Mieszam galaretkę z mlekiem skondensowanym. W mig mam deser puszysty jak chmurka

Nie masz pomysłu na niedzielny deser, który zachwyciłby całą rodzinę? Przygotuj prosty i szybki deser a’la ptasie mleczko, który dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry.

Ten deser jest puszysty jak chmurkaGenialny deser jest puszysty jak chmurka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Czy kiedykolwiek marzyłeś o deserze, który łączy w sobie czekoladowy wierzchpuszystą piankę dosłownie rozpływającą się w ustach? W końcu smak ptasiego mleczka jest nam wszystkim dobrze znany. A że lubię kulinarne wyzwania, postanowiłam przygotować domową wersję tego przysmaku. 

Co więcej, bazowałam na prostych i łatwo dostępnych produktach, dlatego też słodkości tego typu może przygotować nawet największy laik kulinarny. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo pyszny deser nie wymaga nawet użycia piekarnika. Łatwiej i szybciej się po prostu nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Szybki deser a’la ptasie mleczko

W bazie Pyszności możesz znaleźć całą masę receptur na domowe słodkości, które powstały na bazie kultowych łakoci. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment poznasz sprawdzony i naprawdę bardzo prosty przepis na deser w stylu ptasiego mleczka. 

Jak się okazuje, aby przygotować puszystą jak chmurka piankę, wystarczy tak naprawdę połączyć ze sobą mleko skondensowanegalaretkę. Obydwa składniki doskonale komponują się ze sobą, tworząc harmonijną całość. Idealnym uzupełnieniem tego duetu jest polewa czekoladowa, która sprawia, że deser nabiera dodatkowych walorów smakowych. 

Ten deser praktycznie robi się sam
Ten deser praktycznie robi się sam © Licencjodawca | Pyszności

Jak zrobić deser krok po kroku?

Składniki:

  • 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego,
  • 1 galaretka owocowa lub krystaliczna,
  • 150 ml wrzątku,
  • polewa czekoladowa,
  • herbatniki opcjonalnie. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przesyp galaretkę w proszku do miski, po czym zalej ją wrzątkiem i dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi, aby składniki dobrze się połączyły. 
  2. Tak przygotowaną galaretkę odstaw do całkowitego ostudzenia i przejdź do przygotowania mleka skondensowanego. Produkt przelej do miski, po czym przy pomocy miksera ubij go na delikatną piankę.  
  3. Po chwili zacznij dodawać małym strumieniem ostudzoną galaretkę
  4. Gotową mieszankę możesz przelać bezpośrednio do formy do pieczenia i wstawić do lodówki do stężenia. Możesz też wykorzystać drugą opcję i przy pomocy zwykłych herbatników zrobić kruchy spód. Deser z dodatkiem ciasteczkowego spodu również musi trafić do lodówki. Czas chłodzenia to ok. 4 godziny.
  5. Dobrze schłodzony deser udekoruj na koniec polewą czekoladową i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy