Wianek z ciasta francuskiego z jajkiem i łososiem

Przepis na wianek z ciasta francuskiego z jajkiem. To wspaniała propozycja zarówno na przekąskę jak i sycące śniadanie. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia rodzinne, gdzie olśnią wszystkich gości. Zobacz, jak prosto i przyjemnie możesz je przygotować.

koszyczki z ciasta
Ewa

Czy ciasto francuskie można mrozić?

Ciasto francuskie to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. W kilka chwil można wyczarować z niego niesamowite przekąski, zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy prosty koszyczek z ciasta francuskiego rozwiązuje problemy. Co najważniejsze – ciasto francuskie można mrozić!

Ile piec ciasto francuskie? Jaki czas wystarczy?

Ciasto francuskie – czas pieczenia. Niewielkie kawałki, jak właśnie rollsy powinny spędzić w piekarniku ok. 15-20 minut. Ciastka z owocami potrzebują 20-25 minut, a gdy nadziewasz ciasto łososiem lub kurczakiem na surowo, to przedłuż pieczenie do 40 minut.

Składniki na wianek z ciasta francuskiego

  • 285 g ciasta francuskiego
  • 1/2 szt. zielonej papryki
  • 100 g wędzonego łososia
  • 80 g ziołowego serka śmietankowego
  • 120 g tartego sera mozzarella
  • 2 jajka

Wianek z ciasta francuskiego z jajkiem – przepis

Rozłóż na blacie arkusz ciasta francuskiego i posmaruj go ziołowym serkiem śmietankowym. Żeby ułatwić sobie pracę, arkusz wyjmij wcześniej z lodówki- gdy złapie pokojową temperaturę stanie się bardziej plastyczne i nie będzie się rwało. Zamiast serka ziołowego możesz użyć też takiego bez dodatków.

Zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę i wyłóż na posmarowane serkiem ciasto francuskie. Następnie dodaj pokrojonego drobno łososia i mozzarellę (lub inny ser np. gouda) i zawiń ciasto francuskie.

Obrazek

Zawinięte w rulon ciasto przekrój wzdłuż na 3 części, tworząc 3 węższe rulony. Zapleć je w warkocz tak, jakby to była chałka i połącz ze sobą dwa końce, tworząc wieniec z ciasta francuskiego.

Obrazek

Pieczenie i serwowanie

Tak przygotowane koszyczki umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wysuń blaszkę i do środka podpieczonych wianków wbij jajko. Piecz przez kolejne 5 minut i gotowe.

Smacznego!

koszyczki z ciasta francuskiego
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza