Upiekłem chleb z cukinii. W mgnieniu oka zniknął ze stołu. To prawdziwy hit

Cukinia to jedno z tych warzyw, które można wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. Jednym z największych przebojów jest bez wątpienia chleb z cukinii, który zdobywa serca na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Chleb z cukiniChleb z cukini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Chleb z cukinii to świetna opcja dla tych, którzy pragną urozmaicić swoją dietę, wprowadzając więcej warzyw. To także znakomita alternatywa dla osób odchudzających się, poszukujących zdrowszych przekąsek lub po prostu miłośników smakowitych wypieków. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. Nie potrzebujesz nawet miksera, bo wszystko można wymieszać łyżką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Dzięki aromatycznym przyprawom i ziołom chleb z cukinii zyskuje niepowtarzalny smak, który sprawia, że chętnie zjesz go solo jako przekąskę. Możesz też podać go z warzywną pastą, hummusem, sałatą, pomidorem, ogórkiem lub innymi dodatkami, tworząc zdrową i pożywną potrawę.

Jak przygotować chleb z cukinii?

Przygotowanie chleba z cukinii jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto krok po kroku, jak zrobić ten wyjątkowy chlebek:

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 330 g mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa sól do oprószenia cukinii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 400 g kefiru,
  • 2 duże jaja,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia.

Sposób Przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce o małych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano i pieprz.
  3. W drugiej misce połącz pozostałe mokre składniki: kefir, jajka i oliwę.
  4. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju przez około 5 minut.
  5. Odcisnij sok z cukinii i dodaj do suchych składników.
  6. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  8. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto na ¾ wysokości foremek.
  9. Piecz chlebki przez około 40 minut (dla mniejszych foremek) lub godzinę (dla jednej większej), do momentu, gdy patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.
  10. Odstaw do wystygnięcia na metalowej kratce.

Chleb z cukinii to smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania przekąska, która zaskoczy Twoje kubki smakowe. Dzięki swojej lekkości i wyjątkowemu smakowi staje się hitem na wielu stołach. Wykorzystaj ten przepis, aby cieszyć się smakiem zdrowego chleba z dodatkiem pysznej cukinii. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki