Trzymasz mleko na drzwiach lodówki? Lepiej tego nie rób
Mleko, jajka, mięso — czy jesteście pewni, że trzymacie je w odpowiednich miejscach? Przechowywanie żywności w prawidłowych warunkach jest jednym z kluczowych aspektów zapewnienia jej jakości i świeżości oraz uniknięcia zatruć. Nieznajomość zasad prawidłowego magazynowania produktów spożywczych może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia oraz spowodować szybsze psucie się jedzenia. Dlaczego lepiej nie trzymać mleka na drzwiach lodówki?
29.03.2023 10:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pierwszym i najczęstszym błędem jest przechowywanie żywności w niewłaściwej temperaturze. Wiele produktów spożywczych wymaga warunków takich, jakie panują lodówce lub zamrażalce, tymczasem inne powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura może prowadzić do szybszego psucia się żywności oraz zwiększyć ryzyko zakażenia bakteryjnego. Ważne jest, aby zapoznać się z wymaganiami przechowywania dla każdego produktu i przestrzegać ich.
Błędy w przechowywaniu żywności. Popełniamy je na co dzień
Kolejnym błędem jest przechowywanie żywności w niewłaściwie zamkniętych opakowaniach. Powietrze może wpływać na jakość i świeżość produktów, dlatego ważne jest, aby opakowania były szczelnie zamknięte. Niedostateczne zamknięcie opakowania może prowadzić do szybszego psucia się jedzenia oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia zatruć pokarmowych. Warto zwracać również uwagę na terminy przydatności do spożycia. Jakość i wartość odżywcza produktów zaczynają się pogarszać już po pewnym czasie, jeszcze przed wskazaną na opakowaniu datą.
Należy również pamiętać, że przechowywanie żywności na dnie lodówki lub zamrażarki może prowadzić do szybszego psucia się produktów, ponieważ na dnie panuje najniższa temperatura. Z tego powodu warto przechowywać produkty na półkach, które znajdują się blisko góry chłodziarek. Innym błędem, który często popełniamy, jest przechowywanie produktów o różnych zapachach w tym samym miejscu. Niektóre produkty spożywcze, takie jak owoce, mogą wydzielać gazy etylenowe, które wpływają na jakość innych produktów, takich jak mięso czy nabiał.
Dlaczego mleko nie powinno być przechowywane drzwiach lodówki?
Kartonu czy butelki z mlekiem nie powinno się trzymać na drzwiach lodówki ze względu na częste zmiany temperatury. Otwierając i zamykając drzwi lodówki, wystawiamy trzymane w nich mleko na działanie raz niższej, a raz wyższej temperatury, co nie sprzyja temu produktowi spożywczemu. Przede wszystkim, w takich warunkach mleko zepsuje się szybciej. Zamknięte kartony czy butelki mleka przechowuj więc wewnątrz lodówki, gdzie jest stała temperatura.
Zobacz także 36 sprytnych kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie: