Który ocet jest zdrowszy, jabłkowy czy spirytusowy? Tylko z jednego warto korzystać na co dzień

Prawie każdy z nas ma w kuchni ocet. Ma on wiele praktycznych zastosowań. Czy wiesz, czym różnią się od siebie ocet jabłkowy od spirytusowego? Który jest zdrowszy? Rozwiewamy wątpliwości.

ObrazekCzym się różnią od siebie ocet jabłkowy od spirytusowego Który jest zdrowszy - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ocet spirytusowy i jego właściwości

Obrazek
Ocet - Pyszności

Ocet spirytusowy jest najtańszym octem, który możesz kupić w supermarkecie. Powstaje on w wyniku fermentacji alkoholu etylowego. W procesie biorą w udział bakterie kwasu octowego.

Ten rodzaj octu często dodajemy do potraw mięsnych, aby wzbogacić ich smak. Stanowi również świetny dodatek do sosów, czy dressingów. Poza tym ocet spirytusowy wyróżnia się rewelacyjnymi właściwościami bakteriobójczymi. W związku z tym stosujemy go do mycia lodówki, szafek, czy blatów kuchennych.

Ocet spirytusowy wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. W konsekwencji stanowi skuteczny środek na oparzenia, czy urazy. Niektórzy wykorzystują jego wyjątkowe właściwości lecznicze w walce z bólem głowy.

Należy jednak pamiętać, że ocet spirytusowy nie może być spożywany w dużej ilości. W przeciwnym razie możemy podrażnić swoje gardło. Poza tym picie nierozcieńczonego octu może doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej żołądka.

Ocet jabłkowy i jego właściwości

Obrazek
Miseczka z octem jabłkowym - Pyszności / Foto: pixabay.com

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek, na skutek działania bakterii kwasu octowego. Charakteryzuje się on wyjątkowym smakiem oraz aromatem. W konsekwencji używany jest jako składnik sosów, czy marynat.

Wyjątkowo duża zawartości witamin, powoduje, że ocet ten jest świetnym środkiem leczniczym. Dodatkowo wykazuje również działanie antybakteryjne.

Ocet jabłkowy zapobiega zaparciom i reguluje proces trawienia. W związku z tym zaleca się go pić rano. Wystarczy zmieszać jedną łyżkę octu z jedną szklanką wody.  Nierozcieńczony ocet jabłkowy może podrażnić naszą śluzówkę.

Jeśli kontrolujesz poziom cukru we krwi, to powinieneś częściej sięgać po ocet jabłkowy. Wykazuje on działanie przeciwcukrzycowe i obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo wspomaga odchudzanie.

Który ocet jest zdrowszy?

Ocet jabłkowy jest zdrowszy dla naszego organizmu. W związku z tym warto go dodawać do potraw, czy dressingów. Nie tylko wzbogaci on wartość odżywczą dań, ale również ich smak i aromat.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 15 genialnych pomysłów na obiad z kurczakiem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"