WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Tylko serek i 3 składniki. Przygotowuję domowy deser puszysty jak chmurka

Ptasie mleczko od lat jest nieodłącznym elementem polskiego rynku słodyczy. Te delikatne i rozpływające się w ustach pianki są tak smaczne, że niewielu jest w stanie im się oprzeć. Historia ptasiego mleczka sięga lat 30. XX wieku, kiedy to Jan Wedel zarejestrował nazwę, która do dzisiaj jest kojarzona z wysokiej jakości słodyczami.

Domowej roboty ptasie mleczkoDomowej roboty ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Co więcej, istnieje możliwość przygotowania własnej, nieco lżejszej wersji ptasiego mleczka w zaciszu domowym. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest serek typu skyr, który jest dostępny w prawie każdym sklepie spożywczym. Uwielbiam ten przepis, sama często z niego korzystam, zwłaszcza w obliczu nadchodzącej wizyty gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Ptasie mleczko - skąd wzięła się ta nazwa?

Nazwa "ptasie mleczko" jest obecna na rynku od 1936 roku. To właśnie wtedy Jan Wedel, zainspirowany podróżą do Francji, wpadł na pomysł stworzenia lekkich pianek otoczonych czekoladą. Podobno zastanawiał się wtedy: "Co może przynieść większe szczęście mężczyźnie, który już ma wszystko?" Odpowiedź, która przyszła mu do głowy, brzmiała: "Może tylko mleko dla ptaków".

Ptasie mleczko to słodycz, która od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Te czekoladki są znane i lubiane przez wszystkie pokolenia - od naszych dziadków, przez naszych rodziców, aż po nas i nasze dzieci. To niby tylko proste pianki w czekoladzie, ale trudno jest im się oprzeć.

Nie musimy jednak ograniczać się tylko do kupowania gotowych czekoladek w sklepie. Możemy samodzielnie przygotować taki deser, a do jego wykonania wystarczy śmietanka 30 proc. Dobrym pomysłem jest jednak lekkie odchudzenie słodyczy, co sprawi, że będą one nieco lżejsze, ale równie smaczne.

Domowe najprostsze ptasie mleczko. Przepis

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj w zimnej wodzie i dokładnie wymieszaj. Miksturę lekko podgrzej, np. w mikrofalówce, by rozpuściła się (pamiętaj, by nie gotować żelatyny, ani nie zalewać jej wrzącą wodą, gdyż wtedy straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstaw do ostudzenia.
  2. Skyr ubij z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze