Impreza w stylu PRL: przepis na tatara, meduzę, śledzika po japońsku i inne pyszności

Impreza w stylu PRL to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Nie może zabraknąć na niej kultowych przysmaków z dawnych lat, które nawet dziś smakują pysznie.

ObrazekImpreza w stylu PRL- Pyszności
Ewa

Wiele osób czasy PRL wspomina z pewną nutą sentymentu, jako lata młodości i beztroski. Dla młodszego pokolenia to ciekawe i nieco odległe kulturowo czasy. Impreza w stylu PRL przybliży kawałek historii przez dobrą zabawę. A czym byłaby prywatka bez pysznego jedzenia? Dziś postawiliśmy na smaki, które znamy i kochamy od lat. Wiele z nich jest starsze od nas!

Przepisy krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Impreza w stylu PRL- składniki na potrawy

Galaretki:

6 porcji

2 nóżki wieprzowe

1 golonka wieprzowa

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1/2 selera

5-6 liści laurowych

4-5 ziarenek ziela angielskiego

3 łyżki soli

1 łyżka pieprzu

Śledzie po japońsku:

6 porcji

400 g groszku konserwowego

4 ogórki konserwowe

1/2 cebuli

3 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

3 filety śledzi w oleju

3 jajka - ugotowane

1/2 łyżeczko słodkiej papryki

Tatar:

1 porcja

200 g polędwicy wołowej - posiekanej

1 łyżeczka Maggi

1 łyżka oliwy

1/3 czerwonej cebuli

1 ogórek kiszony

1 żółtko

sól/pieprz do smaku

Krem sułtański:

2 porcje

1/3 szkl. rodzynek sułtańskich

40 ml rumu

500 m śmietanki 30%

1/3 szkl. cukru pudru

2 łyżki ciemnego kakao

kilka bezików

Chleb ze smalcem:

1/2 chleba wiejskiego

250 g smalcu ze skwarkami

5 ogórków kiszonych

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Przepis na śledzie po japońsku

Do miski przesyp groszek konserwowy i dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki. Następnie dorzuć majonez, dopraw całość pieprzem i dokładnie wymieszaj. Śledzie w oleju odsącz, przetnij na dwa długie paski i owiń nimi ugotowane jajko.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Na duży talerz wyłóż przygotowaną mieszankę z groszkiem. Na górze ułóż jajka owinięte śledziem. Posyp całość papryką słodką oraz szczypiorkiem.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Tatar jak za dawnych lat

Do miski przełóż mięso mielone (koniecznie wołowe) i dodaj do niego oliwę, magi w płynie, sól i pieprz. Przy pomocy rąk wyrób mięso. Chociaż maggi nie jest zaliczana do najzdrowszych przykład, to w czasach PRL lało się ją na potęgę, również do tatarów. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Z mięsa uformuj kulę i zrób wgłębienie na żółtko. Tatar umieść na talerzy i ułóż obok niego dodatki: drobno posiekaną cebulkę i ogórek kiszony. Do kieliszka wbij żółtko i gotowe.

Obrazek
Tatar z PRL- Pyszności

Prosty chleb ze smalcem- impreza w stylu PRL

Kolejną przystawką, której przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil jest prosty chleb ze smalcem. Świeże pieczywo posmaruj smalcem ze skwarkami, dodaj ogórka kiszonego. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem i gotowe.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Krem sułtański- przepis

Czas na coś słodkiego. Kultowy krem sułtański to prosty deser jak za dawnych lat. Rodzynki przełóż do miski, zalej wrzątkiem i dodaj rum. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Pamiętaj, żeby była dobrze schłodzona, bo w przeciwnym wypadku może się nie udać.  Dodaj do niej cukier puder i wymieszaj.

Ubitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj odsączone rodzynki sułtańskie, do drugiej kakao.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Kremy przełóż do salaterek, układając je naprzemiennie w naczyniu. Udekoruj pokruszonymi bezami i rodzynkami. I gotowe- kultowy deser aż prosi się o zjedzenie.

Obrazek

Przepis na galaretę- impreza w stylu PRL

Golonkę i nóżki wieprzowe przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę od zagotowania. Następnie dodaj sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki i pietruszki. Dodaj również seler i opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu kolejną godzinę. Dzięki temu mięso będzie odpowiednio miękkie.

Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Wyjmij mięso, warzywa i przyprawy. Do wywaru dodaj ubite białka i wymieszaj. Przy pomocy sitka usuń pozostałe białka z powierzchni. Na dnie przezroczystych naczyń ułóż natkę pietruszki, plasterki marchewki i kawałki mięsa. Całość zalej przygotowanym wywarem i odstaw do lodówki, żeby galareta stężała. Po tym czasie jest już gotowa do jedzenia. Możesz dodać do niej lornetę ;)

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji