PoradyZauważyłeś biały nalot na świątecznych czekoladkach? Cukiernik wyjaśnia, co oznacza

Zauważyłeś biały nalot na świątecznych czekoladkach? Cukiernik wyjaśnia, co oznacza

Biały nalot na czekoladzie
Biały nalot na czekoladzie
Źródło zdjęć: © archiwum własne
21.12.2023 07:51, aktualizacja: 21.12.2023 09:03

Czy zauważyłeś biały nalot na czekoladzie, która leży w twojej kuchni już od jakiegoś czasu? Zastanawiasz się, co ten nalot oznacza i czy bezpieczne jest zjedzenie takiej czekolady? Nie martw się, wkrótce wszystko stanie się dla ciebie jasne!

Często zdarza się, że robimy zapasy jedzenia. W mojej zamrażarce zawsze znajduje się kubek pełen lodów, które zostały zachomikowane na później. W moim kuchennym schowku zawsze staram się mieć przynajmniej dwie tabliczki czekolady na wypadek, gdy nagle najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Nie mogło się też obyć bez świątecznych czekoladek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mimo że zazwyczaj uzupełniam zapasy na bieżąco, zdarza się, że przez kilka tygodni nie jem słodkości. W przeszłości kilkakrotnie zdarzyło mi się otworzyć czekoladę po dłuższym czasie i zauważyć na niej biały nalot. W pierwszej chwili pomyślałam, że czekolada jest zepsuta. Ale kiedy sytuacja ta powtórzyła się, postanowiłam zgłębić ten temat i znaleźć odpowiedzi na pytania, które mnie nurtowały.

Czy biały nalot na czekoladzie oznacza, że jest ona zepsuta?

Okazuje się, że biały nalot na czekoladzie to nic groźnego i można ją bez obaw zjeść. Cała sytuacja jest związana ze sposobem przechowywania czekolady i może wystąpić w wyniku zmiany temperatury lub dużej wilgotności.

Adam Turoni, cukiernik i producent czekolady, wyjaśnił na portalu yahoo!life, jak powstaje czekolada. Z jego wyjaśnień wynika, że produkcja czekolady wiąże się z procesem hartowania, który polega na podgrzewaniu i schładzaniu czekolady, aby nadać jej odpowiednią twardość i połysk. Czekolada poddana temu procesowi będzie pozbawiona wszelkich smug i plam.

Co to jest "kwitnienie czekolady"?

Nalot, o którym mówimy, nazywa się "kwitnieniem czekolady". Można go podzielić na dwie kategorie: tłuszczowy i cukrowy. Czym one się różnią? Tłuszczowe kwitnienie czekolady jest wynikiem zmiany temperatury lub niewłaściwego przechowywania czekolady. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz w czekoladzie zaczyna się topić. Kiedy temperatura spada, tłuszcz zamienia się w biały nalot.

Cukrowe kwitnienie czekolady jest związane ze zmianą wilgotności. W takim przypadku kryształki cukru rozpuszczają się, tworząc biały nalot na powierzchni czekolady. Może to nastąpić, gdy czekolada jest schładzana.

Biały nalot na czekoladzie
Biały nalot na czekoladzie© Adobe Stock

Cukiernik zwraca uwagę, że rozróżnienie, z jakim rodzajem nalotu mamy do czynienia, tylko na podstawie wyglądu, może być trudne. Można jednak przeprowadzić szybki test. Jeśli nalot na czekoladzie jest gładki w dotyku, prawdopodobnie mamy do czynienia z tłuszczowym kwitnieniem. Jeśli natomiast warstwa jest chropowata, prawdopodobnie jest to cukrowe kwitnienie.

Jak przechowywać czekoladę?

Artykuł zawiera również informacje na temat przechowywania czekolady. Według cukiernika, przechowywanie czekolady w lodówce lub zamrażarce nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Chodzi o to, że duże wilgotność może uszkodzić strukturę czekolady.

Elizabeth McDaniel, druga ekspertka biorąca udział w rozmowie, podkreśla, że czekoladę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Dodatkowo, powinno się unikać miejsca, gdzie jest dostęp do silnego światła, gorącego powietrza, dużej wilgoci oraz mocnych zapachów, które mogą negatywnie wpłynąć na smak czekolady. Na pewno chcesz tego uniknąć.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także