić na środkowej półce, przez około 30 minut. Mówiąc prościej – będą gotowe, gdy staną się ładne i złocisto-brązowe. Dobrze będzie kontrolować czas pieczenia, gdyż chlebki bez mąki bardzo łatwo jest przypalić. Po wyjęciu z piekarnika należy je ostudzić. Jeśli chcesz, by chlebki miały gumowatą konsystencję, to możesz je włożyć w woreczki strunowe. Smacznego!

A może tradycyjne pieczywo? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×