Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami

Nie masz pomysłu na rozgrzewającą i smaczną kolację dla swojej rodziny? Wykorzystaj nasz sprawdzony przepis na maślane bułki wypełnione pysznym farszem na bazie kurczaka. Aby mięso wyszło idealnie soczyste, koniecznie wypróbuj patent z bulionem. Oczywiście w przepisie nie zabraknie ciągnącego się sera i solidnej porcji sosu. Lista składników czeka poniżej. Natomiast dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na farsz:

  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 130 ml bulionu domowej roboty.

Pozostałe składniki:

  • 6 bułek maślanych,
  • 220 g tartej mozzarelli,
  • 6 łyżek sosu.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania przepisu użyliśmy foremki o wymiarach: 25 cm x 35 cm, w której bez problemu zmieściło się 6 bułek maślanych.
  • Piersi z kurczaka podsmaż wstępnie na patelni.
  • Następnie podziel je w drobną kostkę i połącz z pozostałymi składnikami.
  • Do kuchennego gadżetu nie zapomnij wlać domowego bulionu, który nie dość, że doda mieszance ciekawych walorów smakowych, to jeszcze sprawi, że kurczak po wyjęciu z piekarnika pozostanie idealnie soczysty i miękki.
  • Jak złożyć bułki? Spody pieczywa umieść w foremce. Następnie na każdym kawałku rozsyp mozzarellę, dodaj farsz z patelni i ulubiony sos. Na koniec przykryj powstałą konstrukcję drugą połówką pieczywa i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Bułki z dodatkami serwuj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Na ciepło smakują najlepiej.
  • Z wyżej podanych proporcji przygotujesz 6 bułek z kurczakowym farszem.
Więcej wideo
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletówChrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydziełoRogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Wybrane dla Ciebie
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce