Chleb z patelni jest pyszny, a jego przygotowanie ekspresowe. Będziesz go robił kilka razy w miesiącu

Kto powiedział, że chleb trzeba piec w piekarniku? Cóż, na pewno nie my, ponieważ od kiedy poznaliśmy patent na przyrządzenie pysznego, świeżego i chrupkiego bochenka na patelni, prawie nie robimy go w inny sposób. Zobacz przepis i dołącz się do nas. W tym szaleństwie jest metoda!

Chleb z patelni - pyszny i ekspresowyChleb z patelni - pyszny i ekspresowy
Źródło zdjęć: © canva.com

Przyrządzanie domowego chleba w ciągu ostatnich lat zyskało na popularności. Zaczęło się od pandemii, ograniczonych wizyt w sklepie i znikającym po ułamku sekundy asortymencie. Później do zakasania rękawów i poznania podstaw piekarstwa "zachęciły" nas wydarzenia za wschodnią granicą. Był to moment, w którym wielu z nas uznało, że takie umiejętności mogą kiedyś stać się niezbędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Dzisiaj galopująca inflacja i wzrastające ceny chleba (to 20 proc. więcej za bochenek tylko na przestrzeni roku!) również nie sprawiają, byśmy mieli ochotę porzucić piekarskie, domowe rzemiosło. Tym bardziej że ostatnio nauczyliśmy się przyrządzać chleb bez użycia piekarnika. To wcale nie żadna magia, tylko przemyślana procedura, na dodatek bardzo prosta. Przepis jest więc jednocześnie genialny, łatwy i niezmiernie ekspresowy. Oto on.

Ekspresowy chleb z patelni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant),
  • 300 ml wody,
  • 10 g soli,
  • masło,
  • Olej do smażenia.
Ten chleb przygotujesz bez użycia piekarnika
Ten chleb przygotujesz bez użycia piekarnika © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sobie dużą miskę. Wsyp do niej mąkę pszenną, dodaj 10 gramów soli (mniej więcej 1/2 stołowej łyżki), wodę i pokruszone drożdże.
  2. Z tej mieszanki zagnieć ciasto. Użyj do tego dłoni i rób tak długo, aż masa stanie się jednolita.
  3. Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich bochenki (muszą być na tyle płaskie, żeby patelnię dało się przykryć) i odłóż na pół godziny.
  4. Po tym czasie rozgrzej na głębokiej patelni niewielką ilość oleju. Ułóż na niej pierwszą część ciasta i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu przez 12-15 minut.
  5. Posmaruj rozpuszczonym masłem wierzch chlebka i przełóż go na drugą stronę. Smaż pod przykryciem kolejne 12-15 minut.
  6. Następnie zdejmij chleb z patelni i wstaw drugi kawałek ciasta. Kiedy ostygną, możesz przystąpić do krojenia. Jaką kanapkę przyrządzisz z tego chlebka? Daj nam znać!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀