WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Impreza w stylu PRL: przepis na tatara, meduzę, śledzika po japońsku i inne pyszności

Impreza w stylu PRL to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Nie może zabraknąć na niej kultowych przysmaków z dawnych lat, które nawet dziś smakują pysznie.

ObrazekImpreza w stylu PRL- Pyszności
Ewa

Wiele osób czasy PRL wspomina z pewną nutą sentymentu, jako lata młodości i beztroski. Dla młodszego pokolenia to ciekawe i nieco odległe kulturowo czasy. Impreza w stylu PRL przybliży kawałek historii przez dobrą zabawę. A czym byłaby prywatka bez pysznego jedzenia? Dziś postawiliśmy na smaki, które znamy i kochamy od lat. Wiele z nich jest starsze od nas!

Przepisy krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Impreza w stylu PRL- składniki na potrawy

Galaretki:

6 porcji

2 nóżki wieprzowe

1 golonka wieprzowa

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1/2 selera

5-6 liści laurowych

4-5 ziarenek ziela angielskiego

3 łyżki soli

1 łyżka pieprzu

Śledzie po japońsku:

6 porcji

400 g groszku konserwowego

4 ogórki konserwowe

1/2 cebuli

3 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

3 filety śledzi w oleju

3 jajka - ugotowane

1/2 łyżeczko słodkiej papryki

Tatar:

1 porcja

200 g polędwicy wołowej - posiekanej

1 łyżeczka Maggi

1 łyżka oliwy

1/3 czerwonej cebuli

1 ogórek kiszony

1 żółtko

sól/pieprz do smaku

Krem sułtański:

2 porcje

1/3 szkl. rodzynek sułtańskich

40 ml rumu

500 m śmietanki 30%

1/3 szkl. cukru pudru

2 łyżki ciemnego kakao

kilka bezików

Chleb ze smalcem:

1/2 chleba wiejskiego

250 g smalcu ze skwarkami

5 ogórków kiszonych

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Przepis na śledzie po japońsku

Do miski przesyp groszek konserwowy i dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki. Następnie dorzuć majonez, dopraw całość pieprzem i dokładnie wymieszaj. Śledzie w oleju odsącz, przetnij na dwa długie paski i owiń nimi ugotowane jajko.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Na duży talerz wyłóż przygotowaną mieszankę z groszkiem. Na górze ułóż jajka owinięte śledziem. Posyp całość papryką słodką oraz szczypiorkiem.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Tatar jak za dawnych lat

Do miski przełóż mięso mielone (koniecznie wołowe) i dodaj do niego oliwę, magi w płynie, sól i pieprz. Przy pomocy rąk wyrób mięso. Chociaż maggi nie jest zaliczana do najzdrowszych przykład, to w czasach PRL lało się ją na potęgę, również do tatarów. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Z mięsa uformuj kulę i zrób wgłębienie na żółtko. Tatar umieść na talerzy i ułóż obok niego dodatki: drobno posiekaną cebulkę i ogórek kiszony. Do kieliszka wbij żółtko i gotowe.

Obrazek
Tatar z PRL- Pyszności

Prosty chleb ze smalcem- impreza w stylu PRL

Kolejną przystawką, której przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil jest prosty chleb ze smalcem. Świeże pieczywo posmaruj smalcem ze skwarkami, dodaj ogórka kiszonego. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem i gotowe.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Krem sułtański- przepis

Czas na coś słodkiego. Kultowy krem sułtański to prosty deser jak za dawnych lat. Rodzynki przełóż do miski, zalej wrzątkiem i dodaj rum. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Pamiętaj, żeby była dobrze schłodzona, bo w przeciwnym wypadku może się nie udać.  Dodaj do niej cukier puder i wymieszaj.

Ubitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj odsączone rodzynki sułtańskie, do drugiej kakao.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Kremy przełóż do salaterek, układając je naprzemiennie w naczyniu. Udekoruj pokruszonymi bezami i rodzynkami. I gotowe- kultowy deser aż prosi się o zjedzenie.

Obrazek

Przepis na galaretę- impreza w stylu PRL

Golonkę i nóżki wieprzowe przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę od zagotowania. Następnie dodaj sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki i pietruszki. Dodaj również seler i opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu kolejną godzinę. Dzięki temu mięso będzie odpowiednio miękkie.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Wyjmij mięso, warzywa i przyprawy. Do wywaru dodaj ubite białka i wymieszaj. Przy pomocy sitka usuń pozostałe białka z powierzchni. Na dnie przezroczystych naczyń ułóż natkę pietruszki, plasterki marchewki i kawałki mięsa. Całość zalej przygotowanym wywarem i odstaw do lodówki, żeby galareta stężała. Po tym czasie jest już gotowa do jedzenia. Możesz dodać do niej lornetę ;)

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste