Możesz go spotkać u siebie w kuchni. Lepiej wiedzieć, jak się go pozbyć

Wołek zbożowy to chrząszcz, którego dorosłe osobniki i larwy żerują na ziarnach oraz suchych pokarmach zbożowych. Walka z nim jest uciążliwa, dlatego warto do działania przystąpić już w chwili, gdy rozpoznany jego obecność w kuchni. Zobacz, jak pozbyć się tego szkodnika.

ObrazekWołek zbożowy - jak się go pozbyć? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wołki zbożowe rozwijają się głównie w magazynach zbożowych. Do naszych domów trafiają najczęściej przyniesione ze sklepów. Na wołka zbożowego natknąć się możemy zarówno w mąkach, kaszach, makaronach, jak i otrębach czy płatkach śniadaniowych. Jeśli masz z nim do czynienia w swoim domu, zacznij szybko działać.

Skąd się biorą wołki zbożowe w domu?

Samica wołka zbożowego wygryza w ziarnie kanalik i składa w nim jajo. Z jaja wylęga się larwa, która po około 40 dniach przepoczwarza się w dorosłego chrząszcza. Postać dorosła wołka zbożowego wydostaje się z ziarna przez wygryziony otwór. Warto podkreślić, że produkty zanieczyszczone przez wołka nie nadają się do spożycia. Fragmenty chitynowego pancerza wołków po zjedzeniu powodują różne stany zapalne i zaburzenia jelitowe. Alergeny, które zawiera ten chrząszcz oraz jego odchody mają niekorzystny wpływ na układ oddechowy i mogą nasilać objawy astmy.

Obrazek
pixabay.com

Wołek zbożowy - jak się go pozbyć?

Chcąc pozbyć się wołków zbożowych, produkty ziarniste należy przechowywać w lodówce. W temp. 0 st. C dorosłe chrząszcze giną po 63 dniach, larwy po 30, a jaja po 19 dniach. Również wysoka temperatura jest dobrą metodą pozbycia się wołków. Temperatura powyżej 35 st. C powoduje, że wszystkie dorosłe osobniki wołków zbożowych giną. Pamiętaj jednak, by nie spożywać produktów, które miały styczność z wołkiem.

Uważa się, że największe działanie odstraszające i zwalczające wołka mają proszki z suszonych roślin takich jak: wrotycz pospolity, nostrzyk żółty, krwawnik pospolity, jasnota purpurowa, bagno zwyczajne, miodla indyjska, mięta polna, mięta pieprzowa, lebiodka pospolita, bez czarny, bylica piołun, kminek zwyczajny, złocień dalmatyński, dziewanna wielkokwiatowa, szałwia lekarska, lawenda, pieprz czarny, papryka i cynamonowiec wonny.

Pamiętaj również, by często przeglądać zapasy produktów suchych, przesuwać je i ostukiwać (wołek nie lubi hałasu i rzadko gnieździ się w głośnych miejscach). Dobrą praktyka jest też przechowywanie produktów suchych w szczelnych, twardych pojemnikach, np. słoikach. Regularnie sprzątaj szafki, prewencyjnie możesz umieścić pułapki na wewnętrznej stronie szafek lub szuflad.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze