Jest w każdej kuchni, ale mało kto wie, jak poprawnie używać. Możesz być zaskoczony

Czosnek to niekwestionowany król aromatów w kuchni. Wzmacnia smak potraw, dodając im charakteru i wyrazistości. Choć jego obieranie i rozdrabnianie bywają uciążliwe, z pomocą praski do czosnku czynność ta staje się dziecinnie prosta. Ale czy na pewno używasz jej poprawnie?

Jest w każdej kuchni, ale mało kto wie, jak poprawnie używać. Możesz być zaskoczony Jest w każdej kuchni, ale mało kto wie, jak poprawnie używać. Możesz być zaskoczony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Czosnek jest jednym z najbardziej wszechstronnych dodatków kulinarnych, który potrafi znacząco wzbogacić smak potraw. Niemal każda kuchnia ma go w swoim arsenale, a do jego rozdrobnienia często używamy praski. Jednak, nawet w prostych czynnościach jak obranie czosnku, możemy popełniać błędy, które utrudniają nam pracę w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Błędy popełniane przy użyciu praski do czosnku

Zaskakująco wielu kucharzy popełnia jeden podstawowy błąd podczas korzystania z praski - obierają ząbki czosnku przed ich rozgnieceniem. To niepotrzebne utrudnianie pracy! Czosnek można bez problemu wyciskać w prasce razem ze skórką. Miąższ ząbka bez problemu oddzieli się od łupinki, a my zaoszczędzimy czas i unikniemy brudzenia rąk.

Jak zneutralizować zapach czosnku?

Choć aromat czosnku w potrawach jest pożądany, na dłoniach może być uciążliwy. Jak się go pozbyć? Wystarczy potrzeć dłonie mieloną kawą, która pochłonie zapach i jednocześnie wykona delikatny peeling. Innym sposobem jest wytarcie rąk sokiem z cytryny i solą (o ile nie ma na nich skaleczeń).

Sekrety idealnego rozdrabniania czosnku

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci w pełni wykorzystać możliwości praski do czosnku:

  • Używaj świeżego czosnku - będzie łatwiejszy do wyciśnięcia.
  • Umieść ząbek czosnku w prasce płaską stroną do dołu - to zapewni lepsze rozgniecenie.
  • Nie dociskaj praski zbyt mocno - może to spowodować wydostanie się gorzkiego soku z czosnku.
  • Po użyciu dokładnie wyczyść praskę - zapobiegnie to rdzewieniu i ułatwi jej ponowne użycie.

Praska do czosnku to niepozorne narzędzie, które może znacząco ułatwić życie w kuchni. Pamiętając o tych prostych wskazówkach, z łatwością rozdrobnisz czosnek, oszczędzając czas i zachowując jego aromat.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki