Jest w każdej kuchni, ale mało kto wie, jak poprawnie używać. Możesz być zaskoczony

Czosnek to niekwestionowany król aromatów w kuchni. Wzmacnia smak potraw, dodając im charakteru i wyrazistości. Choć jego obieranie i rozdrabnianie bywają uciążliwe, z pomocą praski do czosnku czynność ta staje się dziecinnie prosta. Ale czy na pewno używasz jej poprawnie?

Jest w każdej kuchni, ale mało kto wie, jak poprawnie używać. Możesz być zaskoczony Jest w każdej kuchni, ale mało kto wie, jak poprawnie używać. Możesz być zaskoczony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Czosnek jest jednym z najbardziej wszechstronnych dodatków kulinarnych, który potrafi znacząco wzbogacić smak potraw. Niemal każda kuchnia ma go w swoim arsenale, a do jego rozdrobnienia często używamy praski. Jednak, nawet w prostych czynnościach jak obranie czosnku, możemy popełniać błędy, które utrudniają nam pracę w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Błędy popełniane przy użyciu praski do czosnku

Zaskakująco wielu kucharzy popełnia jeden podstawowy błąd podczas korzystania z praski - obierają ząbki czosnku przed ich rozgnieceniem. To niepotrzebne utrudnianie pracy! Czosnek można bez problemu wyciskać w prasce razem ze skórką. Miąższ ząbka bez problemu oddzieli się od łupinki, a my zaoszczędzimy czas i unikniemy brudzenia rąk.

Jak zneutralizować zapach czosnku?

Choć aromat czosnku w potrawach jest pożądany, na dłoniach może być uciążliwy. Jak się go pozbyć? Wystarczy potrzeć dłonie mieloną kawą, która pochłonie zapach i jednocześnie wykona delikatny peeling. Innym sposobem jest wytarcie rąk sokiem z cytryny i solą (o ile nie ma na nich skaleczeń).

Sekrety idealnego rozdrabniania czosnku

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci w pełni wykorzystać możliwości praski do czosnku:

  • Używaj świeżego czosnku - będzie łatwiejszy do wyciśnięcia.
  • Umieść ząbek czosnku w prasce płaską stroną do dołu - to zapewni lepsze rozgniecenie.
  • Nie dociskaj praski zbyt mocno - może to spowodować wydostanie się gorzkiego soku z czosnku.
  • Po użyciu dokładnie wyczyść praskę - zapobiegnie to rdzewieniu i ułatwi jej ponowne użycie.

Praska do czosnku to niepozorne narzędzie, które może znacząco ułatwić życie w kuchni. Pamiętając o tych prostych wskazówkach, z łatwością rozdrobnisz czosnek, oszczędzając czas i zachowując jego aromat.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik