Żadna cukinia. Anna Lewandowska dodaje do leczo zupełnie inne warzywo
Leczo Anny Lewandowskiej jest zupełnie inne niż to, do którego zdążyliśmy się przyzwyczaić. Jeden składnik u niektórych może wywołać zachwyt, u innych — dezaprobatę. Zobacz przepis i sam oceń, co o tym sądzisz!
04.09.2023 13:57
Leczo to tylko cebula, podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka, czosnek, papryka w proszku (również węgierska) i tłuszcz — powiedział kiedyś zbulwersowany nowoczesnymi dodatkami do tego tradycyjnego dania Robert Makłowicz. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki — dodał, zamykając tym wszelkie dyskusje na temat urozmaiceń lecza. I teraz pada pytanie: kogo tu słuchać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Anna Lewandowska, która poza byciem popularną trenerką i rozkręcaniem kolejnych dochodowych biznesów, jest też jedną z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiej sceny kulinarnej. To właśnie od niej pochodzi poniższy przepis, który zakłada dodanie do lecza... bakłażana. Cóż, można powiedzieć, że instrukcje Makłowicza nie zostały tu złamane. W pewnym sensie.
My takiej wersji leczo chcemy dać szansę, bo dodatek bakłażana ma tu, pod względem smakowym, duży sens. Jeśli i ty się na to piszesz, to zapraszamy do lektury. Oto pełna receptura na leczo słynnej Anny Lewandowskiej!
Leczo według Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 3 papryki — jedna zielona, jedna czerwona, jedna żółta,
- 1 duży bakłażan,
- 4 pomidory malinowe,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- zielone oliwki,
- trochę oleju sezamowego,
- odrobina sosu sojowego,
- sól, pieprz — do smaku,
- masło klarowane do smażenia,
- świeża kolendra,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Posłuż się do tego masłem klarowanym.
- Kiedy to warzywo będzie już smakowicie podsmażone, dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- W międzyczasie pokrój bakłażana i papryki w kostkę. Przełóż je na dwa talerze (oddzielnie) i skropl sokiem z cytryny. Pomidory pozbaw skórek i pokrój w drobniejsze kawałki.
- Teraz wrzuć bakłażana na patelnię. Podsmażaj przez około 5 minut i dopiero następnie dodaj do niego paprykę, pomidora i kilka zielonych oliwek. Podlej wszystko olejem sezamowym.
- Duś przez kilka minut, a następnie dopraw sosem sojowym, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii i kolendry. Smacznego!