Jest bardzo prosty i pyszny. Szybko stanie się twoim ulubionym chlebem

Delikatne, miękkie wnętrze skryte w chrupiącej skórce – to najkrótsza charakterystyka idealnego chleba. Zamiast szukać takiego pieczywa w sklepie, bez większego trudu przygotujemy go w domowym zaciszu. Wystarczy do tego dosłownie kilka składników oraz… garnek.

Chleb z garnkaChleb z garnka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wbrew modlitwie chleb staje się coraz mniej powszedni. Z danych Instytutu Polskiego Pieczywa wynika bowiem, że jego spożycie systematycznie spada. Obecnie zjadamy o połowę mniej tego typu produktów niż jeszcze dwie dekady temu – w 2022 roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożył 33 kg chleba (w 2002 r. – ponad 60 kg).

Mimo to wciąż znajdujemy się w europejskiej czołówce największych "zjadaczy pieczywa", choć często skarżymy się na jego jakość. Kupowany w sklepie chleb rzadko miewa bowiem pożądaną, chrupiącą skórkę, szybko się zasycha, a producenci faszerują go sztucznymi dodatkami – polepszaczami antypleśniowymi, emulgatorami lub mieszankami spulchniającymi, regulatorami kwasowości czy barwnikami nadającymi zachęcający kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Jednak zamiast rezygnować z pieczywa może warto przygotować je w domu? Hitem ostatnich lat jest chleb w garnku. Twórca receptury – Amerykanin Jim Lahey, pobytu we Włoszech zachwycił się pysznymi, chrupiącymi bochenkami i w 1994 r. otworzył w Nowym Jorku lokal Sullivan Street Bakery. 12 lat później podzielił się na łamach "New York Timesa" przepisem na swój największy specjał, który szybko zdobył liczne grono miłośników.  

Jego tajemnica, polega na tym, że składniki ciasta nie są zagniatane, lecz tylko mieszane łyżką, a chleb piecze się w żeliwnym garnku. Dzięki temu miąższ jest delikatny, a skórka puszysta.

Chleb – wartości odżywcze

Jeśli pieczywo ma właściwy skład (dobry chleb powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż), pozbawiony sztucznych dodatków, zapewnia urozmaicenie posiłków ważnymi dla organizmu składnikami: węglowodanami, białkami, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, substancjami mineralnymi (potasem, sodem, wapniem, fosforem, żelazem, magnezem, manganem czy selenem) oraz witaminami – zwłaszcza E i przedstawicielami grupy B.

Chleb poprawia pamięć i koncentrację, chroni przed nowotworami (szczególnie wypiekany na zakwasie, zawierającym kwas mlekowy) i wzmacnia organizm kobiet w ciąży (dostarcza m.in. solidnej dawki kwasu foliowego).

Wbrew niektórym przesądom pieczywo spożywane w racjonalnych ilościach może nawet zapobiegać otyłości. Dzięki zawartości skrobi cząstki chleba wielokrotnie zwiększają objętość w przewodzie pokarmowym, szybko powodując "efekt przesytu". Błyskawicznie przestajemy być głodni i tracimy ochotę na podjadanie.

Chleb z garnka – jak to zrobić

Do przygotowania chleba potrzebujemy przede wszystkim odpowiedniego naczynia, najlepiej garnka żeliwnego, wykonanego ze stopu żelaza i węgla, nagrzewającego się równomiernie i zapewniającego warunki podobne do panujących w piecu chlebowym. Dzięki temu ciasto rośnie i nabiera delikatności, a skórka staje się chrupiąca.

Ciasto przyrządzamy dzień wcześniej. W dużej misce mieszamy łyżką mąkę pszenną (typ 500 lub 550), suszone drożdże (pół łyżeczki) oraz drobną sól morską (2 łyżeczki). Gdy te składniki się połączą, dolewamy ciepłą wodę (1,5 szklanki), mieszamy drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka. Możemy dodać do ciasta także trochę suszonych ziół lub ziaren (rozmaryn, czarnuszka, kminek, pestki słonecznika). Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 12-18 godzin, w temperaturze pokojowej.

Garnek żeliwny rozgrzewamy w piekarniku (w 220 st.). W tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Formujemy z niego kulę, składając kilka razy do środka, niczym kopertę. Później ją przewracamy, gładką stroną do góry.

Gdy garnek się nagrzeje, przekładamy do niego ciasto (zlepieniem do góry), przykrywamy i wkładamy do piekarnika, na 30 minut, Następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-20 minut, aż skórka chleba stanie się złocista.

Po wyjęciu z piekarnika zostawimy bochenek na pół godziny do przestygnięcia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥