Róża z ziemniaków i ciasta francuskiego - pyszna i elegancka

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał do tworzenia przekąsek i przysmaków. Dziś wyczarowaliśmy z niego różę z ziemniakami, boczkiem i serem pleśniowym. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie!

Obrazek
Ewa

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można wyczarować mnóstwo pyszności. Od słodkich kieszonek, przez szybką pizzę, na pysznych rollsach kończąc. Dziś postawiliśmy jednak na efektowną różę.

Płatki delikatnego ciasta francuskiego przeplatają się z kremowym serkiem, ziemniakami z rozmarynem i chrupiącym boczkiem. Takie połączenie przypadnie do gustu każdemu i idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych. Jeśli chcesz przygotować różę w wersji wegetariańskiej, to pomiń boczek- w takiej odsłonie również będzie smaczna.

W swojej lodówce lub zamrażarce warto mieć czasem rolkę ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Pomysłów na nadzienie i farsz jest naprawdę sporo.

W przygotowaniu tej pysznej przekąski pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Róża z ciasta francuskiego z ziemniakami

           
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego
  • 2 czerwone cebule
  • 285 g ciasta francuskiego
  • 250 g sera pleśniowego
  • 8 plastrów boczku

Przepis na różę z ciasta

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Pokrój je na niezbyt grube plastry- nam pomógł w tym robot kuchenny Philips. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich olej roślinny, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaki.

Obrazek

Na blacie rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Nasz prosty trik, żeby pracował się z nim lepiej: wyciągnij je wcześniej z lodówki. Gdy złapie trochę pokojowej temperatury, to nie będzie się kruszyło i łatwiej będzie je zawijać.  Przekrój je na 4 paski.

Obrazek

Na pasku z ciasta francuskiego ułóż plasterki pokrojonego ziemniaka. Następnie ułóż krążki czerwonej cebuli, plastry wędzonego boczku i kawałki sera pleśniowego (sprawdzi się tutaj świetnie camembert).

Obrazek

Następnie zawiń ciasto, używając do tego folii do pieczenia. Kolejne rulony dokładaj do powstającej róży. Najlepiej będzie, gdy zerkniesz na filmik- tam dokładniej pokazujemy, jak to zrobić. W rezultacie powstanie jedna duża róża. Możesz też zawijać pojedyncze paski i tworzyć mniejsze różyczki. Wybór zależy od Ciebie :)

Obrazek

Róża z ciasta francuskiego- pieczenie

Na dnie tortownicy umieść talerzyk, do góry dnem. Połóż przygotowaną różę i usuń kawałki papieru do pieczenia.

Obrazek

Tak przygotowane ciasto francuskie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Róża z serem pleśniowym i boczkiem

Nasza róża z ciasta francuskiego z ziemniakami i boczkiem jest już gotowa. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.

Obrazek

Podaj ją swoim gościom i zachwyć ich smakiem i wyglądem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej