Przystawki w uroczym i nietypowym wydaniu. Proste i efektowne - wprost idealne na przyjęcie
28.09.2022 11:34, aktual.: 28.09.2022 11:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziś mamy dla Ciebie przepis na łatwe i niesamowicie efektowne przystawki. Proste połączenie składników będzie smaczną i uroczą dekoracją stołu. Skuszą się na nie nie tylko dzieci!
Proste dekoracje potraw
Nie od dziś wiemy, że droga do serca wiedzie przez żołądek. Odpowiednie podanie potraw odgrywa naprawdę ogromną rolę, bo to od oczu zaczynamy nasz posiłek. Nie trzeba mieć dużo talenty artystycznego i drygu do dekoracji, żeby zaserwować proste produkty w niebanalny sposób. Dziś w roli pysznych przystawek wystąpią pomidorowe biedronki, oliwkowe pingwiny i kanapkowe kwiatki. Taka forma podania sprawdzi się nie tylko podczas kinderbali, ale również w czasie rodzinnych spotkań czy imprez ze znajomymi.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Urocze przystawki
Składniki:
Biedronki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 czarne oliwki
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego
- 1 mozzarella w solance
- 6 liści świeżej bazylii
Pingwinki
- 10 mini kulek z mozzarelli
- 20 czarnych oliwek
- 1/2 marchewki-ugotowanej
Kwiatki
- 16 tostów
- 30 g pasty warzywnej z marchewką
- 30 g pasty warzywnej z suszonymi pomidorami
- 30 g pasty warzywnej z zielonym groszkiem
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od pomidorowych biedronek. Pomidorki koktajlowe umyj i podziel na pół. Każdą połówkę dodatkowo natnij tak, aby powstały skrzydełka. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy każdy krok. Czarną oliwkę pokrój w plasterki, podobnie jak mozzarellę. Plasterki mozzarelli ułóż na liściach sałaty, dodaj świeżą bazylię i połówki pomidorów.
Z oliwki zrób głowę biedronki. Zanurz wykałaczkę w balsamico, aby zrobić czarne kropeczki na pomidorkach. I to wszystko- urocze biedronki są już gotowe.
Kolejną prostą przystawką będą pingwiny. Ugotowaną (nie może być rozgotowana) marchewkę pokrój w plasterki. Mini mozzarellę przekrój na pół. Do oliwki włóż kawałek marchewki (dziób). Na marchewkach (łapkach) ułóż mozzrellę, następnie przeciętą na pół oliwkę i na końcu oliwkową głowę.
Tak przygotowane pingwiny umieść na dużym talerzu i gotowe!
Z kromek chleba tostowego wytnij kwiatuszki przy pomocy foremki do ciasteczek i wytnij w połowie z nich środek (my zrobiliśmy to przy pomocy końcówki do rękawa cukierniczego). Część bez dziurki posmaruj pastą kanapkową i dodaj kwiatek z dziurką. Udekoruj całość szczypiorkiem i ułóż na talerzu.