Wianek z ciasta francuskiego z jajkiem i łososiem

Przepis na wianek z ciasta francuskiego z jajkiem. To wspaniała propozycja zarówno na przekąskę jak i sycące śniadanie. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia rodzinne, gdzie olśnią wszystkich gości. Zobacz, jak prosto i przyjemnie możesz je przygotować.

koszyczki z ciasta
Ewa

Czy ciasto francuskie można mrozić?

Ciasto francuskie to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. W kilka chwil można wyczarować z niego niesamowite przekąski, zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy prosty koszyczek z ciasta francuskiego rozwiązuje problemy. Co najważniejsze – ciasto francuskie można mrozić!

Ile piec ciasto francuskie? Jaki czas wystarczy?

Ciasto francuskie – czas pieczenia. Niewielkie kawałki, jak właśnie rollsy powinny spędzić w piekarniku ok. 15-20 minut. Ciastka z owocami potrzebują 20-25 minut, a gdy nadziewasz ciasto łososiem lub kurczakiem na surowo, to przedłuż pieczenie do 40 minut.

Składniki na wianek z ciasta francuskiego

  • 285 g ciasta francuskiego
  • 1/2 szt. zielonej papryki
  • 100 g wędzonego łososia
  • 80 g ziołowego serka śmietankowego
  • 120 g tartego sera mozzarella
  • 2 jajka

Wianek z ciasta francuskiego z jajkiem – przepis

Rozłóż na blacie arkusz ciasta francuskiego i posmaruj go ziołowym serkiem śmietankowym. Żeby ułatwić sobie pracę, arkusz wyjmij wcześniej z lodówki- gdy złapie pokojową temperaturę stanie się bardziej plastyczne i nie będzie się rwało. Zamiast serka ziołowego możesz użyć też takiego bez dodatków.

Zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę i wyłóż na posmarowane serkiem ciasto francuskie. Następnie dodaj pokrojonego drobno łososia i mozzarellę (lub inny ser np. gouda) i zawiń ciasto francuskie.

Obrazek

Zawinięte w rulon ciasto przekrój wzdłuż na 3 części, tworząc 3 węższe rulony. Zapleć je w warkocz tak, jakby to była chałka i połącz ze sobą dwa końce, tworząc wieniec z ciasta francuskiego.

Obrazek

Pieczenie i serwowanie

Tak przygotowane koszyczki umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wysuń blaszkę i do środka podpieczonych wianków wbij jajko. Piecz przez kolejne 5 minut i gotowe.

Smacznego!

koszyczki z ciasta francuskiego

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości