PrzepisPrzekąskiGrzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami - perfekcyjna przystawka

Grzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami - perfekcyjna przystawka

Grzybki z twarogiem, gotowanym jajkiem i pieczarkami - perfekcyjna przystawka
Ewa
23.08.2022 15:54, aktualizacja: 15.09.2023 15:21

Grzybki z pieczarkami i twarogiem to prosty patent na efektowną przekąskę. Świetnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach rodzinnych, podczas których zawsze wywołuje zaskoczenie i zachwyt. Tak podanej przystawki jeszcze nie jadłeś.

Poza odpowiednim towarzystwem na imprezach ważne są również przekąski. Muszą być one przede wszystkim nieduże, aby wystarczyły na jeden lub dwa kęsy oraz proste w przygotowaniu- w końcu komu chciałoby się spędzać godziny w kuchni. Nasza prosta przystawka rozwiązuje ten problem- zrobisz ją w kilka chwil. Na dodatek jest lekka, świeża i chrupiąca, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim Twoim gościom.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Grzybki z ogórka i twarożku

130 g twarogu

1 łyżka majonezu

1 ugotowane jajko

1 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

1 ogórek szklarniowy

12 szt. marynowanych pieczarek

Przepis na prostą przystawkę na imprezę

Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Następnie zetrzyj twaróg (sprawdzi się tutaj najlepiej półtłusty).

Twaróg z jajkiem- Pyszności
Twaróg z jajkiem- Pyszności

Do startego jajka i twarogu dodaj majonez, czarny pieprz, sól i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Grzybki z jajek? Czemu nie ;)

Obraz

Ogórka szklarniowego dokładnie umyj, ale nie obieraj. Skórka ogórka jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują starzenie się komórek. Pokrój go w dość grube plasterki.

Krojenie ogórka - Pyszności
Krojenie ogórka - Pyszności

Plasterki ułóż na desce lub talerzu. Z twarogowo-jajecznej masy uformuj kształt nóżki, która będzie trzymała kapelusz naszych grzybków.

Obraz

Na szczycie umieść marynowane pieczarki, które staną się kapeluszem naszych prostych grzybków. Delikatnie dociśnij je, aby dobrze trzymały się masy. Tak przygotowaną deskę z przystawką udekoruj zielonym akcentem pietruszki. Schowaj do lodówki i wyciągnij tuż przed podaniem.

Grzybki nie tylko prezentują się znakomicie, ale na dodatek są pyszne. Proste połączenie składników z pewnością zachwyci Twoich gości. Ten przepis to dowód na to, że w łatwy sposób, bez specjalnych sprzętów i narzędzi możesz ładnie podać nawet proste danie.

Smacznego!

Grzybki- Pyszności
Grzybki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także