Możesz go spotkać u siebie w kuchni. Lepiej wiedzieć, jak się go pozbyć

Wołek zbożowy to chrząszcz, którego dorosłe osobniki i larwy żerują na ziarnach oraz suchych pokarmach zbożowych. Walka z nim jest uciążliwa, dlatego warto do działania przystąpić już w chwili, gdy rozpoznany jego obecność w kuchni. Zobacz, jak pozbyć się tego szkodnika.

ObrazekWołek zbożowy - jak się go pozbyć? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wołki zbożowe rozwijają się głównie w magazynach zbożowych. Do naszych domów trafiają najczęściej przyniesione ze sklepów. Na wołka zbożowego natknąć się możemy zarówno w mąkach, kaszach, makaronach, jak i otrębach czy płatkach śniadaniowych. Jeśli masz z nim do czynienia w swoim domu, zacznij szybko działać.

Skąd się biorą wołki zbożowe w domu?

Samica wołka zbożowego wygryza w ziarnie kanalik i składa w nim jajo. Z jaja wylęga się larwa, która po około 40 dniach przepoczwarza się w dorosłego chrząszcza. Postać dorosła wołka zbożowego wydostaje się z ziarna przez wygryziony otwór. Warto podkreślić, że produkty zanieczyszczone przez wołka nie nadają się do spożycia. Fragmenty chitynowego pancerza wołków po zjedzeniu powodują różne stany zapalne i zaburzenia jelitowe. Alergeny, które zawiera ten chrząszcz oraz jego odchody mają niekorzystny wpływ na układ oddechowy i mogą nasilać objawy astmy.

Obrazek
pixabay.com

Wołek zbożowy - jak się go pozbyć?

Chcąc pozbyć się wołków zbożowych, produkty ziarniste należy przechowywać w lodówce. W temp. 0 st. C dorosłe chrząszcze giną po 63 dniach, larwy po 30, a jaja po 19 dniach. Również wysoka temperatura jest dobrą metodą pozbycia się wołków. Temperatura powyżej 35 st. C powoduje, że wszystkie dorosłe osobniki wołków zbożowych giną. Pamiętaj jednak, by nie spożywać produktów, które miały styczność z wołkiem.

Uważa się, że największe działanie odstraszające i zwalczające wołka mają proszki z suszonych roślin takich jak: wrotycz pospolity, nostrzyk żółty, krwawnik pospolity, jasnota purpurowa, bagno zwyczajne, miodla indyjska, mięta polna, mięta pieprzowa, lebiodka pospolita, bez czarny, bylica piołun, kminek zwyczajny, złocień dalmatyński, dziewanna wielkokwiatowa, szałwia lekarska, lawenda, pieprz czarny, papryka i cynamonowiec wonny.

Pamiętaj również, by często przeglądać zapasy produktów suchych, przesuwać je i ostukiwać (wołek nie lubi hałasu i rzadko gnieździ się w głośnych miejscach). Dobrą praktyka jest też przechowywanie produktów suchych w szczelnych, twardych pojemnikach, np. słoikach. Regularnie sprzątaj szafki, prewencyjnie możesz umieścić pułapki na wewnętrznej stronie szafek lub szuflad.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki