Wlej do kieliszka i postaw na półce. To niezawodny trik na pozbycie się moli z kuchni
Mole (inaczej mklik mączny lub omacnica spichrzanka) najczęściej dostają się do domowych kuchni razem z sypkimi produktami spożywczymi prosto ze sklepu. Walka z nimi bywa uporczywa i nierzadko pozbawiona zadowalających efektów. Jak skutecznie pozbyć się szkodników za pomocą domowych metod? Koniecznie wypróbuj ten trik!
22.05.2023 | aktual.: 22.05.2023 12:56
Mole spożywcze rozpoznasz bez problemu. Nierzadko zostawiają po sobie cieniutką nić, przypominającą pajęczynę. Taką zobaczymy najczęściej w opakowaniach produktów sypkich. Mole właśnie tam składają jaja i wykluwają się z nich, ponieważ miejsca te gwarantują im ułatwiony dostęp do jedzenia i odpowiednią temperaturę. Na początku przybierają postać cienkich larw, a w dorosłej fazie przypominają miniaturowe ćmy. Jeśli tylko zauważysz oznaki, sugerujące że masz do czynienia z molami, natychmiast zacznij działać.
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Jeśli zauważysz mole wewnątrz opakowania jakiegokolwiek produktu, natychmiast pozbądź się go i dokładnie wyczyść szafkę kuchenną, w której produkt się znajdował. Larwy, chcąc dostać się do pożywienia, są w stanie przegryźć zamknięte foliowe opakowanie, dlatego też koniecznie zrób przegląd pozostałych produktów, które znajdowały się w bliskiej odległości od tego, w którym zadomowiły się mole. Zapamiętaj, że sypkie artykuły spożywcze najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach.
Na rynku znajdziemy mnogość produktów, które pomagają pozbyć się moli. Od chemicznych środków po aromaty czy pułapki. Za skuteczne uważa się świeżą lub suszoną lawendę czy liście laurowe, a także ziele angielskie czy pomarańcze nabite goździkami. Wystarczy umieścić je w szafkach. Mole bardzo nie lubią też zapachu wanilii. Kilkoma kroplami aromatu nasącz poduszeczkę z waty i umieść ją w miejscu żerowania insektów.
Niezawodny trik na pozbycie się moli. Wlej do kieliszka i postaw na półce
Za jeden z najskuteczniejszych środków do walki z molami uznaje się ocet, zarówno spirytusowy, jak i jabłkowy. Ten pierwszy rozcieńcz z wodą w proporcji 1:1 i za pomocą tak przygotowanej mikstury wyczyść kuchenne szafki. Dla moli woń octu jest tak drażniąca, że samice nie składają jaj w miejscach, gdzie jest ona wyczuwalna. Dobrym sposobem na zdezynfekowanie miejsc występowania moli jest wstawienie gorącej, parującej wody z octem do szafki i wyjęcie roztworu, gdy ostygnie.
Trikiem na pozbycie się uciążliwych moli jest też stosowanie octu jabłkowego. Insektów pozbędziesz się, rozkładając w szafkach kieliszki wypełnione tym płynem. To wszystko! Jak działa ta metoda? Okazuje się, że w przeciwieństwie do spirytusowego, ocet jabłkowy przyciąga nieznośne szkodniki swoim zapachem. Te tak zwabione szybko utopią się w płynie. Podobnie zadziała na nie wytrawne, kwaskowe wino.