Tylko serek i 3 składniki. Przygotowuję domowy deser puszysty jak chmurka

Ptasie mleczko od lat jest nieodłącznym elementem polskiego rynku słodyczy. Te delikatne i rozpływające się w ustach pianki są tak smaczne, że niewielu jest w stanie im się oprzeć. Historia ptasiego mleczka sięga lat 30. XX wieku, kiedy to Jan Wedel zarejestrował nazwę, która do dzisiaj jest kojarzona z wysokiej jakości słodyczami.

Domowej roboty ptasie mleczkoDomowej roboty ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co więcej, istnieje możliwość przygotowania własnej, nieco lżejszej wersji ptasiego mleczka w zaciszu domowym. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest serek typu skyr, który jest dostępny w prawie każdym sklepie spożywczym. Uwielbiam ten przepis, sama często z niego korzystam, zwłaszcza w obliczu nadchodzącej wizyty gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Ptasie mleczko - skąd wzięła się ta nazwa?

Nazwa "ptasie mleczko" jest obecna na rynku od 1936 roku. To właśnie wtedy Jan Wedel, zainspirowany podróżą do Francji, wpadł na pomysł stworzenia lekkich pianek otoczonych czekoladą. Podobno zastanawiał się wtedy: "Co może przynieść większe szczęście mężczyźnie, który już ma wszystko?" Odpowiedź, która przyszła mu do głowy, brzmiała: "Może tylko mleko dla ptaków".

Ptasie mleczko to słodycz, która od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Te czekoladki są znane i lubiane przez wszystkie pokolenia - od naszych dziadków, przez naszych rodziców, aż po nas i nasze dzieci. To niby tylko proste pianki w czekoladzie, ale trudno jest im się oprzeć.

Nie musimy jednak ograniczać się tylko do kupowania gotowych czekoladek w sklepie. Możemy samodzielnie przygotować taki deser, a do jego wykonania wystarczy śmietanka 30 proc. Dobrym pomysłem jest jednak lekkie odchudzenie słodyczy, co sprawi, że będą one nieco lżejsze, ale równie smaczne.

Domowe najprostsze ptasie mleczko. Przepis

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj w zimnej wodzie i dokładnie wymieszaj. Miksturę lekko podgrzej, np. w mikrofalówce, by rozpuściła się (pamiętaj, by nie gotować żelatyny, ani nie zalewać jej wrzącą wodą, gdyż wtedy straci właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę odstaw do ostudzenia.
  2. Skyr ubij z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku