Najlepszy zakwas do domowego chleba. Już nigdy nie kupisz pieczywa w sklepie

Kiedy nauczysz się już tej metody robienia zakwasu do chleba, świat domowego piekarstwa stanie przed tobą otworem. Istotna jest tu nie tylko receptura, ale i kilka niepozornych szczegółów, które w przypadku zakwasu odgrywają kluczową rolę.

Zakwas do chleba to podstawa domowego wypieku pieczywaZakwas do chleba to podstawa domowego wypieku pieczywa
Źródło zdjęć: © canva.com

Wypiekanie domowego chleba przybrało ostatnio w polskich domach na sile. Ta praktyka zyskała niezwykłą popularność już podczas pandemii i nic nie wskazuje na to, żeby tendencja miała się odwrócić. I tak jak wcześniej domowy chleb wypiekano raczej głównie na wsiach i małych miejscowościach, tak teraz parają się tym również wielkomiastowe gospodynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Naturalną podstawą samodzielnego wytwarzania pieczywa jest, rzecz jasna, zakwas do chleba. Oczywiście bochenek można też stworzyć bez jego udziału — ale to właśnie chleb na zakwasie stanowi ideał sympatyków domowego piekarstwa. Co ciekawe, zakwas to nie tylko kwestie praktyczne i estetyczne (czyli spulchnianie i zakwaszanie pieczywa), ale również zdrowotne. Bakterie kwasu mlekowego usuwają z chleba azotany, azotyny i toksyny pleśniowe.

Zakwas do chleba krok po kroku

  1. Przygotuj dwa produkty: mąkę pszenną, najlepiej chlebową typu 550 i wodę. Płyn powinien być ciepły.
  2. 100 g mąki i 100 ml wody wymieszaj w miseczce. Uzyskaną gładką masę przełóż do czystego i odtłuszczonego słoiczka, szklanej lub kamiennej miski. Pamiętaj, żeby nie używać metalowych pojemników do zakwasu. Przykryj ściereczką. Niech spędzi teraz 24 godziny w temperaturze pokojowej, najlepiej w granicach 20-24 stopni.
  3. Drugiego dnia mieszanka zacznie już przejawiać pierwsze oznaki zachodzącej fermentacji — na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Dodaj wtedy kolejne 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na miejsce.
  4. Trzeciego dnia zakwas jest już gotowy.
Zakwas do chleba przechowuj w lodówce
Zakwas do chleba przechowuj w lodówce © canva.com

Gotowy zakwas do chleba przechowuj w lodówce, przykrytego zakrętką, ale nie zakręconego. Pamiętaj, żeby przed pieczeniem jeszcze go "dokarmić" mąką i wodą. Jeśli zakwas stoi nie używany, dodawanie do niego świeżych składników powinno odbywać się raz w tygodniu. Powodzenia i... udanego wypieku domowego chleba!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy