PoradyMoneta w lodówce. Dlaczego warto to zrobić przed wyjazdem na urlop?

Moneta w lodówce. Dlaczego warto to zrobić przed wyjazdem na urlop?

Pyszności - Fot. Źródło własne
Pyszności - Fot. Źródło własne
Agnieszka

02.05.2023 18:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyjeżdżasz na urlop? W takim razie pamiętaj, aby włożyć zwykłą monetę do zamrażalki! Ten prosty trik uchroni cię przed wieloma przykrymi konsekwencjami po powrocie do domu. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego moneta w lodówce jest tak ważna?

Przed wyjazdem na wakacje nie zawsze uda nam się zjeść potrawy, które trzymamy w lodówce. Nie chcemy marnować produktów, ale ciężko jest je wszystkie zabrać na wyjazd. Zdarza się, że podczas naszej nieobecności nastąpi przerwa w dostawie prądu. W takiej sytuacji, jedzenie znajdujące się w lodówce, najprawdopodobniej się zepsuje. Spożycie takiej żywności może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Co zrobić, aby być pewnym, że nasze jedzenie przebywało w niskiej temperaturze? Okazuje się, że jest na to prosty sposób!

Lodówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Lodówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Moneta w lodówce prawdę ci powie

Przed wyjazdem wykonaj kilka prostych czynności. Do szklanki wlej wodę. Następnie wstaw ją do zamrażalnika. Gdy znajdująca się w środku woda zacznie zamarzać, połóż na jej powierzchni monetę. Następnie odłóż z powrotem szklankę do zamrażalnika. W momencie, gdy powstanie lód, przełóż szklankę do lodówki.

Gdy wrócisz z wyjazdu, sprawdź szklankę w lodówce. Jeśli moneta zmieniła swoje położenie, to najpewniej była przerwa w dostawie prądu. W związku z tym jedzenie znajdujące się w lodówce może być już niezdatne do spożycia.

Jeśli moneta znajduje się w tym samym miejscu, co wcześniej - w takiej sytuacji możesz być pewien tego, że jedzenie przebywało cały czas w odpowiedniej temperaturze. Pamiętaj, aby zawsze przed spożyciem jedzenia sprawdzić, czy nadal jest świeże. Niektóre produkty bardzo szybko się psują, nawet jeśli są przechowywane w niskiej temperaturze.

Co jeszcze możesz zrobić przed wyjazdem?

Oprócz tego prostego triku możesz w prosty sposób przedłużyć trwałość swoich produktów. Jednym ze znanych i często stosowanych metod jest mrożenie. Dzięki temu nie będziesz musiał się zastanawiać, czy produkt nadal nadaje się do spożycia.

Zdarza się, że mamy w lodówce żywność, której nie możemy zamrozić. Jeśli są to produkty o krótkiej dacie ważności, w takiej sytuacji polecamy przekazać je znajomym. W ten sposób nic się nie zmarnuje!

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi: