Tych produktów nie trzymaj w lodówce. Możesz tylko na tym stracić

Czy jedzenie poza lodówką to aby na pewno dobry pomysł? W niektórych przypadkach jest to zalecane, a wręcz wskazane. Sprawdź, jak należy przechowywać niektóre produkty spożywcze. Ich lista, na pewno Cię zaskoczy.

Jedzenie poza lodówkąJedzenie poza lodówką - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jedzenie poza lodówką - których produktów nie należy trzymać w lodówce?

Robiąc zakupy, większość produktów dla własnej wygody, niemal natychmiast umieszczamy w lodówce. Często robimy to "z automatu", ale okazuje się, że w wielu przypadkach popełniamy błąd. Bo przechowywanie niektórych produktów w lodówce nie jest wskazane. Ma to istotny wpływ na ich smak, jak i to, że mogą zdecydowanie szybciej się zepsuć. Jedzenie poza lodówką, w tym przypadku, będzie jak najbardziej wskazane.

Obrazek
Lodówka - Pyszności; Foto Canva.com

Lista produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, przedstawia się następująco:

  • chleb - pieczywo trzymane w lodówce traci swoje walory smakowe;
  • pomidory - to warzywo, które większość z nas trzyma w lodówce; okazuje się, że to błąd, bo przestają być jędrne oraz tracą swój kolor i smak;
  • kawa - wchłonie wilgoć oraz zapachy innych produktów;
  • cebula - szybko pleśnieje i staje się miękka;
  • awokado - swoich walorów smakowych nabierze jedynie w temperaturze pokojowej;
  • świeża bazylia - w lodówce straci swoją jędrność;
  • czosnek - podobnie, jak ma to miejsce w przypadku cebuli;
  • ziemniaki - stają się gumowate i lekko słodkie;
  • miód - łatwo chłonie inne zapachy z lodówki;
  • banany - skórka czernieje i zaczynają gnić;
  • oliwa z oliwek - zbyt niska temperatura szkodzi tłuszczom;
  • zamknięty karton z mlekiem - mleko dopiero po otwarciu należy przechowywać w lodówce;
  • jabłka - sytuacja podobna jak w przypadku bananów;
  • masło - nie ma konieczności przechowywania masła w lodówce; świetnie poradzi sobie również w maselniczce poza lodówką.

Uważaj, gdy to jedzenie przechowujesz poza lodówką!

W tym przypadku chcieliśmy podkreślić, że są takie przypadki, kiedy jedzenie poza lodówką nie będzie dobrym pomysłem. Konsekwencje mogą być tu tragiczne, gdyż w gotowanych daniach, bardzo często rozwijają się bakterie. Zjedzenie ugotowanego, kilkudniowego ryżu lub makaronu może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Wszystko za sprawą bakterii baillus cereus. Jej spożycie może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego, a nawet do śmierci. W takim przypadku nie ma co ryzykować, tylko wyrzucić takie danie, gdy nie było trzymane w lodówce.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować burratę z pomidorkami na grzance:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇