Grzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami - perfekcyjna przystawka
Grzybki z pieczarkami i twarogiem to prosty patent na efektowną przekąskę. Świetnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach rodzinnych, podczas których zawsze wywołuje zaskoczenie i zachwyt. Tak podanej przystawki jeszcze nie jadłeś.
23.08.2022 | aktual.: 15.09.2023 15:21
Poza odpowiednim towarzystwem na imprezach ważne są również przekąski. Muszą być one przede wszystkim nieduże, aby wystarczyły na jeden lub dwa kęsy oraz proste w przygotowaniu- w końcu komu chciałoby się spędzać godziny w kuchni. Nasza prosta przystawka rozwiązuje ten problem- zrobisz ją w kilka chwil. Na dodatek jest lekka, świeża i chrupiąca, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim Twoim gościom.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Grzybki z ogórka i twarożku
130 g twarogu
1 łyżka majonezu
1 ugotowane jajko
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 ogórek szklarniowy
12 szt. marynowanych pieczarek
Przepis na prostą przystawkę na imprezę
Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Następnie zetrzyj twaróg (sprawdzi się tutaj najlepiej półtłusty).
Do startego jajka i twarogu dodaj majonez, czarny pieprz, sól i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Grzybki z jajek? Czemu nie ;)
Ogórka szklarniowego dokładnie umyj, ale nie obieraj. Skórka ogórka jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują starzenie się komórek. Pokrój go w dość grube plasterki.
Plasterki ułóż na desce lub talerzu. Z twarogowo-jajecznej masy uformuj kształt nóżki, która będzie trzymała kapelusz naszych grzybków.
Na szczycie umieść marynowane pieczarki, które staną się kapeluszem naszych prostych grzybków. Delikatnie dociśnij je, aby dobrze trzymały się masy. Tak przygotowaną deskę z przystawką udekoruj zielonym akcentem pietruszki. Schowaj do lodówki i wyciągnij tuż przed podaniem.
Grzybki nie tylko prezentują się znakomicie, ale na dodatek są pyszne. Proste połączenie składników z pewnością zachwyci Twoich gości. Ten przepis to dowód na to, że w łatwy sposób, bez specjalnych sprzętów i narzędzi możesz ładnie podać nawet proste danie.
Smacznego!