PrzepisŚniadanieChleb z patelni jest pyszny, a jego przygotowanie ekspresowe. Będziesz go robił kilka razy w miesiącu

Chleb z patelni jest pyszny, a jego przygotowanie ekspresowe. Będziesz go robił kilka razy w miesiącu

Kto powiedział, że chleb trzeba piec w piekarniku? Cóż, na pewno nie my, ponieważ od kiedy poznaliśmy patent na przyrządzenie pysznego, świeżego i chrupkiego bochenka na patelni, prawie nie robimy go w inny sposób. Zobacz przepis i dołącz się do nas. W tym szaleństwie jest metoda!

Chleb z patelni - pyszny i ekspresowy
Chleb z patelni - pyszny i ekspresowy
Źródło zdjęć: © canva.com

01.10.2023 17:14

Przyrządzanie domowego chleba w ciągu ostatnich lat zyskało na popularności. Zaczęło się od pandemii, ograniczonych wizyt w sklepie i znikającym po ułamku sekundy asortymencie. Później do zakasania rękawów i poznania podstaw piekarstwa "zachęciły" nas wydarzenia za wschodnią granicą. Był to moment, w którym wielu z nas uznało, że takie umiejętności mogą kiedyś stać się niezbędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj galopująca inflacja i wzrastające ceny chleba (to 20 proc. więcej za bochenek tylko na przestrzeni roku!) również nie sprawiają, byśmy mieli ochotę porzucić piekarskie, domowe rzemiosło. Tym bardziej że ostatnio nauczyliśmy się przyrządzać chleb bez użycia piekarnika. To wcale nie żadna magia, tylko przemyślana procedura, na dodatek bardzo prosta. Przepis jest więc jednocześnie genialny, łatwy i niezmiernie ekspresowy. Oto on.

Ekspresowy chleb z patelni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant),
  • 300 ml wody,
  • 10 g soli,
  • masło,
  • Olej do smażenia.
Ten chleb przygotujesz bez użycia piekarnika
Ten chleb przygotujesz bez użycia piekarnika© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sobie dużą miskę. Wsyp do niej mąkę pszenną, dodaj 10 gramów soli (mniej więcej 1/2 stołowej łyżki), wodę i pokruszone drożdże.
  2. Z tej mieszanki zagnieć ciasto. Użyj do tego dłoni i rób tak długo, aż masa stanie się jednolita.
  3. Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich bochenki (muszą być na tyle płaskie, żeby patelnię dało się przykryć) i odłóż na pół godziny.
  4. Po tym czasie rozgrzej na głębokiej patelni niewielką ilość oleju. Ułóż na niej pierwszą część ciasta i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu przez 12-15 minut.
  5. Posmaruj rozpuszczonym masłem wierzch chlebka i przełóż go na drugą stronę. Smaż pod przykryciem kolejne 12-15 minut.
  6. Następnie zdejmij chleb z patelni i wstaw drugi kawałek ciasta. Kiedy ostygną, możesz przystąpić do krojenia. Jaką kanapkę przyrządzisz z tego chlebka? Daj nam znać!
Wybrane dla Ciebie