Szybki chleb bez mąki i drożdży. Jego podstawą jest zaskakujący składnik
Nie ma jak tradycyjne domowe pieczywo. Jednak czy jest w ogóle taka możliwość, aby upiec chleb bez wykorzystania mąki i drożdży? Oczywiście, że tak! A świetnym przykładem będzie tu keto chleb majonezowy. Nie zawiera glutenu, jest odpowiedni dla osób, które są na diecie ketogenicznej oraz jest miękki i wilgotny.
12.01.2023 16:00
Dlaczego warto upiec keto chleb majonezowy?
Powodów, by sięgnąć po taki rodzaj pieczywa, jest całe mnóstwo. Przede wszystkim, należy mieć na uwadze fakt, że nie zawiera w sobie węglowodanów, idealnie sprawdzi się na śniadanie i kolację, a jego upieczenie jest proste i szybkie. Wszystkie produkty bez problemu dostaniemy w sklepie ze zdrową żywnością. Sam keto chleb majonezowy wyróżnia się naprawdę wyjątkowym smakiem. Powinny go spożywać w szczególności te osoby, które są na diecie niskowęglowodanowej i zmagające się z celiakią czy nietolerancją glutenu. Taki chleb o wadze 100 g ma mniej niż 300 kcal.
Jak upiec keto chleb majonezowy?
Taki rodzaj pieczywa, co warto podkreślić, robi się stosunkowo szybko. Przygotowanie to jakieś 15 minut, odpoczywanie ciasta zajmuje 30 minut, a pieczenie chleba około 40 minut. Potrzebnych nam będzie zaledwie kilka prostych składników, które dostaniemy w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością, a także kwadratowa forma lub tortownica. Taki chleb będzie idealną bazą do kanapek.
Składniki:
- 30 g mąki kokosowej
- 230 g majonezu
- 8 jajek
- 30 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g mielonej łuski babki płesznik
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
Keto chleb majonezowy to ten rodzaj pieczywa, którego warto spróbować. Rozpoczynamy od wbicia jajek do miski, dodania majonezu i wymieszania tych składników przy użyciu miksera. Nie przerywając miksowania, dodajemy mąki i łuski babki, a także zioła prowansalskie i proszek do pieczenia. Taką masę odstawiamy na pół godziny. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Szukasz inspiracji na proste i smaczne przekąski? Poznaj przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami: