Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Jajeczne bułeczki dobrze odnajdują się na ciepło i na zimno. Można je jeść z wytrawnymi dodatkami, pastami, warzywami lub w słodszej wersji, jeśli pojawi się ochota na takie smaczki.
Jajka dostarczają pełnowartościowe białko oraz wiele witamin i składników mineralnych, a jogurt naturalny nadaje całości miękkość i subtelną kremowość. To praktyczne pieczywo, które łatwo uwzględnić w codziennym menu i które można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnym pojemniku.
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Przepis na bułeczki jajeczne
Składniki (około 10-15 szt.):
- 3 jajka (150 g),
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (60 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jajka rozbij – oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch naczyniach (białka starannie wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera – nie może być w nich nawet odrobiny żółtka). Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki kuchennej.
Krok 2. Do żółtek dodaj jogurt. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej masy.
Krok 3. Pianę z białek połącz z masą z żółtek.
Krok 4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Masę wykładaj za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (1 łyżka na 1 bułeczkę). Zachowaj kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy każdą bułeczką. Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Pilnuj, aby bułeczki się nie przypaliły. Wyłącz piekarnik, gdy będą zarumienione. Zostaw je jeszcze przez chwilę w piekarniku.
Krok 5. Zjedz na ciepło lub na zimno. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 3-4 dni (z papierem do pieczenia pomiędzy każdą). Bułeczki można odgrzewać w tosterze, na patelni lub w piekarniku.