Upiekłem chleb z cukinii. W mgnieniu oka zniknął ze stołu. To prawdziwy hit

Cukinia to jedno z tych warzyw, które można wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. Jednym z największych przebojów jest bez wątpienia chleb z cukinii, który zdobywa serca na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Chleb z cukiniChleb z cukini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Chleb z cukinii to świetna opcja dla tych, którzy pragną urozmaicić swoją dietę, wprowadzając więcej warzyw. To także znakomita alternatywa dla osób odchudzających się, poszukujących zdrowszych przekąsek lub po prostu miłośników smakowitych wypieków. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. Nie potrzebujesz nawet miksera, bo wszystko można wymieszać łyżką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Dzięki aromatycznym przyprawom i ziołom chleb z cukinii zyskuje niepowtarzalny smak, który sprawia, że chętnie zjesz go solo jako przekąskę. Możesz też podać go z warzywną pastą, hummusem, sałatą, pomidorem, ogórkiem lub innymi dodatkami, tworząc zdrową i pożywną potrawę.

Jak przygotować chleb z cukinii?

Przygotowanie chleba z cukinii jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto krok po kroku, jak zrobić ten wyjątkowy chlebek:

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 330 g mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa sól do oprószenia cukinii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 400 g kefiru,
  • 2 duże jaja,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia.

Sposób Przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce o małych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano i pieprz.
  3. W drugiej misce połącz pozostałe mokre składniki: kefir, jajka i oliwę.
  4. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju przez około 5 minut.
  5. Odcisnij sok z cukinii i dodaj do suchych składników.
  6. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  8. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto na ¾ wysokości foremek.
  9. Piecz chlebki przez około 40 minut (dla mniejszych foremek) lub godzinę (dla jednej większej), do momentu, gdy patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.
  10. Odstaw do wystygnięcia na metalowej kratce.

Chleb z cukinii to smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania przekąska, która zaskoczy Twoje kubki smakowe. Dzięki swojej lekkości i wyjątkowemu smakowi staje się hitem na wielu stołach. Wykorzystaj ten przepis, aby cieszyć się smakiem zdrowego chleba z dodatkiem pysznej cukinii. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀