Koreański placek z kapusty pekińskiej. Prosty, smaczny i efektowny

Koreański placek z kapusty pekińskiej to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Efektowne, wegetariańskie danie przygotujesz w mgnieniu oka.

Koreański placek z kapusty- PysznościKoreański placek z kapusty- Pyszności
Ewa

Uwielbiam odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Dzięki gotowaniu można mieć chociaż namiastkę dalekich podróży i odkrywać świat bez wychodzenia z kuchni. Baechu jeon to koreański, wytrawny placek, którego wnętrze skrywa kapustę pekińską. Jak to w kuchni Dalekiego Wschodu bywa, smak idealnie balansują przyprawy i dodatki. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu sojowego, octu i sezamu. Moi bliscy przepadają za tym plackiem- świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło, kolacja lub ekspresowy obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Koreański placek z kapusty

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam bulion, dodaję sól, jajko oraz mąkę i dokładnie mieszam. Najczęściej sięgam po bulion warzywny, jeśli jednak nie masz go pod ręką, to sprawdzi się też drobiowy. Pamiętaj jednak, że wtedy danie nie będzie już wegetariańskie.

2. W małej miseczce łączę sos sojowy, ocet, sezam, pieprz cayenne i posiekany szczypiorek.

Koreański placek z kapusty- Pyszności
Koreański placek z kapusty- Pyszności

3. Kapustę pekińską dzielę na liście i zamaczam je w przygotowanej masie z mąki i bulionu. Robię to dokładnie, z obu stron, aby ciasto pokryło liście pekinki.

Koreański placek z kapusty- Pyszności
Koreański placek z kapusty- Pyszności

4. Liście kapusty smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

5. Wykładam liście na talerz, składając je na pół i polewam przygotowanym sosem sojowym z dodatkami.

Obrazek
Koreański placek z kapusty- Pyszności

6. Serwuję od razu po usmażeniu. Idealne na pyszną kolację na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Koreański placek z kapusty- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej