PrzepisDeseryMasz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj przepyszny nugat pistacjowy, a będziesz wniebowzięty

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj przepyszny nugat pistacjowy, a będziesz wniebowzięty

Nugat pistacjowy
Nugat pistacjowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
06.01.2024 12:00, aktualizacja: 06.01.2024 23:58

Lubisz domowe słodkości, które nie wymagają sporego nakładu pracy? Dzisiejsza propozycja z pewnością ci się spodoba! Jest idealna na zakończenie okresu bożonarodzeniowego.

Podczas długich zimowych wieczorów zjadłbyś coś słodkiego domowej roboty? Z drugiej jednak strony nie masz pomysłu, co dokładnie? To żaden problem, bo przychodzę z gotowym rozwiązaniem. 

W szybki i prosty sposób będziesz mógł przygotować specjał kuchni sycylijskiej. Kojarzony jest ze świątecznym klimatem, dlatego najlepiej zrobić go w grudniu bądź styczniu (w niedzielę po 6 stycznia kończy się liturgiczny okres Bożego Narodzenia, ale w polskiej tradycji przyjęło się, że śpiewamy kolędy i trzymamy przystrojone choinki aż do 2 lutego).

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie przepysznego deseru z pistacjową nutką to prawdziwa bułka z masłem. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny

Składniki:

  • 300 g białej czekolady,
  • 70 g orzeszków ziemnych,
  • 70 g pistacji,
  • 1 łyżka miodu,
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Dodatki: 

  • 40 g pistacji do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od roztopienia białej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie łączę ją z pistacjami, orzeszkami ziemnymi oraz miodem

Ten deser składa się dosłownie z kilku składników
Ten deser składa się dosłownie z kilku składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski wrzucam również kandyzowaną skórkę pomarańczową. Po czym mieszam dokładnie zawartość miski przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Deser praktycznie robi się sam
Deser praktycznie robi się sam© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję małą formę. Na jej spodzie rozkładam papier do pieczenia, aby gotowy deser wyjąć później w szybki i prosty sposób. Mieszankę z miski przelewam do naczynia, po czym dokładnie wyrównuje jej wierzch przy pomocy łyżki. 

Gotową mieszankę przelewam do prostokątnej formy
Gotową mieszankę przelewam do prostokątnej formy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec robię dodatkową warstwę na wierzchu deseru z pokruszonych pistacji. Dopiero w takiej postaci odstawiam go na 5 godzin do całkowitego zastygnięcia i to wszystko. 

Mieszanka musi dobrze zastygnąć
Mieszanka musi dobrze zastygnąć© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowy deser dzielę na mniejsze kawałki i serwuję na małym talerzyku. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także