Czekoladowe choinki w uroczym wydaniu. Lepiej zrób z podwójnej porcji, tak szybko znikają

Dziś przychodzę z pomysłem na słodką niespodziankę domowej roboty. Świetnie sprawdzi się zarówno jako część świątecznego prezentu, jak i ciekawy deser po grudniowym obiedzie.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że pomysłów na ciekawe, smaczne i przede wszystkim oryginalne przepisy nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej jeśli dotyczą one świątecznej tematyki i robi się je na słodko. 

Jeśli myślisz podobnie, na pewno do gustu przypadnie ci dzisiejsza propozycja. Już za moment dowiesz się, jak w szybkiprosty sposób wyczarować genialne choinki czekoladowe w uroczym wydaniu. Nie dość, że ich przygotowanie jest bajecznie proste, to jeszcze zrobisz je dosłownie z kilku składników. Lepiej być nie może!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Czekoladowe choinki domowej roboty wyglądają jak małe dzieła sztuki. Nie sposób oderwać od nich wzroku!

Składniki na 4 porcje:

  • 4 sztuki czekoladek kinder,
  • 3 tabliczki białej czekolady,
  • kilka kropel zielonego barwnika spożywczego,
  • 4 gwiazdki czekoladowe,
  • kolorowe mini pianki do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki, która pomoże stworzyć przyszłe choinki. W tym celu w kąpieli wodnej roztapiam 3 tabliczki białej czekolady. Następnie dodaję do nich kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. 

Najpierw przygotowuję zieloną mieszankę
Najpierw przygotowuję zieloną mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Pamiętaj, że wystarczy naprawdę mała porcja produktu, aby uzyskać zadowalające efekty. Dlatego też lepiej dodawać go małymi partiami i na bieżąco oceniać, czy uzyskane efekty są już zadowalające. 

Krok 2. Powstałą mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie w formie do pieczenia rozprowadzam papier do pieczenia. W środku układam kilka czekoladek Kinder, które już niebawem staną się pniem przyszłych choinek. Bezpośrednio na każdym łakociu zaczynam tworzyć kształt choinki przy pomocy wcześniej przygotowanej mieszanki. 

Choinka nabiera już kształtów
Choinka nabiera już kształtów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Każdą choinkę dekoruję dodatkowo przy pomocy kolorowych pianek oraz gwiazdki, którą oczywiście umieszczam na szczycie choinki. Deser w takim wydaniu wkładam następnie do lodówki co całkowitego zastygnięcia na 2 godziny

Na choince musi znaleźć się oczywiście gwiazda
Na choince musi znaleźć się oczywiście gwiazda © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. I to wszystko, po 2 godzinach pyszny deser jest już gotowy do podania. Smacznego!  

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Moim zdaniem to prawdziwy strzał w 10, dlatego też świetnie sprawdzi się w każdym domu. Gwarantuję, że te niesamowite słodkości pokochają zarówno maluchy, jak i dorośli.

Skąd to wiem? Tak właśnie stało się w moim domu. Bliscy co chwilę pytają, kiedy będziemy robić czekoladowe choinki. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać się do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Kiedy już to zrobisz, koniecznie napisz mi, co o nim myślisz!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej