PrzepisWeź mięso mielone i upiecz, jak chlebek. Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Weź mięso mielone i upiecz, jak chlebek. Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Mięsny chlebek - Pyszności
Mięsny chlebek - Pyszności
Ewa
12.07.2023 16:30

Mięsny chlebek to pyszna alternatywa dla kotletów mielonych. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek na kanapki. Prosty i smaczny.

Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów, chociaż wciąż prym wiodą klasyczne kotlety. Postanowiłam jednak nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś zupełnie innego. Pieczone mięso w kształcie bochenka chleba świetnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do domowych kanapek. Z powodzeniem zastąpi również kotlety mielone w czasie rodzinnego obiadu. Nietypowa forma podania zachwyciła moich bliskich, a wyjątkowy smak sprawił, że po chwili został tylko pusty talerz. Polecam przetestować ten przepis, bo efekt jest obłędnie pyszny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Mięsny chlebek

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 800 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki musztardy stołowej.

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucam startą na średniej wielkości oczkach marchewkę i przesmażam. Dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Część marchewki możesz zastąpić startą cukinią.

Warzywa na patelni- Pyszności
Warzywa na patelni- Pyszności

2. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję podsmażone na patelni warzywa. Wsypuję kaszę manną, wlewam mleko i wbijam jajka. Doprawiam masę solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.

Masa na mięsny chlebek- Pyszności
Masa na mięsny chlebek- Pyszności

3. Powstałą masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Mięsny chlebek w foremce- Pyszności
Mięsny chlebek w foremce- Pyszności

4. Upieczony chlebek z mięsa mielonego smaruję musztardą i posypuję natką pietruszki. Na ciepło świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Dobrze smakuje również na zimno, jako przystawka na imprezę lub zamiennik szynki na kanapkę.Smacznego!

Mięsny chlebek- Pyszności
Mięsny chlebek- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także