Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj przepyszny nugat pistacjowy, a będziesz wniebowzięty
Lubisz domowe słodkości, które nie wymagają sporego nakładu pracy? Dzisiejsza propozycja z pewnością ci się spodoba! Jest idealna na zakończenie okresu bożonarodzeniowego.
06.01.2024 | aktual.: 06.01.2024 23:58
Podczas długich zimowych wieczorów zjadłbyś coś słodkiego domowej roboty? Z drugiej jednak strony nie masz pomysłu, co dokładnie? To żaden problem, bo przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
W szybki i prosty sposób będziesz mógł przygotować specjał kuchni sycylijskiej. Kojarzony jest ze świątecznym klimatem, dlatego najlepiej zrobić go w grudniu bądź styczniu (w niedzielę po 6 stycznia kończy się liturgiczny okres Bożego Narodzenia, ale w polskiej tradycji przyjęło się, że śpiewamy kolędy i trzymamy przystrojone choinki aż do 2 lutego).
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie przepysznego deseru z pistacjową nutką to prawdziwa bułka z masłem. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny
Składniki:
- 300 g białej czekolady,
- 70 g orzeszków ziemnych,
- 70 g pistacji,
- 1 łyżka miodu,
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Dodatki:
- 40 g pistacji do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od roztopienia białej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie łączę ją z pistacjami, orzeszkami ziemnymi oraz miodem.
Krok 2. Do miski wrzucam również kandyzowaną skórkę pomarańczową. Po czym mieszam dokładnie zawartość miski przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję małą formę. Na jej spodzie rozkładam papier do pieczenia, aby gotowy deser wyjąć później w szybki i prosty sposób. Mieszankę z miski przelewam do naczynia, po czym dokładnie wyrównuje jej wierzch przy pomocy łyżki.
Krok 4. Na koniec robię dodatkową warstwę na wierzchu deseru z pokruszonych pistacji. Dopiero w takiej postaci odstawiam go na 5 godzin do całkowitego zastygnięcia i to wszystko.
Krok 5. Gotowy deser dzielę na mniejsze kawałki i serwuję na małym talerzyku. Smacznego!