PrzepisDania bezmięsneŻadna cukinia. Anna Lewandowska dodaje do leczo zupełnie inne warzywo

Żadna cukinia. Anna Lewandowska dodaje do leczo zupełnie inne warzywo

Anna Lewandowska używa do leczo nietypowego składnika
Anna Lewandowska używa do leczo nietypowego składnika
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook
04.09.2023 13:57

Leczo Anny Lewandowskiej jest zupełnie inne niż to, do którego zdążyliśmy się przyzwyczaić. Jeden składnik u niektórych może wywołać zachwyt, u innych — dezaprobatę. Zobacz przepis i sam oceń, co o tym sądzisz!

Leczo to tylko cebula, podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka, czosnek, papryka w proszku (również węgierska) i tłuszcz — powiedział kiedyś zbulwersowany nowoczesnymi dodatkami do tego tradycyjnego dania Robert Makłowicz. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki — dodał, zamykając tym wszelkie dyskusje na temat urozmaiceń lecza. I teraz pada pytanie: kogo tu słuchać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Anna Lewandowska, która poza byciem popularną trenerką i rozkręcaniem kolejnych dochodowych biznesów, jest też jedną z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiej sceny kulinarnej. To właśnie od niej pochodzi poniższy przepis, który zakłada dodanie do lecza... bakłażana. Cóż, można powiedzieć, że instrukcje Makłowicza nie zostały tu złamane. W pewnym sensie.

My takiej wersji leczo chcemy dać szansę, bo dodatek bakłażana ma tu, pod względem smakowym, duży sens. Jeśli i ty się na to piszesz, to zapraszamy do lektury. Oto pełna receptura na leczo słynnej Anny Lewandowskiej!

Leczo według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 papryki — jedna zielona, jedna czerwona, jedna żółta,
  • 1 duży bakłażan,
  • 4 pomidory malinowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • zielone oliwki,
  • trochę oleju sezamowego,
  • odrobina sosu sojowego,
  • sól, pieprz — do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • świeża kolendra,
  • listki bazylii.
Leczo z bakłażanem - co ty na to?
Leczo z bakłażanem - co ty na to?© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Posłuż się do tego masłem klarowanym.
  2. Kiedy to warzywo będzie już smakowicie podsmażone, dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. W międzyczasie pokrój bakłażana i papryki w kostkę. Przełóż je na dwa talerze (oddzielnie) i skropl sokiem z cytryny. Pomidory pozbaw skórek i pokrój w drobniejsze kawałki.
  4. Teraz wrzuć bakłażana na patelnię. Podsmażaj przez około 5 minut i dopiero następnie dodaj do niego paprykę, pomidora i kilka zielonych oliwek. Podlej wszystko olejem sezamowym.
  5. Duś przez kilka minut, a następnie dopraw sosem sojowym, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii i kolendry. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także