Piekarnik będzie lśnił jak nowy. Wystarczy wstawić garnek z babciną miksturą

Dzięki prostej miksturze piekarnik będzie lśnił jak nowy. Babciny sposób oszczędzi pieniądze i czas. Koniec z uporczywym szorowaniem.

Domowe sposoby na czysty piekarnik- PysznościDomowe sposoby na czysty piekarnik- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Wystarczy chwila nieuwagi, żeby w piekarniku powstała mała katastrofa. Osadzający się na ściankach tłuszcz i twardy, zapieczony brud skutecznie potrafią zepsuć nie tylko humor, ale również smak potraw przygotowywanych w brudnym piekarniku. Chociaż sklepowe półki uginają się od chemicznych detergentów, to zanim sięgniesz po mocną chemię, wypróbuj prosty i tani domowy sposób na czyszczenie. Z powodzeniem stosowały go nasze babcie, a składniki znajdziesz w kuchennych szafkach.

Jak wyczyścić przypalony piekarnik?

Do tego patentu potrzebny będzie garnek. Ale nie może być to pierwsze lepsze naczynie z brzegu- nie każdy nadaje się do wstawienia do piekarnika. Sięgnij po garnek żeliwny, metalowy, wykonany ze stali nierdzewnej lub ceramiczny. Najważniejsze jest, aby nie zawierał plastikowych elementów, które stopią się pod wpływem wysokiej temperatury. Odłóż również ten ze szkła i porcelany, bo pęknie. Wlej do niego szklankę gorącej wody oraz pół szklanki octu. Opcjonalnie możesz dorzucić również kilka plasterków cytryny lub samej skórki- jej zapach zneutralizuje woń spalenizny i odświeży wnętrze piekarnika.

Domowe sposoby na czysty piekarnik- Pyszności
Domowe sposoby na czysty piekarnik- Pyszności

Wstaw garnek z miksturą do pieca na środkowy poziom i ustaw temperaturę na 250 st. Celsjusza. Po 30 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia. Wydzielająca się para rozmiękczy przypalone zabrudzenia, a ocet dodatkowo je rozpuści. Dzięki temu usunięcie zabrudzeń z wystudzonego piekarnika będzie banalnie proste. Nie musisz już więcej szorować, wystarczy przejechać gąbką lub ściereczką i zebrać resztki.

Funkcja samoczyszczenia w piekarniku

Większość dostępnych na rynku piekarników ma już wbudowaną funkcję pirolizy, czyli samoczyszczenia. Po włączeniu jej wnętrze nagrzewa się do 500 st. Celsjusza, a wszystkie zanieczyszczenia na dnie czy na bokach zamieniają się w popiół. Wysoka temperatura zabija bakterie i pozwala w walce z nieprzyjemnym zapachem. Minus tej metody jest jeden- cały proces trwa ok. 3 godzin, więc rośnie zużycie energii elektrycznej w naszym domu. Zaleca się, aby pirolizę wykonywać nie częściej niż raz na dwa miesiące.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach