PoradyTych produktów nie trzymaj w lodówce. Możesz tylko na tym stracić

Tych produktów nie trzymaj w lodówce. Możesz tylko na tym stracić

Czy jedzenie poza lodówką to aby na pewno dobry pomysł? W niektórych przypadkach jest to zalecane, a wręcz wskazane. Sprawdź, jak należy przechowywać niektóre produkty spożywcze. Ich lista, na pewno Cię zaskoczy.

Jedzenie poza lodówką - Pyszności; Foto Canva.com
Jedzenie poza lodówką - Pyszności; Foto Canva.com

18.11.2022 10:47

Jedzenie poza lodówką - których produktów nie należy trzymać w lodówce?

Robiąc zakupy, większość produktów dla własnej wygody, niemal natychmiast umieszczamy w lodówce. Często robimy to "z automatu", ale okazuje się, że w wielu przypadkach popełniamy błąd. Bo przechowywanie niektórych produktów w lodówce nie jest wskazane. Ma to istotny wpływ na ich smak, jak i to, że mogą zdecydowanie szybciej się zepsuć. Jedzenie poza lodówką, w tym przypadku, będzie jak najbardziej wskazane.

Lodówka - Pyszności; Foto Canva.com
Lodówka - Pyszności; Foto Canva.com

Lista produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, przedstawia się następująco:

  • chleb - pieczywo trzymane w lodówce traci swoje walory smakowe;
  • pomidory - to warzywo, które większość z nas trzyma w lodówce; okazuje się, że to błąd, bo przestają być jędrne oraz tracą swój kolor i smak;
  • kawa - wchłonie wilgoć oraz zapachy innych produktów;
  • cebula - szybko pleśnieje i staje się miękka;
  • awokado - swoich walorów smakowych nabierze jedynie w temperaturze pokojowej;
  • świeża bazylia - w lodówce straci swoją jędrność;
  • czosnek - podobnie, jak ma to miejsce w przypadku cebuli;
  • ziemniaki - stają się gumowate i lekko słodkie;
  • miód - łatwo chłonie inne zapachy z lodówki;
  • banany - skórka czernieje i zaczynają gnić;
  • oliwa z oliwek - zbyt niska temperatura szkodzi tłuszczom;
  • zamknięty karton z mlekiem - mleko dopiero po otwarciu należy przechowywać w lodówce;
  • jabłka - sytuacja podobna jak w przypadku bananów;
  • masło - nie ma konieczności przechowywania masła w lodówce; świetnie poradzi sobie również w maselniczce poza lodówką.

Uważaj, gdy to jedzenie przechowujesz poza lodówką!

W tym przypadku chcieliśmy podkreślić, że są takie przypadki, kiedy jedzenie poza lodówką nie będzie dobrym pomysłem. Konsekwencje mogą być tu tragiczne, gdyż w gotowanych daniach, bardzo często rozwijają się bakterie. Zjedzenie ugotowanego, kilkudniowego ryżu lub makaronu może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Wszystko za sprawą bakterii baillus cereus. Jej spożycie może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego, a nawet do śmierci. W takim przypadku nie ma co ryzykować, tylko wyrzucić takie danie, gdy nie było trzymane w lodówce.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować burratę z pomidorkami na grzance:

Wybrane dla Ciebie