Weź szklankę ryżu i drożdże. Spróbujesz raz i będziesz robił co tydzień

Chleb ryżowy, choć może wydawać się niecodziennym wyborem, ukrywa w sobie smakowitą tajemnicę, którą warto poznać. Zapomnij o tradycyjnych chlebach, bo ten przepis zawróci ci w głowie.

Chleb ryżowyChleb ryżowy
Źródło zdjęć: © flickr

Chleb ryżowy nie tylko jest smaczny, ale także prosty do zrobienia. Jakie są tajemnice jego przygotowania? Jak krok po kroku osiągnąć mistrzowski smak? Nasz przepis jest banalnie prosty!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Przepis na chleb ryżowy - składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 400 ml wody,
  • 6 g drożdży instant,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 15 ml oleju słonecznikowego,
  • 10 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Jak krok po kroku przygotować chleb ryżowy?

  1. Rozpocznij od ugotowania białego ryżu w osolonej wodzie przez kwadrans. Następnie ostudź go.
  2. Do szklanki ciepłego mleka wsyp drożdże, sól oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, a potem dodaj do schłodzonego ryżu.
  3. Teraz przesianą przez sito mąkę pszenną połącz z olejem słonecznikowym. Zacznij zagniatać ciasto na chleb, podsypując mąką, jeśli to konieczne. Gotowe ciasto przenieś do natłuszczonej miski i przykryj. Pozostaw je na godzinę w ciepłym miejscu.
  4. Kiedy chleb wyrośnie, przenieś go do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekaj jeszcze 20 minut, a potem piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie studź chleb na kratce. Warto zachować ostrożność, by nie stracić ani grama tego cudownego smaku.

Gotowy chleb ryżowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jest doskonały jako baza dla wytrawnych past warzywnych na kanapki. Jego lekkość i delikatny smak sprawiają, że pasuje również do owocowych konfitur czy kremów z orzechów, takich jak masło orzechowe.

Pieczenie chleba ryżowego to nie tylko kulinarne doświadczenie, to prawdziwa magia w twojej kuchni. Jedno przygotowanie przekona cię, że od teraz będziesz to robić co tydzień. Chleb ryżowy — jego smak zostaje w pamięci na długo. Podejmij wyzwanie i przekonaj się sam!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty