Weź szklankę ryżu i drożdże. Spróbujesz raz i będziesz robił co tydzień

Chleb ryżowy, choć może wydawać się niecodziennym wyborem, ukrywa w sobie smakowitą tajemnicę, którą warto poznać. Zapomnij o tradycyjnych chlebach, bo ten przepis zawróci ci w głowie.

Chleb ryżowyChleb ryżowy
Źródło zdjęć: © flickr

Chleb ryżowy nie tylko jest smaczny, ale także prosty do zrobienia. Jakie są tajemnice jego przygotowania? Jak krok po kroku osiągnąć mistrzowski smak? Nasz przepis jest banalnie prosty!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Przepis na chleb ryżowy - składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 400 ml wody,
  • 6 g drożdży instant,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 15 ml oleju słonecznikowego,
  • 10 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Jak krok po kroku przygotować chleb ryżowy?

  1. Rozpocznij od ugotowania białego ryżu w osolonej wodzie przez kwadrans. Następnie ostudź go.
  2. Do szklanki ciepłego mleka wsyp drożdże, sól oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, a potem dodaj do schłodzonego ryżu.
  3. Teraz przesianą przez sito mąkę pszenną połącz z olejem słonecznikowym. Zacznij zagniatać ciasto na chleb, podsypując mąką, jeśli to konieczne. Gotowe ciasto przenieś do natłuszczonej miski i przykryj. Pozostaw je na godzinę w ciepłym miejscu.
  4. Kiedy chleb wyrośnie, przenieś go do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekaj jeszcze 20 minut, a potem piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie studź chleb na kratce. Warto zachować ostrożność, by nie stracić ani grama tego cudownego smaku.

Gotowy chleb ryżowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jest doskonały jako baza dla wytrawnych past warzywnych na kanapki. Jego lekkość i delikatny smak sprawiają, że pasuje również do owocowych konfitur czy kremów z orzechów, takich jak masło orzechowe.

Pieczenie chleba ryżowego to nie tylko kulinarne doświadczenie, to prawdziwa magia w twojej kuchni. Jedno przygotowanie przekona cię, że od teraz będziesz to robić co tydzień. Chleb ryżowy — jego smak zostaje w pamięci na długo. Podejmij wyzwanie i przekonaj się sam!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥