To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę

Początek tygodnia, w brzuchu zaczyna burczeń, a w chlebaku możesz liczyć co najwyżej na okruszki, czas na ratunkowy przepis na bułki. Wystarczy kilka składników, chwila pieczenia i można zajadać się świeżym, domowym pieczywem.

Domowe pieczywo z czterech składnikówDomowe pieczywo z czterech składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Poniedziałkowe śniadania często bazują na tym, co akurat ostało się w lodówce po weekendzie. Najprostszym rozwiązaniem są kanapki, które chętnie zabieramy ze sobą również do szkoły i pracy. Czasem trafia na nie ser, innym razem wędlina lub pasta kanapkowa. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy nie mamy bazy, czyli pieczywa. Upieczenie domowego chleba bywa czasochłonne, a i zakwasu nie da się zrobić od ręki. Szybszym i prostszym rozwiązaniem są domowe bułki bez drożdży. Świetnie sprawdzą się, gdy w pojemniku z pieczywem świecą głównie pustki.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Bułki bez drożdży

Ten przepis idealnie sprawdzi się dla niecierpliwych, bo nie wymaga czekania na to, by ciasto wyrosło. Zamiast drożdży wykorzystuje się tutaj proszek do pieczenia, świetnie nadający pulchność. Niektórzy pewnie się oburzą, że to nie są prawdziwe bułki, ale warto schować uprzedzenia do kieszeni. Ważnym składnikiem jest tutaj jogurt. Jego gęstość i wysoka zawartość tłuszczu sprawiają, że bułki są bardziej puszyste i wilgotne, niż gdybyśmy użyli chudego jogurtu.

Zamiast biec do sklepu, wypróbuj ten genialny i prosty przepis na ratunkowe bułki. Wystarczy dosłownie kilka składników, chwila mieszania i zaledwie 25 minut pieczenia, by cieszyć się zapachem i smakiem ciepłego, domowego pieczywa.

Składniki:

  • 250 mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 450),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj jogurt naturalny i zamieszaj wstępnie łyżką.
  3. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Wyrabiaj je tylko do momentu połączenia składników. Długie wyrabianie aktywuje gluten i sprawi, że bułki będą twarde.
  4. Podziel je na pięć równych części.
  5. Z każdej z nich uformuj kule, lekko spłaszczając je w dłoniach.
  6. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Żyletką lub ostrym nożem zrób lekkie nacięcie w każdej z bułeczek.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.

Gotowe pieczywo odstaw do przestudzenia. Świeżo upieczone bułki najlepiej smakują w ciągu pierwszych 24 godzin. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania