Rolada z szynki z serkiem twarogowym, papryką i pieczarkami. Prosta i pyszna przystawka

Rolada z szynki to pyszna i prosta przekąska na imprezę. Pięknie prezentuje się na stole, a jej przygotowanie jest naprawdę proste.

Obrazek
Ewa

Prosta przystawka

Jeśli szukasz inspiracji na prostą, kolorową i efektowną przystawkę, to ta rolada sprawdzi się idealnie. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Sprawdzi się na wszystkie okazje: Sylwester, Wielkanoc, święta czy po prostu spotkania z bliskimi. Możesz zmieniać dodatki i dorzucać ulubione warzywa i zioła. Sprawdzi się tutaj marynowana papryka, oliwki, suszone pomidory czy też kapary. Dzięki temu co jakiś czas możesz odświeżyć przepis i dorzucić do środka coś nowego.

Dziś postawiliśmy na połączenie szynki drobiowej z serkiem twarogowym, czerwoną papryką i marynowanymi pieczarkami. Prosto, pysznie i kolorowo!

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Rolada z szynki

Składniki:

  • 16 plastrów szynki drobiowej
  • 300 g serka twarogowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek konserwowych
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Do miski przełóż ser twarogowy. Dodaj do niego majonez, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Rolada z szynki- Pyszności
Rolada z szynki- Pyszności

Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, konserwowe pieczarki i posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

Rolada z szynki- Pyszności
Rolada z szynki- Pyszności

Na blacie rozłóż arkusz folii aluminiowej. Ułóż na nim plasterki szynki tak, aby nachodziły na siebie. Dzięki temu bez problemu zwiniesz roladę. Rozsmaruj na szynce przygotowaną masę z twarogu i majonezu. Zawiń roladę- zerknij na filmik, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Rolada z szynki- Pyszności
Rolada z szynki- Pyszności

Tak przygotowaną roladę zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i schładzać całą  noc. Dzięki temu składniki połączą się, a sama rolada nie będzie się rozpadać.

Obrazek

Po tym czasie nasza rolada jest już gotowa. Pokrój ją na dość grube plasterki, ułóż na talerzu i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Serwuj jako pyszną przystawkę na zimno lub nietypową kolację.

Smacznego!

Rolada z szynki- Pyszności
Rolada z szynki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej