Tylko serek i 3 składniki. Przygotowuję domowy deser puszysty jak chmurka

Ptasie mleczko od lat jest nieodłącznym elementem polskiego rynku słodyczy. Te delikatne i rozpływające się w ustach pianki są tak smaczne, że niewielu jest w stanie im się oprzeć. Historia ptasiego mleczka sięga lat 30. XX wieku, kiedy to Jan Wedel zarejestrował nazwę, która do dzisiaj jest kojarzona z wysokiej jakości słodyczami.

Domowej roboty ptasie mleczkoDomowej roboty ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co więcej, istnieje możliwość przygotowania własnej, nieco lżejszej wersji ptasiego mleczka w zaciszu domowym. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest serek typu skyr, który jest dostępny w prawie każdym sklepie spożywczym. Uwielbiam ten przepis, sama często z niego korzystam, zwłaszcza w obliczu nadchodzącej wizyty gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Ptasie mleczko - skąd wzięła się ta nazwa?

Nazwa "ptasie mleczko" jest obecna na rynku od 1936 roku. To właśnie wtedy Jan Wedel, zainspirowany podróżą do Francji, wpadł na pomysł stworzenia lekkich pianek otoczonych czekoladą. Podobno zastanawiał się wtedy: "Co może przynieść większe szczęście mężczyźnie, który już ma wszystko?" Odpowiedź, która przyszła mu do głowy, brzmiała: "Może tylko mleko dla ptaków".

Ptasie mleczko to słodycz, która od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Te czekoladki są znane i lubiane przez wszystkie pokolenia - od naszych dziadków, przez naszych rodziców, aż po nas i nasze dzieci. To niby tylko proste pianki w czekoladzie, ale trudno jest im się oprzeć.

Nie musimy jednak ograniczać się tylko do kupowania gotowych czekoladek w sklepie. Możemy samodzielnie przygotować taki deser, a do jego wykonania wystarczy śmietanka 30 proc. Dobrym pomysłem jest jednak lekkie odchudzenie słodyczy, co sprawi, że będą one nieco lżejsze, ale równie smaczne.

Domowe najprostsze ptasie mleczko. Przepis

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj w zimnej wodzie i dokładnie wymieszaj. Miksturę lekko podgrzej, np. w mikrofalówce, by rozpuściła się (pamiętaj, by nie gotować żelatyny, ani nie zalewać jej wrzącą wodą, gdyż wtedy straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstaw do ostudzenia.
  2. Skyr ubij z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe