Wianek z ciasta francuskiego z jajkiem i łososiem
Przepis na wianek z ciasta francuskiego z jajkiem. To wspaniała propozycja zarówno na przekąskę jak i sycące śniadanie. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia rodzinne, gdzie olśnią wszystkich gości. Zobacz, jak prosto i przyjemnie możesz je przygotować.
16.05.2022 | aktual.: 24.05.2022 23:24
Czy ciasto francuskie można mrozić?
Ciasto francuskie to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. W kilka chwil można wyczarować z niego niesamowite przekąski, zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy prosty koszyczek z ciasta francuskiego rozwiązuje problemy. Co najważniejsze – ciasto francuskie można mrozić!
Ile piec ciasto francuskie? Jaki czas wystarczy?
Ciasto francuskie – czas pieczenia. Niewielkie kawałki, jak właśnie rollsy powinny spędzić w piekarniku ok. 15-20 minut. Ciastka z owocami potrzebują 20-25 minut, a gdy nadziewasz ciasto łososiem lub kurczakiem na surowo, to przedłuż pieczenie do 40 minut.
Składniki na wianek z ciasta francuskiego
- 285 g ciasta francuskiego
- 1/2 szt. zielonej papryki
- 100 g wędzonego łososia
- 80 g ziołowego serka śmietankowego
- 120 g tartego sera mozzarella
- 2 jajka
Wianek z ciasta francuskiego z jajkiem – przepis
Rozłóż na blacie arkusz ciasta francuskiego i posmaruj go ziołowym serkiem śmietankowym. Żeby ułatwić sobie pracę, arkusz wyjmij wcześniej z lodówki- gdy złapie pokojową temperaturę stanie się bardziej plastyczne i nie będzie się rwało. Zamiast serka ziołowego możesz użyć też takiego bez dodatków.
Zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę i wyłóż na posmarowane serkiem ciasto francuskie. Następnie dodaj pokrojonego drobno łososia i mozzarellę (lub inny ser np. gouda) i zawiń ciasto francuskie.
Zawinięte w rulon ciasto przekrój wzdłuż na 3 części, tworząc 3 węższe rulony. Zapleć je w warkocz tak, jakby to była chałka i połącz ze sobą dwa końce, tworząc wieniec z ciasta francuskiego.
Pieczenie i serwowanie
Tak przygotowane koszyczki umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wysuń blaszkę i do środka podpieczonych wianków wbij jajko. Piecz przez kolejne 5 minut i gotowe.
Smacznego!