Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj przepyszny nugat pistacjowy, a będziesz wniebowzięty

Lubisz domowe słodkości, które nie wymagają sporego nakładu pracy? Dzisiejsza propozycja z pewnością ci się spodoba! Jest idealna na zakończenie okresu bożonarodzeniowego.

Nugat pistacjowyNugat pistacjowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Podczas długich zimowych wieczorów zjadłbyś coś słodkiego domowej roboty? Z drugiej jednak strony nie masz pomysłu, co dokładnie? To żaden problem, bo przychodzę z gotowym rozwiązaniem. 

W szybki i prosty sposób będziesz mógł przygotować specjał kuchni sycylijskiej. Kojarzony jest ze świątecznym klimatem, dlatego najlepiej zrobić go w grudniu bądź styczniu (w niedzielę po 6 stycznia kończy się liturgiczny okres Bożego Narodzenia, ale w polskiej tradycji przyjęło się, że śpiewamy kolędy i trzymamy przystrojone choinki aż do 2 lutego).

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

Przygotowanie przepysznego deseru z pistacjową nutką to prawdziwa bułka z masłem. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny

Składniki:

  • 300 g białej czekolady,
  • 70 g orzeszków ziemnych,
  • 70 g pistacji,
  • 1 łyżka miodu,
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Dodatki: 

  • 40 g pistacji do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od roztopienia białej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie łączę ją z pistacjami, orzeszkami ziemnymi oraz miodem

Ten deser składa się dosłownie z kilku składników
Ten deser składa się dosłownie z kilku składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski wrzucam również kandyzowaną skórkę pomarańczową. Po czym mieszam dokładnie zawartość miski przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Co więcej, praktycznie sam się robi
Deser praktycznie robi się sam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję małą formę. Na jej spodzie rozkładam papier do pieczenia, aby gotowy deser wyjąć później w szybki i prosty sposób. Mieszankę z miski przelewam do naczynia, po czym dokładnie wyrównuje jej wierzch przy pomocy łyżki. 

Gotową mieszankę przelewam do prostokątnej formy
Gotową mieszankę przelewam do prostokątnej formy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec robię dodatkową warstwę na wierzchu deseru z pokruszonych pistacji. Dopiero w takiej postaci odstawiam go na 5 godzin do całkowitego zastygnięcia i to wszystko. 

Mieszanka musi dobrze zastygnąć
Mieszanka musi dobrze zastygnąć © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowy deser dzielę na mniejsze kawałki i serwuję na małym talerzyku. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe