Chleb z patelni jest pyszny, a jego przygotowanie ekspresowe. Będziesz go robił kilka razy w miesiącu

Kto powiedział, że chleb trzeba piec w piekarniku? Cóż, na pewno nie my, ponieważ od kiedy poznaliśmy patent na przyrządzenie pysznego, świeżego i chrupkiego bochenka na patelni, prawie nie robimy go w inny sposób. Zobacz przepis i dołącz się do nas. W tym szaleństwie jest metoda!

Chleb z patelni - pyszny i ekspresowyChleb z patelni - pyszny i ekspresowy
Źródło zdjęć: © canva.com
SKOMENTUJ

Przyrządzanie domowego chleba w ciągu ostatnich lat zyskało na popularności. Zaczęło się od pandemii, ograniczonych wizyt w sklepie i znikającym po ułamku sekundy asortymencie. Później do zakasania rękawów i poznania podstaw piekarstwa "zachęciły" nas wydarzenia za wschodnią granicą. Był to moment, w którym wielu z nas uznało, że takie umiejętności mogą kiedyś stać się niezbędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dzisiaj galopująca inflacja i wzrastające ceny chleba (to 20 proc. więcej za bochenek tylko na przestrzeni roku!) również nie sprawiają, byśmy mieli ochotę porzucić piekarskie, domowe rzemiosło. Tym bardziej że ostatnio nauczyliśmy się przyrządzać chleb bez użycia piekarnika. To wcale nie żadna magia, tylko przemyślana procedura, na dodatek bardzo prosta. Przepis jest więc jednocześnie genialny, łatwy i niezmiernie ekspresowy. Oto on.

Ekspresowy chleb z patelni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant),
  • 300 ml wody,
  • 10 g soli,
  • masło,
  • Olej do smażenia.
Ten chleb przygotujesz bez użycia piekarnika
Ten chleb przygotujesz bez użycia piekarnika © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sobie dużą miskę. Wsyp do niej mąkę pszenną, dodaj 10 gramów soli (mniej więcej 1/2 stołowej łyżki), wodę i pokruszone drożdże.
  2. Z tej mieszanki zagnieć ciasto. Użyj do tego dłoni i rób tak długo, aż masa stanie się jednolita.
  3. Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich bochenki (muszą być na tyle płaskie, żeby patelnię dało się przykryć) i odłóż na pół godziny.
  4. Po tym czasie rozgrzej na głębokiej patelni niewielką ilość oleju. Ułóż na niej pierwszą część ciasta i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu przez 12-15 minut.
  5. Posmaruj rozpuszczonym masłem wierzch chlebka i przełóż go na drugą stronę. Smaż pod przykryciem kolejne 12-15 minut.
  6. Następnie zdejmij chleb z patelni i wstaw drugi kawałek ciasta. Kiedy ostygną, możesz przystąpić do krojenia. Jaką kanapkę przyrządzisz z tego chlebka? Daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza