WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Przepis na szybką i efektowną przekąskę

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, to efektowna przekąska, którą przygotujesz w pół godziny. Prezentuje się jak przystawka z dobrej restauracji, a jej zrobienie jest banalnie proste.

Obrazek
Ewa

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym – przepis

Jeśli zastanawiasz się, co zaserwować swoim gościom na sylwestrowej imprezie, urodzinowym przyjęciu lub towarzyskim spotkaniu, to ta rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym będzie świetnym wyborem.

Wędzony łosoś świetnie komponuje się z kremowym serkiem śmietankowym. Całość zamknięta jest w rulonie ze szpinaku. Możesz użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego. Przygotowanie tej przekąski zajmie Ci zaledwie kilka minut!

Przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym poniżej.

W przygotowaniu szpinakowej rolady pomógł nam blender marki Philips.

Składniki

Omlet szpinakowy – składniki

  1. 4 jaja
  2. 3/4 szklanki mleka
  3. 100 g mąki owsianej
  4. sól
  5. 150 g świeżego szpinaku

Nadzienie do rolady szpinakowej – składniki

  1. 300 g serka śmietankowego
  2. 250 g wędzonego łososia
  3. pęczek świeżego koperku

Jak zrobic omlet szpinakowy do rolady z wędzonym łososiem?

Zrobienie naszych rolad szpinakowych z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym zacznijmy od przygotowania omletu szpinakowego, który będzie bazą.

Oddziel białka od żółtego. Do blendera kielichowego włóż umyte i osuszone liście szpinaku, żółtka, mąkę owsianą, mleko i ok. 3/4 łyżeczki soli. Całość zblenduj na gładką masę.

Mąkę owsianą możesz zrobić w domu poprzez zmielenie płatków owsianych na pył. Możesz też użyć zwykłej mąki pszennej zamiast owsianej.  Jeśli chcesz użyć mrożonego szpinaku, to koniecznie odparuj w garnku nadmiar wody.

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Jeśli po przechyleniu miski ubite białka nie będą spływały- to oznacza, że są już gotowe.

Ubite białka wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki kuchennej z masą szpinakową z blendera. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej powstałą masę.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym – czas pieczenia i temperatura

Wstaw szpinakowy omlet na 20 minut do piekarnika (temp. 170 stopni Celsjusza).

Następnie zwiń szpinakową mieszankę w rulon i odstaw na 20 minut. Dzięki temu nie będziesz miał później problemu z zawinięciem rolady, bo omlet będzie już elastyczny i gotowy do zamienienia w rulon.

Zawijanie rolady szpinakowej z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym

Gdy upieczony omlet szpinakowy już odpocznie – czas na zawinięcie rolady.

Omlet posmaruj serkiem śmietankowym typu Twój Smak lub Łaciaty. Wyjmij go wcześniej z lodówki, żeby lepiej rozprowadzał się nożem po omlecie. Połóż na serek plastry wędzonego łososia i posyp całość posiekanym koperkiem.

Zamiast serka śmietankowego możesz też użyć serka z chrzanem lub wymieszać chrzanowy ze śmietankowym. Rolada nabierze wtedy ostrzejszego smaku. Na początek jednak sugerujemy wypróbować wersję z samym serkiem śmietankowym.

Zwiń ponownie w rulon i odstaw do lodówki na 30 minut.

Gotowe

Nasza rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym jest już gotowa.

Dzięki schłodzeniu w lodówce składniki połączyły się. Pokrój roladę w plasterki podawaj swoim gościom. Taka przystawka zniknie ze stołu w mgnieniu oka. To również zdrowy i lekki pomysł na kolację.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze