Na weekend zrobiłam bezy bez jajek. Nikt się nie zorientował, z czego powstały

Są słodkie, chrupiące i smakują jakby były z najlepszej cukierni. Te bezy bez jajek to zupełnie inny poziom pieczenia prostych deserów. Nie uwierzysz, z czego są zrobione.

Bezy bez jajek są obłędneBezy bez jajek są obłędne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie potrzebujesz jajek, by przygotować bezy. I będą smakować prawie tak samo jak te oryginalne. Odkąd odkryłam ten sposób, nie piekę ciasteczek inaczej. Bialutkie, delikatne i rozpływają się w ustach, ale przede wszystkim są w 100 procentach wegańskie. Bezy bez jajek są banalnie proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą idealnie.

Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka

Bezy bez jajek i ich sekret

Jeśli nie jajka, to co? Na pewno jadłeś kiedyś ciecierzycę z puszki. Warzywa strączkowe otula gęsty, kleisty płyn, który w swojej strukturze przypomina białko jaja. Zazwyczaj się go wylewa, ale tym razem przelej go do oddzielnego naczynia. Bo ten składnik ma niemal magiczne właściwości: ubija się jak białko, tworzy sztywną pianę i pozwala uzyskać piękne, chrupiące ciasteczka.

To aquafaba, czyli woda z ciecierzycy. Wystarczy ją dobrze ubić i stopniowo dodawać cukier, a masa stanie się błyszcząca i stabilna. Co ważne, jest trudniejsza do "przebicia" niż tradycyjne białko, więc idealna dla początkujących. Bezy bez jajek są nie tylko tańsze, ale też w pełni roślinne i lekkostrawne, wręcz idealne dla wegan lub osób z alergią na jajka.

Jak zrobić bezy bez jajek krok po kroku

Składniki:

  • 120 ml aquafaby,
  • 135-140 g drobnego cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania

  1. Wlej płyn z ciecierzycy do dużej miski i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż zacznie się pienić i zwiększy swoją objętość.
  2. Stopniowo dosypuj cukier, cały czas miksując. Piana powinna stać się gęsta, sztywna i błyszcząca.
  3. Dodaj sok z cytryny i wsyp skrobię ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, żeby masa nie straciła objętości.
  4. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C i susz przez około 2 godziny, aż bezy będą kruche z zewnątrz, ale delikatne w środku.

To musisz wiedzieć:

  • 3 łyżki aquafaby są jak jedno białko jajka. Masz już więc odpowiednią bazę do przeliczeń.
  • Jeśli chcesz przełamać słodycz, dodaj do masy odrobinę soku z cytryny. Bezy bez jajek są przeraźliwie słodkie, więc taki dodatek kwasy naprawdę robi różnicę.
  • Zamiast skrobi możesz dodać kakao i powstaną wtedy bezy czekoladowe, które są równie smaczne.
  • Bezy suszy się w temperaturze 80°C-130°C. Po upieczeniu zostaw ciasteczka przy uchylonym piekarniku, dzięki będą chrupiące, ale nie stwardnieją.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości