Mieszam galaretkę z mlekiem skondensowanym. W mig mam deser puszysty jak chmurka
Nie masz pomysłu na niedzielny deser, który zachwyciłby całą rodzinę? Przygotuj prosty i szybki deser a’la ptasie mleczko, który dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry.
10.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy kiedykolwiek marzyłeś o deserze, który łączy w sobie czekoladowy wierzch i puszystą piankę dosłownie rozpływającą się w ustach? W końcu smak ptasiego mleczka jest nam wszystkim dobrze znany. A że lubię kulinarne wyzwania, postanowiłam przygotować domową wersję tego przysmaku.
Co więcej, bazowałam na prostych i łatwo dostępnych produktach, dlatego też słodkości tego typu może przygotować nawet największy laik kulinarny. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo pyszny deser nie wymaga nawet użycia piekarnika. Łatwiej i szybciej się po prostu nie da.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki deser a’la ptasie mleczko
W bazie Pyszności możesz znaleźć całą masę receptur na domowe słodkości, które powstały na bazie kultowych łakoci. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment poznasz sprawdzony i naprawdę bardzo prosty przepis na deser w stylu ptasiego mleczka.
Jak się okazuje, aby przygotować puszystą jak chmurka piankę, wystarczy tak naprawdę połączyć ze sobą mleko skondensowane i galaretkę. Obydwa składniki doskonale komponują się ze sobą, tworząc harmonijną całość. Idealnym uzupełnieniem tego duetu jest polewa czekoladowa, która sprawia, że deser nabiera dodatkowych walorów smakowych.
Jak zrobić deser krok po kroku?
Składniki:
- 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego,
- 1 galaretka owocowa lub krystaliczna,
- 150 ml wrzątku,
- polewa czekoladowa,
- herbatniki opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przesyp galaretkę w proszku do miski, po czym zalej ją wrzątkiem i dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi, aby składniki dobrze się połączyły.
- Tak przygotowaną galaretkę odstaw do całkowitego ostudzenia i przejdź do przygotowania mleka skondensowanego. Produkt przelej do miski, po czym przy pomocy miksera ubij go na delikatną piankę.
- Po chwili zacznij dodawać małym strumieniem ostudzoną galaretkę.
- Gotową mieszankę możesz przelać bezpośrednio do formy do pieczenia i wstawić do lodówki do stężenia. Możesz też wykorzystać drugą opcję i przy pomocy zwykłych herbatników zrobić kruchy spód. Deser z dodatkiem ciasteczkowego spodu również musi trafić do lodówki. Czas chłodzenia to ok. 4 godziny.
- Dobrze schłodzony deser udekoruj na koniec polewą czekoladową i gotowe. Smacznego!