Mieszam galaretkę z mlekiem skondensowanym. W mig mam deser puszysty jak chmurka

Nie masz pomysłu na niedzielny deser, który zachwyciłby całą rodzinę? Przygotuj prosty i szybki deser a’la ptasie mleczko, który dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry.

Ten deser jest puszysty jak chmurkaGenialny deser jest puszysty jak chmurka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czy kiedykolwiek marzyłeś o deserze, który łączy w sobie czekoladowy wierzchpuszystą piankę dosłownie rozpływającą się w ustach? W końcu smak ptasiego mleczka jest nam wszystkim dobrze znany. A że lubię kulinarne wyzwania, postanowiłam przygotować domową wersję tego przysmaku. 

Co więcej, bazowałam na prostych i łatwo dostępnych produktach, dlatego też słodkości tego typu może przygotować nawet największy laik kulinarny. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo pyszny deser nie wymaga nawet użycia piekarnika. Łatwiej i szybciej się po prostu nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Szybki deser a’la ptasie mleczko

W bazie Pyszności możesz znaleźć całą masę receptur na domowe słodkości, które powstały na bazie kultowych łakoci. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment poznasz sprawdzony i naprawdę bardzo prosty przepis na deser w stylu ptasiego mleczka. 

Jak się okazuje, aby przygotować puszystą jak chmurka piankę, wystarczy tak naprawdę połączyć ze sobą mleko skondensowanegalaretkę. Obydwa składniki doskonale komponują się ze sobą, tworząc harmonijną całość. Idealnym uzupełnieniem tego duetu jest polewa czekoladowa, która sprawia, że deser nabiera dodatkowych walorów smakowych. 

Ten deser praktycznie robi się sam
Ten deser praktycznie robi się sam © Licencjodawca | Pyszności

Jak zrobić deser krok po kroku?

Składniki:

  • 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego,
  • 1 galaretka owocowa lub krystaliczna,
  • 150 ml wrzątku,
  • polewa czekoladowa,
  • herbatniki opcjonalnie. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przesyp galaretkę w proszku do miski, po czym zalej ją wrzątkiem i dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi, aby składniki dobrze się połączyły. 
  2. Tak przygotowaną galaretkę odstaw do całkowitego ostudzenia i przejdź do przygotowania mleka skondensowanego. Produkt przelej do miski, po czym przy pomocy miksera ubij go na delikatną piankę.  
  3. Po chwili zacznij dodawać małym strumieniem ostudzoną galaretkę
  4. Gotową mieszankę możesz przelać bezpośrednio do formy do pieczenia i wstawić do lodówki do stężenia. Możesz też wykorzystać drugą opcję i przy pomocy zwykłych herbatników zrobić kruchy spód. Deser z dodatkiem ciasteczkowego spodu również musi trafić do lodówki. Czas chłodzenia to ok. 4 godziny.
  5. Dobrze schłodzony deser udekoruj na koniec polewą czekoladową i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają