Koreański placek z kapusty pekińskiej. Prosty, smaczny i efektowny
Koreański placek z kapusty pekińskiej to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Efektowne, wegetariańskie danie przygotujesz w mgnieniu oka.
25.04.2023 17:04
Uwielbiam odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Dzięki gotowaniu można mieć chociaż namiastkę dalekich podróży i odkrywać świat bez wychodzenia z kuchni. Baechu jeon to koreański, wytrawny placek, którego wnętrze skrywa kapustę pekińską. Jak to w kuchni Dalekiego Wschodu bywa, smak idealnie balansują przyprawy i dodatki. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu sojowego, octu i sezamu. Moi bliscy przepadają za tym plackiem- świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło, kolacja lub ekspresowy obiad.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Koreański placek z kapusty
Składniki:
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 kapusta pekińska
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczka octu
- 1 łyżeczka sezamu
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewam bulion, dodaję sól, jajko oraz mąkę i dokładnie mieszam. Najczęściej sięgam po bulion warzywny, jeśli jednak nie masz go pod ręką, to sprawdzi się też drobiowy. Pamiętaj jednak, że wtedy danie nie będzie już wegetariańskie.
2. W małej miseczce łączę sos sojowy, ocet, sezam, pieprz cayenne i posiekany szczypiorek.
3. Kapustę pekińską dzielę na liście i zamaczam je w przygotowanej masie z mąki i bulionu. Robię to dokładnie, z obu stron, aby ciasto pokryło liście pekinki.
4. Liście kapusty smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.