WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Najlepszy zakwas do domowego chleba. Już nigdy nie kupisz pieczywa w sklepie

Kiedy nauczysz się już tej metody robienia zakwasu do chleba, świat domowego piekarstwa stanie przed tobą otworem. Istotna jest tu nie tylko receptura, ale i kilka niepozornych szczegółów, które w przypadku zakwasu odgrywają kluczową rolę.

Zakwas do chleba to podstawa domowego wypieku pieczywaZakwas do chleba to podstawa domowego wypieku pieczywa
Źródło zdjęć: © canva.com

Wypiekanie domowego chleba przybrało ostatnio w polskich domach na sile. Ta praktyka zyskała niezwykłą popularność już podczas pandemii i nic nie wskazuje na to, żeby tendencja miała się odwrócić. I tak jak wcześniej domowy chleb wypiekano raczej głównie na wsiach i małych miejscowościach, tak teraz parają się tym również wielkomiastowe gospodynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Naturalną podstawą samodzielnego wytwarzania pieczywa jest, rzecz jasna, zakwas do chleba. Oczywiście bochenek można też stworzyć bez jego udziału — ale to właśnie chleb na zakwasie stanowi ideał sympatyków domowego piekarstwa. Co ciekawe, zakwas to nie tylko kwestie praktyczne i estetyczne (czyli spulchnianie i zakwaszanie pieczywa), ale również zdrowotne. Bakterie kwasu mlekowego usuwają z chleba azotany, azotyny i toksyny pleśniowe.

Zakwas do chleba krok po kroku

  1. Przygotuj dwa produkty: mąkę pszenną, najlepiej chlebową typu 550 i wodę. Płyn powinien być ciepły.
  2. 100 g mąki i 100 ml wody wymieszaj w miseczce. Uzyskaną gładką masę przełóż do czystego i odtłuszczonego słoiczka, szklanej lub kamiennej miski. Pamiętaj, żeby nie używać metalowych pojemników do zakwasu. Przykryj ściereczką. Niech spędzi teraz 24 godziny w temperaturze pokojowej, najlepiej w granicach 20-24 stopni.
  3. Drugiego dnia mieszanka zacznie już przejawiać pierwsze oznaki zachodzącej fermentacji — na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Dodaj wtedy kolejne 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na miejsce.
  4. Trzeciego dnia zakwas jest już gotowy.
Zakwas do chleba przechowuj w lodówce
Zakwas do chleba przechowuj w lodówce © canva.com

Gotowy zakwas do chleba przechowuj w lodówce, przykrytego zakrętką, ale nie zakręconego. Pamiętaj, żeby przed pieczeniem jeszcze go "dokarmić" mąką i wodą. Jeśli zakwas stoi nie używany, dodawanie do niego świeżych składników powinno odbywać się raz w tygodniu. Powodzenia i... udanego wypieku domowego chleba!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥