Cytryna w kuchni - jak można ją wykorzystać
Jeśli myślałaś, że cytryna w kuchni ma niewiele zastosowań, zaraz przekonasz się, że to nieprawda. Można ją wykorzystać i to na wiele ciekawych sposobów.
05.05.2019 | aktual.: 04.06.2019 09:37
Dobrze znać te triki, dlatego nie przedłużam i zabieramy się do pracy! ?
#1 Świeży i naturalny zapach w kuchni
Podziel cytrynę na mniejsze kawałki i wrzuć je w garnku z wodą. Umieść naczynie na małym ogniu i pozwól roznieść się cudownemu aromatowi w całej kuchni.
Do garnka możesz dodać również gałkę muszkatołową lub cynamon.
#2 Jako dodatek do sosu
Przygotowując mięso z sosem, możesz w bardzo prosty sposób wzbogacić jego smak. Wystarczy, że dodasz do mieszankitrochę soku z cytryny i gotowe!
#3 Mikrofalówka jak nowa!
Cytryna pomoże również w wyczyszczeniu mikrofalówki. Podziel cytrusa na plastry i umieścić go w misce z wodą.
Następnie wstaw naczynie do mikrofalówki i uruchom program do momentu, aż woda zacznie się gotować. Odczekaj kilka minut, po czym dokładnie wyczyść wnętrze mikrofalówki przy pomocy ręcznika papierowego.
Mikrofalówka nie tylko będzie lśnić czystością. Będzie wydobywał się z niej równieżmiły aromat.
#4 Cytryna jako element dekoracji
Kawałki cytrusa możesz użyć również przy dekoracji mieszkania. Umieść plastry cytryny w wazonie z wodą, a następnie dodaj do niego kwiaty.
Całość z pewnością będzie świetnie się prezentować ?
#5 Zlew kuchenny jak nowy
Aby pozbyć się osadu z kuchennego zlewu, wystarczy wypolerować go przy pomocy połówki cytryny.
Proste, szybkie i przede wszystkim skuteczne rozwiązanie!
#6 Cytryna przyda się przy polerowaniu miedzianych garnków
Jeśli chcesz, aby miedziane garnki wyglądały jak nowe, wypoleruj je przy pomocy cytryny. Możesz zrobić to używając bezpośrednio cytrusa, lub nanieść sok z cytryny na szmatkę.
Dokładnie wypoleruj wilgotną szmatką, po czym użyj suchej ściereczki. Nie dość, że garnki będą świetnie się prezentować, to jeszcze zyskasz dodatkowo piękny aromat.
#7 Skórka z cytryny w panierce
Odrobina skórki z cytrusów dodana do panierki, z pewnością podkręci jej smak. Co więcej, panierka będzie lżejsza, a co za tym idzie, będzie Ci łatwiej ją strawić.