Najzdrowsze przyprawy świata, każdy powinien używać ich w kuchni. Zupełnie ich nie doceniamy

Wszelkiego rodzaju przyprawy to nieodłączny element naszej kuchni. Nie ma co się zamykać tylko na sól i pieprz. Zastosowanie różnorodnych przypraw nada nam nie tylko smaku potrawom, ale również wielu cennych właściwości. Jakie są najzdrowsze przyprawy świata? Oto kilka z nich! 

Obrazek
Paulina

Przygotowaliśmy zestawienie kilku przypraw, które warto mieć w swojej kuchni. Koniecznie zaopatrz w nie swoją szafkę w kuchni.

Najzdrowsze przyprawy świata

Obrazek
Kurkuma - Pyszności; Foto Canva.com

#1 Kurkuma

To jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni Azjatyckiej. Właśnie stamtąd pochodzi. Charakteryzuje się jaskrawożółtą barwą. Świetnie komponuje się z rozgrzewającymi gulaszami, papryką czy dynią. Wiec w okresie jesienno- zimowym również często jadamy ją w Polsce.

Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przypisuje się jej działanie obniżające ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer. Oprócz tego z jej właściwości mogą skorzystać osoby narażone na choroby serca. Ma ona działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.

Obrazek
Pieprz - Pyszności; Foto: Canva.com

#2 Pieprz cayenne

Lubisz pikantne potrawy? Jeśli tak to ten pieprz również powinien znaleźć się na twojej półce z przyprawami. Powstaje on z małej papryczki chilli. Dzięki temu w swoim składzie posiada takie związek jak kapsaicyna. To właśnie ta substancja nadaje tej przyprawie wiele właściwości zdrowotnych. Udowodnione, że ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Warto dodać ją do gulaszu, zupy, a także potraw na bazie strączków np. fasoli.

Obrazek

#3 Imbir

Ten, kto należy do fanów jesiennej aury, ten wie jak smakuje imbir. Na pewno nie raz ta przyprawa wylądowała w naszej herbacie. Poza jej charakterystycznym smakiem dostarczy nam mnóstwo właściwości odżywczych.

Co znajdziemy w jej środku? Olejki eteryczne, które dają nam charakterystyczne doznania smakowe, ale też właściwości prozdrowotne. Między innymi mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, ale też przeciwnowotworowe. Wiemy też, że imbir pomoże nam przy nudnościach i wymiotach w czasie ciąży i problemach z żołądkiem.

Jeśli lubisz rośliny strączkowe to mamy propozycję na obiad z fasolką szparagową:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości