Upiekłem chleb z cukinii. W mgnieniu oka zniknął ze stołu. To prawdziwy hit

Cukinia to jedno z tych warzyw, które można wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. Jednym z największych przebojów jest bez wątpienia chleb z cukinii, który zdobywa serca na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Chleb z cukiniChleb z cukini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Chleb z cukinii to świetna opcja dla tych, którzy pragną urozmaicić swoją dietę, wprowadzając więcej warzyw. To także znakomita alternatywa dla osób odchudzających się, poszukujących zdrowszych przekąsek lub po prostu miłośników smakowitych wypieków. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. Nie potrzebujesz nawet miksera, bo wszystko można wymieszać łyżką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dzięki aromatycznym przyprawom i ziołom chleb z cukinii zyskuje niepowtarzalny smak, który sprawia, że chętnie zjesz go solo jako przekąskę. Możesz też podać go z warzywną pastą, hummusem, sałatą, pomidorem, ogórkiem lub innymi dodatkami, tworząc zdrową i pożywną potrawę.

Jak przygotować chleb z cukinii?

Przygotowanie chleba z cukinii jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto krok po kroku, jak zrobić ten wyjątkowy chlebek:

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 330 g mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa sól do oprószenia cukinii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 400 g kefiru,
  • 2 duże jaja,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia.

Sposób Przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce o małych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano i pieprz.
  3. W drugiej misce połącz pozostałe mokre składniki: kefir, jajka i oliwę.
  4. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju przez około 5 minut.
  5. Odcisnij sok z cukinii i dodaj do suchych składników.
  6. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  8. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto na ¾ wysokości foremek.
  9. Piecz chlebki przez około 40 minut (dla mniejszych foremek) lub godzinę (dla jednej większej), do momentu, gdy patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.
  10. Odstaw do wystygnięcia na metalowej kratce.

Chleb z cukinii to smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania przekąska, która zaskoczy Twoje kubki smakowe. Dzięki swojej lekkości i wyjątkowemu smakowi staje się hitem na wielu stołach. Wykorzystaj ten przepis, aby cieszyć się smakiem zdrowego chleba z dodatkiem pysznej cukinii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie