Grzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami - perfekcyjna przystawka

Grzybki z pieczarkami i twarogiem to prosty patent na efektowną przekąskę. Świetnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach rodzinnych, podczas których zawsze wywołuje zaskoczenie i zachwyt. Tak podanej przystawki jeszcze nie jadłeś.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Poza odpowiednim towarzystwem na imprezach ważne są również przekąski. Muszą być one przede wszystkim nieduże, aby wystarczyły na jeden lub dwa kęsy oraz proste w przygotowaniu- w końcu komu chciałoby się spędzać godziny w kuchni. Nasza prosta przystawka rozwiązuje ten problem- zrobisz ją w kilka chwil. Na dodatek jest lekka, świeża i chrupiąca, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim Twoim gościom.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Grzybki z ogórka i twarożku

130 g twarogu

1 łyżka majonezu

1 ugotowane jajko

1 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

1 ogórek szklarniowy

12 szt. marynowanych pieczarek

Przepis na prostą przystawkę na imprezę

Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Następnie zetrzyj twaróg (sprawdzi się tutaj najlepiej półtłusty).

Obrazek
Twaróg z jajkiem- Pyszności

Do startego jajka i twarogu dodaj majonez, czarny pieprz, sól i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Grzybki z jajek? Czemu nie ;)

Obrazek

Ogórka szklarniowego dokładnie umyj, ale nie obieraj. Skórka ogórka jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują starzenie się komórek. Pokrój go w dość grube plasterki.

Obrazek
Krojenie ogórka - Pyszności

Plasterki ułóż na desce lub talerzu. Z twarogowo-jajecznej masy uformuj kształt nóżki, która będzie trzymała kapelusz naszych grzybków.

Obrazek

Na szczycie umieść marynowane pieczarki, które staną się kapeluszem naszych prostych grzybków. Delikatnie dociśnij je, aby dobrze trzymały się masy. Tak przygotowaną deskę z przystawką udekoruj zielonym akcentem pietruszki. Schowaj do lodówki i wyciągnij tuż przed podaniem.

Grzybki nie tylko prezentują się znakomicie, ale na dodatek są pyszne. Proste połączenie składników z pewnością zachwyci Twoich gości. Ten przepis to dowód na to, że w łatwy sposób, bez specjalnych sprzętów i narzędzi możesz ładnie podać nawet proste danie.

Smacznego!

Obrazek
Grzybki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza