Rolada z szynki z serkiem twarogowym, papryką i pieczarkami. Prosta i pyszna przystawka
Rolada z szynki to pyszna i prosta przekąska na imprezę. Pięknie prezentuje się na stole, a jej przygotowanie jest naprawdę proste.
26.10.2022 | aktual.: 15.09.2023 15:37
Prosta przystawka
Jeśli szukasz inspiracji na prostą, kolorową i efektowną przystawkę, to ta rolada sprawdzi się idealnie. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Sprawdzi się na wszystkie okazje: Sylwester, Wielkanoc, święta czy po prostu spotkania z bliskimi. Możesz zmieniać dodatki i dorzucać ulubione warzywa i zioła. Sprawdzi się tutaj marynowana papryka, oliwki, suszone pomidory czy też kapary. Dzięki temu co jakiś czas możesz odświeżyć przepis i dorzucić do środka coś nowego.
Dziś postawiliśmy na połączenie szynki drobiowej z serkiem twarogowym, czerwoną papryką i marynowanymi pieczarkami. Prosto, pysznie i kolorowo!
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rolada z szynki
Składniki:
- 16 plastrów szynki drobiowej
- 300 g serka twarogowego
- 3 łyżki majonezu
- 1 czerwona papryka
- 150 g pieczarek konserwowych
- 1/2 pęczku szczypiorku
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski przełóż ser twarogowy. Dodaj do niego majonez, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, konserwowe pieczarki i posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.
Na blacie rozłóż arkusz folii aluminiowej. Ułóż na nim plasterki szynki tak, aby nachodziły na siebie. Dzięki temu bez problemu zwiniesz roladę. Rozsmaruj na szynce przygotowaną masę z twarogu i majonezu. Zawiń roladę- zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowaną roladę zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i schładzać całą noc. Dzięki temu składniki połączą się, a sama rolada nie będzie się rozpadać.
Po tym czasie nasza rolada jest już gotowa. Pokrój ją na dość grube plasterki, ułóż na talerzu i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Serwuj jako pyszną przystawkę na zimno lub nietypową kolację.
Smacznego!