Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Nie masz pomysłu na rozgrzewającą i smaczną kolację dla swojej rodziny? Wykorzystaj nasz sprawdzony przepis na maślane bułki wypełnione pysznym farszem na bazie kurczaka. Aby mięso wyszło idealnie soczyste, koniecznie wypróbuj patent z bulionem. Oczywiście w przepisie nie zabraknie ciągnącego się sera i solidnej porcji sosu. Lista składników czeka poniżej. Natomiast dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na farsz:
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 60 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 130 ml bulionu domowej roboty.
Pozostałe składniki:
- 6 bułek maślanych,
- 220 g tartej mozzarelli,
- 6 łyżek sosu.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania przepisu użyliśmy foremki o wymiarach: 25 cm x 35 cm, w której bez problemu zmieściło się 6 bułek maślanych.
- Piersi z kurczaka podsmaż wstępnie na patelni.
- Następnie podziel je w drobną kostkę i połącz z pozostałymi składnikami.
- Do kuchennego gadżetu nie zapomnij wlać domowego bulionu, który nie dość, że doda mieszance ciekawych walorów smakowych, to jeszcze sprawi, że kurczak po wyjęciu z piekarnika pozostanie idealnie soczysty i miękki.
- Jak złożyć bułki? Spody pieczywa umieść w foremce. Następnie na każdym kawałku rozsyp mozzarellę, dodaj farsz z patelni i ulubiony sos. Na koniec przykryj powstałą konstrukcję drugą połówką pieczywa i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Bułki z dodatkami serwuj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Na ciepło smakują najlepiej.
- Z wyżej podanych proporcji przygotujesz 6 bułek z kurczakowym farszem.