Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Przepis na szybką i efektowną przekąskę
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, to efektowna przekąska, którą przygotujesz w pół godziny. Prezentuje się jak przystawka z dobrej restauracji, a jej zrobienie jest banalnie proste.
12.03.2022 07:00
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym – przepis
Jeśli zastanawiasz się, co zaserwować swoim gościom na sylwestrowej imprezie, urodzinowym przyjęciu lub towarzyskim spotkaniu, to ta rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym będzie świetnym wyborem.
Wędzony łosoś świetnie komponuje się z kremowym serkiem śmietankowym. Całość zamknięta jest w rulonie ze szpinaku. Możesz użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego. Przygotowanie tej przekąski zajmie Ci zaledwie kilka minut!
Przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym poniżej.
W przygotowaniu szpinakowej rolady pomógł nam blender marki Philips.
Składniki
Omlet szpinakowy – składniki
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g mąki owsianej
- sól
- 150 g świeżego szpinaku
Nadzienie do rolady szpinakowej – składniki
- 300 g serka śmietankowego
- 250 g wędzonego łososia
- pęczek świeżego koperku
Jak zrobic omlet szpinakowy do rolady z wędzonym łososiem?
Zrobienie naszych rolad szpinakowych z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym zacznijmy od przygotowania omletu szpinakowego, który będzie bazą.
Oddziel białka od żółtego. Do blendera kielichowego włóż umyte i osuszone liście szpinaku, żółtka, mąkę owsianą, mleko i ok. 3/4 łyżeczki soli. Całość zblenduj na gładką masę.
Mąkę owsianą możesz zrobić w domu poprzez zmielenie płatków owsianych na pył. Możesz też użyć zwykłej mąki pszennej zamiast owsianej. Jeśli chcesz użyć mrożonego szpinaku, to koniecznie odparuj w garnku nadmiar wody.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Jeśli po przechyleniu miski ubite białka nie będą spływały- to oznacza, że są już gotowe.
Ubite białka wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki kuchennej z masą szpinakową z blendera. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej powstałą masę.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym – czas pieczenia i temperatura
Wstaw szpinakowy omlet na 20 minut do piekarnika (temp. 170 stopni Celsjusza).
Następnie zwiń szpinakową mieszankę w rulon i odstaw na 20 minut. Dzięki temu nie będziesz miał później problemu z zawinięciem rolady, bo omlet będzie już elastyczny i gotowy do zamienienia w rulon.
Zawijanie rolady szpinakowej z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym
Gdy upieczony omlet szpinakowy już odpocznie – czas na zawinięcie rolady.
Omlet posmaruj serkiem śmietankowym typu Twój Smak lub Łaciaty. Wyjmij go wcześniej z lodówki, żeby lepiej rozprowadzał się nożem po omlecie. Połóż na serek plastry wędzonego łososia i posyp całość posiekanym koperkiem.
Zamiast serka śmietankowego możesz też użyć serka z chrzanem lub wymieszać chrzanowy ze śmietankowym. Rolada nabierze wtedy ostrzejszego smaku. Na początek jednak sugerujemy wypróbować wersję z samym serkiem śmietankowym.
Zwiń ponownie w rulon i odstaw do lodówki na 30 minut.
Gotowe
Nasza rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym jest już gotowa.
Dzięki schłodzeniu w lodówce składniki połączyły się. Pokrój roladę w plasterki podawaj swoim gościom. Taka przystawka zniknie ze stołu w mgnieniu oka. To również zdrowy i lekki pomysł na kolację.
Smacznego!