Tych produktów nie trzymaj w lodówce. Możesz tylko na tym stracić

Czy jedzenie poza lodówką to aby na pewno dobry pomysł? W niektórych przypadkach jest to zalecane, a wręcz wskazane. Sprawdź, jak należy przechowywać niektóre produkty spożywcze. Ich lista, na pewno Cię zaskoczy.

Jedzenie poza lodówkąJedzenie poza lodówką - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jedzenie poza lodówką - których produktów nie należy trzymać w lodówce?

Robiąc zakupy, większość produktów dla własnej wygody, niemal natychmiast umieszczamy w lodówce. Często robimy to "z automatu", ale okazuje się, że w wielu przypadkach popełniamy błąd. Bo przechowywanie niektórych produktów w lodówce nie jest wskazane. Ma to istotny wpływ na ich smak, jak i to, że mogą zdecydowanie szybciej się zepsuć. Jedzenie poza lodówką, w tym przypadku, będzie jak najbardziej wskazane.

Obrazek
Lodówka - Pyszności; Foto Canva.com

Lista produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, przedstawia się następująco:

  • chleb - pieczywo trzymane w lodówce traci swoje walory smakowe;
  • pomidory - to warzywo, które większość z nas trzyma w lodówce; okazuje się, że to błąd, bo przestają być jędrne oraz tracą swój kolor i smak;
  • kawa - wchłonie wilgoć oraz zapachy innych produktów;
  • cebula - szybko pleśnieje i staje się miękka;
  • awokado - swoich walorów smakowych nabierze jedynie w temperaturze pokojowej;
  • świeża bazylia - w lodówce straci swoją jędrność;
  • czosnek - podobnie, jak ma to miejsce w przypadku cebuli;
  • ziemniaki - stają się gumowate i lekko słodkie;
  • miód - łatwo chłonie inne zapachy z lodówki;
  • banany - skórka czernieje i zaczynają gnić;
  • oliwa z oliwek - zbyt niska temperatura szkodzi tłuszczom;
  • zamknięty karton z mlekiem - mleko dopiero po otwarciu należy przechowywać w lodówce;
  • jabłka - sytuacja podobna jak w przypadku bananów;
  • masło - nie ma konieczności przechowywania masła w lodówce; świetnie poradzi sobie również w maselniczce poza lodówką.

Uważaj, gdy to jedzenie przechowujesz poza lodówką!

W tym przypadku chcieliśmy podkreślić, że są takie przypadki, kiedy jedzenie poza lodówką nie będzie dobrym pomysłem. Konsekwencje mogą być tu tragiczne, gdyż w gotowanych daniach, bardzo często rozwijają się bakterie. Zjedzenie ugotowanego, kilkudniowego ryżu lub makaronu może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Wszystko za sprawą bakterii baillus cereus. Jej spożycie może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego, a nawet do śmierci. W takim przypadku nie ma co ryzykować, tylko wyrzucić takie danie, gdy nie było trzymane w lodówce.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować burratę z pomidorkami na grzance:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem