Najzdrowsze przyprawy świata, każdy powinien używać ich w kuchni. Zupełnie ich nie doceniamy

Wszelkiego rodzaju przyprawy to nieodłączny element naszej kuchni. Nie ma co się zamykać tylko na sól i pieprz. Zastosowanie różnorodnych przypraw nada nam nie tylko smaku potrawom, ale również wielu cennych właściwości. Jakie są najzdrowsze przyprawy świata? Oto kilka z nich! 

Obrazek
Paulina

Przygotowaliśmy zestawienie kilku przypraw, które warto mieć w swojej kuchni. Koniecznie zaopatrz w nie swoją szafkę w kuchni.

Najzdrowsze przyprawy świata

Obrazek
Kurkuma - Pyszności; Foto Canva.com

#1 Kurkuma

To jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni Azjatyckiej. Właśnie stamtąd pochodzi. Charakteryzuje się jaskrawożółtą barwą. Świetnie komponuje się z rozgrzewającymi gulaszami, papryką czy dynią. Wiec w okresie jesienno- zimowym również często jadamy ją w Polsce.

Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przypisuje się jej działanie obniżające ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer. Oprócz tego z jej właściwości mogą skorzystać osoby narażone na choroby serca. Ma ona działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.

Obrazek
Pieprz - Pyszności; Foto: Canva.com

#2 Pieprz cayenne

Lubisz pikantne potrawy? Jeśli tak to ten pieprz również powinien znaleźć się na twojej półce z przyprawami. Powstaje on z małej papryczki chilli. Dzięki temu w swoim składzie posiada takie związek jak kapsaicyna. To właśnie ta substancja nadaje tej przyprawie wiele właściwości zdrowotnych. Udowodnione, że ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Warto dodać ją do gulaszu, zupy, a także potraw na bazie strączków np. fasoli.

Obrazek

#3 Imbir

Ten, kto należy do fanów jesiennej aury, ten wie jak smakuje imbir. Na pewno nie raz ta przyprawa wylądowała w naszej herbacie. Poza jej charakterystycznym smakiem dostarczy nam mnóstwo właściwości odżywczych.

Co znajdziemy w jej środku? Olejki eteryczne, które dają nam charakterystyczne doznania smakowe, ale też właściwości prozdrowotne. Między innymi mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, ale też przeciwnowotworowe. Wiemy też, że imbir pomoże nam przy nudnościach i wymiotach w czasie ciąży i problemach z żołądkiem.

Jeśli lubisz rośliny strączkowe to mamy propozycję na obiad z fasolką szparagową:

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć