Róża z ziemniaków i ciasta francuskiego - pyszna i elegancka
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał do tworzenia przekąsek i przysmaków. Dziś wyczarowaliśmy z niego różę z ziemniakami, boczkiem i serem pleśniowym. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie!
07.06.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszna przekąska z ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego można wyczarować mnóstwo pyszności. Od słodkich kieszonek, przez szybką pizzę, na pysznych rollsach kończąc. Dziś postawiliśmy jednak na efektowną różę.
Płatki delikatnego ciasta francuskiego przeplatają się z kremowym serkiem, ziemniakami z rozmarynem i chrupiącym boczkiem. Takie połączenie przypadnie do gustu każdemu i idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych. Jeśli chcesz przygotować różę w wersji wegetariańskiej, to pomiń boczek- w takiej odsłonie również będzie smaczna.
W swojej lodówce lub zamrażarce warto mieć czasem rolkę ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Pomysłów na nadzienie i farsz jest naprawdę sporo.
W przygotowaniu tej pysznej przekąski pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Róża z ciasta francuskiego z ziemniakami
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 szkl. oleju roślinnego
- 2 czerwone cebule
- 285 g ciasta francuskiego
- 250 g sera pleśniowego
- 8 plastrów boczku
Przepis na różę z ciasta
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Pokrój je na niezbyt grube plastry- nam pomógł w tym robot kuchenny Philips. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich olej roślinny, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Wymieszaj całość, żeby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaki.
Na blacie rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Nasz prosty trik, żeby pracował się z nim lepiej: wyciągnij je wcześniej z lodówki. Gdy złapie trochę pokojowej temperatury, to nie będzie się kruszyło i łatwiej będzie je zawijać. Przekrój je na 4 paski.
Na pasku z ciasta francuskiego ułóż plasterki pokrojonego ziemniaka. Następnie ułóż krążki czerwonej cebuli, plastry wędzonego boczku i kawałki sera pleśniowego (sprawdzi się tutaj świetnie camembert).
Następnie zawiń ciasto, używając do tego folii do pieczenia. Kolejne rulony dokładaj do powstającej róży. Najlepiej będzie, gdy zerkniesz na filmik- tam dokładniej pokazujemy, jak to zrobić. W rezultacie powstanie jedna duża róża. Możesz też zawijać pojedyncze paski i tworzyć mniejsze różyczki. Wybór zależy od Ciebie :)
Róża z ciasta francuskiego- pieczenie
Na dnie tortownicy umieść talerzyk, do góry dnem. Połóż przygotowaną różę i usuń kawałki papieru do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto francuskie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Róża z serem pleśniowym i boczkiem
Nasza róża z ciasta francuskiego z ziemniakami i boczkiem jest już gotowa. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.
Podaj ją swoim gościom i zachwyć ich smakiem i wyglądem. Smacznego!